EUROVISION 2023 MOLDOVA | SURORILE OSOIANU : „La concursul Eurovision ne definește deschiderea spre noi orizonturi muzicale, fără să renunțăm la identitatea noastră culturală.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Din 1980 au fost membre ale ansamblului folcloric „Tălăncuța”, condus de Andrei Tamazlâcaru. În 1996 au devenit deținătoarele Premiului Festivalului Dinastiilor de Familie. În 2003 au lansat împreună cu formația Zdob și Zdub cântecele „DJ Vasile” și „Miorița”. Au fost decorate cu titlul de „Maeștri în Artă” în 2010. Au început să colaboreze cu interpreta Loredana Groza la concertul dedicat celor 25 de ani de activitate ai artistei. De asemenea, Surorile Osoianu au colaborat cu mai multe orchestre, precum orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros. În 2019, au început colaborarea cu formația Subcarpați. În 2022, au colaborat cu artista Irina Rimes la piesa „Ielele”.
Tot în 2022, Surorile Osoianu împreună cu Damian Drăghici au fost invitați în finala sezonului 10 a emisiunii Vocea României, pentru a cânta cu finalista Andra Botez, din echipa Irinei Rimes.
În 2023 Surorile Osoianu sunt finaliste în cadrul Selecției Naționale Eurovision Moldova, care se va derula în data de 4 martie și va putea fi vizionată live pe Moldova 1. Atunci se va alege reprezentantul Moldovei la Liverpool, însă până atunci vă invităm să vă bucurați de un nou interviu realizat în exclusivitate de către Daily Magazine și dedicat Selecției Naționale Eurovision 2023 din Republica Moldova.
Ce înseamnă concursul Eurovision pentru voi?
Eurovision pentru noi înseamnă o ocazie de a prezenta prin muzică, publicului de diferite generații, atât de la noi, cât și din comunitea globală, ceea ce ne reprezintă ca neam, ca identitate culturală. Și ar mai însemna o ocazie să ne întâlnim cu alți artiști pentru a ne bucura de diversitate, pentru a ne cunoaște și a crea conexiuni interculturale.
Ce vă defineşte ca artiste? Descrieți-vă în 3 piese Eurovisionistice celebre.
La această etapă ne definește deschiderea spre noi orizonturi muzicale, fără să renunțăm la identitatea noastră culturală. E foarte greu să alegem doar 3 piese. Dar dacă e să încercăm, trecem pe lista pieselor-descriere: Alexander Rybak – Fairytale, Zdob și Zdub cu Frații Advahov – Trenulețul, Nelly Ciobanu – Hora din Modova.
Ce credeți că vă diferenţiază pentru a fi artistul reprezentant al Moldovei în 2023?
Va decide publicul și juriul, noi avem toată încrederea că va merge concurentul cel mai bun. Toți concurenții sunt diferiți și își exprimă creativitatea în stilul lor, noi o vom face în felul nostru, așa cum ne-am obișnuit publicul de-a lungul anilor.
Care este povestea şi mesajul piesei voastre?
“Bade, Bădișor, Bădiță” este un cânt arhaic care redă o atmosferă țărănească a unor vremuri îndelungate din ținuturile Moldovei de altădată.
Muzica originală este scrisă de compozitorul Jonathan Alexandru, adaptată stilului vocal și interpretativ al nostru. Aranjamentul gândit de Jonathan este alcătuit doar din instrumente tradiționale, 16 la număr, aproape toate fiind imprimate de către Alexandru.
Versurile sunt scrise de cântăreața de muzică populară și textiera Elena Ioniță, acestea descriu următoarea întâmplare:
,,Într-un sat din codrii Moldovei de altădată, stă mândruța cu mult dor, așteptându-l pe Bădișor, plecat din zori la stâna din deal. Și se pripea mândra a se jelui, și mult stăruia, dar opinca Badii nu mișca. Că doar hărnicuțul Bădișor, pâinea și-o mânca, cu mâinile pe care le muncea. Folosite la lucratul pământului, dar și la ridicatul buciumului. Iar pe cărare nu repezea, că doar mândra n-o crăpa, dar și că mai avea, lemne-n care a sufla. C-o fi fluier sau cimpoi, sau chiar talanga de la oi, ce încălzea pe Bădișor, era cavalul cu ison.”
Ce detalii ne puteţi dezvălui despre showul din finala naţională?
Suntem în pregătiri și colaborăm intens cu întreaga echipă pe care o avem alături. Ne lăsăm inspirate de cei care își cunosc bine meseria și știu secretul show-urilor bune.
Piesa preferată din toate participările Moldovei la Eurovision Song Contest?
E greu să numim doar una, credeți-ne au fost de-a lungul anilor foarte multe piese bune. Chiar e complicat să dăm un singur nume.
Cum îndemnați publicul să vă voteze în finala naţională?
Noi încurajăm publicul să asculte și să se bucure de muzică, iar după aceea, alegerea o vor face cu inima.
Ce va urma după Eurovision?
Și până și după Eurovision, anul 2023 presupune un mare turneu în România cu LUPII lui Alex Calancea. Vom promova noul album realizat în colaborare cu LUPII și vom lucra la câteva lucrări muzicale noi.