Now Reading
Ghidul Carnavalului de la Veneția

Ghidul Carnavalului de la Veneția

În fiecare an, în februarie, străzile, piețele și canalele Veneției devin decorul unuia intre cele mai magnifice carnavale din lume. În timpul Carnevalei, așa cum este cunoscut în italiană, petrecăreții defilează în costume istorice fastuoase, brutăriile produc  dulciuri somptuoase și străzile sunt pavate de confetti colorate. Pe cât de haotic, pe atât de spectaculos, Carnavalul de la Veneția poate fi copleșitor pentru cei neinițiați. Iată ce să porți, să vezi, să mănânci și să faci în timpul festivalului.

Ce este Carnavalul de la Veneția?
Carnevale a luat naștere la sfârșitul secolului al XIV-lea ca o perioadă de răsfăț neîngrădit, frivolitate și hedonism înainte de începerea celor 40 de zile ale Postului Mare al Paștelui. Rolurile sociale – și uneori genurile – au fost subminate, iar măștile au ajutat la o atmosferă de desfătare, libertate și chiar înșelăciune. Cuvântul „carnevale” provine din latinescul „carnem levare” – a îndepărta carnea – referindu-se la cumpătarea Postului Mare. Ca atare, Carnavalul a fost și un moment pentru a mânca și a bea din plin, rezultând în crearea mai multor mâncăruri festive. Acest hedonism, încurajat de mascarea anonimă, au făcut ca evenimentul să fie scos în afara legii în 1797. A revenit abia în 1979, când guvernul italian a încercat să reînvie cultura și istoria Veneției.

Când are loc Carnavalul de la Veneția?

Sărbătorile de carnaval durează puțin peste două săptămâni și au loc în diverse locuri și piețe din oraș. Anul acesta, festivalul a început pe 4 februarie și se va desfășura până pe 21 februarie. Ultimele șase zile ale carnavalului, de pe 16 până pe 21 februarie, sunt punctul culminant al festivităților și surprind milioane de vizitatori care vin în Veneția în fiecare an.

Ce să mănânci la Carnavalul de la Veneția

Fiind ultima ocazie pentru desfătare, Carnevale este un moment pentru coacerea alimentelor bogate în  zahăr. Treceți pe lângă orice brutărie și veți simți cum aerul se umple de parfumul frittelle, sau fritole, regina produselor de patiserie ale  carnavalului. Acestea sunt un fel de gogoși sub formă de bilă cu exteriorul crocant și interiorul pufos, aromat, cu stafide sau umplute cu cremă de patiserie.

Unele dintre cele mai bune exemple pot fi găsite la Pasticceria Tonolo, eleganta Rosa Salva cu mese așezate în Campo San Giovanni e Paolo sau istorica Pasticceria Rizzardini. Vizio Virtù, un ciocolatier independent, face o versiune delicioasă umplută cu cremă de fistic.

Crostoli, cunoscut și sub numele de galani, sunt un alt produs de patiserie popular. Aceste fâșii subțiri, prăjite, de aluat dulce sunt încântător de sfărâmicioase și imposibil de savurat fără să le pudrați din belșug cu zahăr pudră.

Ce să faci la Carnavalul de la Veneția

Deși Veneția este cunoscută ca o destinație scumpă, multe dintre evenimentele istorice din Carnevale sunt gratuite.

Prima zi de carnaval include o paradă de noapte spectaculoasă pe Marele Canal, cu spectacole de lumini și spectacole muzicale. A doua zi, are loc o altă cavalcadă pe apă cu bărci tradiționale venețiene care însoțesc un șobolan plutitor gigant sinistru, cunoscut sub numele de Pantegana. Carnival Street Show are loc în mai multe zile pe tot parcursul evenimentului, cu spectacole stradale în diferite piețe din centro storico (centrul istoric) și insulele periferice.

Festa delle Marie a început ca o paradă a mireselor pentru distribuirea zestrei și s-a dezvoltat într-un concurs istoric de frumusețe care începe pe 11 februarie. Douăsprezece femei locale în costume istorice defilează în jurul orașului, iar cea mai frumoasă Maria este încoronată în ziua de Mardi Gras.

Un eveniment mult așteptat este Volo dell’Angelo, sau zborul îngerului, când o femeie, îmbrăcată în costum de teatru, „zboară” peste Piazza San Marco de-a lungul unui cablu lansat din turnul clopotniță.

Din păcate, ceremonia tradițională a fost anulată anul acesta din cauza lucrărilor de reparații care au loc la turn.

Între evenimente, cel mai bun mod de a experimenta Carnavalul este să vă plimbați pe străzi, să admirați costumele extravagante și ingenioase. În Piazza San Marco, puteți găsi mulți locuri unde se pot face fotografii profesioniste.

 

See Also

Ce să porți la Carnavalul de la Veneția

Este posibil să cheltuiți sume mari închiriind costume istorice de carnaval. La ateliere precum Sogno Veneziano sau Nicolao găsești ținute somptuoase de epocă din catifea, satin brodat și dantelă. Pentru cei cu un buget mai restrâns, o mască realizată manual este accesoriul obligatoriu. Mater Domini produce măști din papier-mache sau ceramică, care sunt pictate manual și decorate integral, de la foiță de aur până la pene uriașe. Măștile clasice includ bauta, care acoperă întreaga față și cu o proeminență la bază pentru a te ajuta să mănânci și să vorbești, și doctorul ciumei cu un cioc curbat care ar fi fost cândva umplut cu ierburi.

Asigură-te că îți iei o pungă de confetti – cunoscută sub numele de coriandoli în italiană pentru a-ți surprinde cu grație victimele.

Cât de aglomerat este Carnavalul de la Veneția?

Veneția deja aglomerată devine și mai plină în timpul Carnavalului. Ediția din acest an este prima din ultimii trei ani care are loc fără restricții pandemice, așa că numărul de vizitatori va crește exponențial.

Dacă doriți să evitați aglomerația, una dintre cele mai bune modalități este să rămâneți în centro storico sau în altă insulă, astfel încât să puteți rătăci pe străzi după întuneric, când turiștii de o zi deja au plecat.

Zonele mai liniștite – și mai ieftine – pentru cazare includ cartierele Castello și Dorsoduro.

Dacă aveți nevoie de un respiro, luați un vaporetto (autobuz pe apă) către insulele mai liniștite precum Burano sau Pellestrina, unde vor avea loc și spectacole stradale.

Programul oficial al ediției din 2023 a Carnavalului de la Veneția îl găsiți aici.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top