Now Reading
Suflu nou pentru clădirile vechi din Franța – evenimente culturale de neratat în această primăvară

Suflu nou pentru clădirile vechi din Franța – evenimente culturale de neratat în această primăvară

Peste tot în capitala Franței, stații vechi, fabrici și un campus universitar sunt transformate în studiouri de artiști, teatre și unele dintre cele mai populare cluburi ale orașului. Acest lucru pentru că francezii au avut minunata idee de a da un suflu nou clădirilor vechi și abandonate.

O seră enormă în stil art nouveau se ridică din pădurea Meudon, cu fațada construită în întregime din sticlă. Înăuntru, suspendat de tavan, se află un zeppelin gonflabil, strălucitor, lung de 21 de metri, care pare că în orice moment s-ar putea lansa prin geamul circular central al fațadei.

Dirijabilul este o lucrare de artă permanentă, specifică site-ului, creată de artistul corean Lee Bul și concepută pentru a atrage atenția și a defini spațiul imens. Acesta este Hangar Y, primul hangar de producție de dirijabile din lume, construit în 1878. Aflat la mai puțin de 10 mile sud-vest de Paris, a produs dirijabile și baloane cu aer cald până la sfârșitul primului război mondial. După o scurtă perioadă ca muzeu de aeronautică, a fost abandonat și lăsat gol timp de 40 de ani.

Hangarul Y este una dintre numeroasele clădiri goale sau dezafectate din regiunea Parisului, care sunt curățate de praf, renovate și cărora li se oferă acum o nouă viață.

Hangar Y este un sit remarcabil și faimos în lumea aeronauticii”, a spus directorul general Aideen Hallleman. „Ideea este să creăm un sit cu un dublu scop de evenimente și cultură – și cu un spațiu atât de masiv, putem face evenimente cu adevărat la scară largă.”

Data deschiderii a fost stabilită pentru 21 martie, iar expozițiile vor avea loc pe o zonă extinsă de mezanin, restul spațiului fiind folosit pentru concerte, conferințe și o experiență de realitate virtuală ce spune povestea clădirii. Prima expoziție va acoperi istoria aeronauticii, cu opere de artă împrumutate de la Tate și colecționari privați precum Henri Seydoux (tatăl actorului Léa Seydoux, care este un cunoscător al suvenirelor aviatice). Un mare parc de sculpturi care se întinde în jurul lacului de afară va include instalații specifice locației și experiențe sonore captivante, cu lucrări ale unor artiști internaționali precum Subodh Gupta, Olafur Eliasson și Kiki Smith.

Renovarea și reutilizarea clădirilor existente nu este nimic nou, dar în ultimii ani, spațiile restaurate au devenit locuri de întâlnire populare pentru parizieni: locurile de petrecere consacrate Le Hasard Ludique și Ground Control au fost ambele deschise în fostele locații feroviare; le 6b, un vechi bloc de birouri din suburbia nordică Saint-Denis, găzduiește studiouri ale artiștilor, precum și spațiu de divertisment.

Un friche din vecinătatea Épinay-sur-Seine pare să devină noua destinație pentru petreceri din această vară: Éclair este condusă de organizatorul de evenimente Soukmachines, cunoscut pentru petrecerile sale la scară largă și pentru transformarea friches-urilor din Paris. Acesta a transformat incinta abandonată a veteranei companii franceze de film Éclair în ceea ce fondatorul Soukmachines, Yoann-Till Dimet, numește un „spațiu hibrid pentru evenimente grozave”, care se va deschide în iunie 2023. “Cred că mulți turiști și-ar dori să vadă o altă latură a orașului, locuri mai neconvenționale. Când mergem la Paris, vedem Turnul Eiffel, Nôtre-Dame, Luvru. Dar este bine să și părăsești Parisul istoric și să mergi unde merg parizienii.”

Într-o capitală aglomerată, autoritățile și-au oferit sprijinul în spatele proiectelor de revigorare a spațiilor abandonate. Agenția națională de urbanism, Cerema, a început chiar să monitorizeze parcelele goale cu o hartă aglomerată, Cartofriches, pentru a încuraja colectivitățile să profite de proprietățile virane.

See Also

Într-o fostă sală de clasă, o asociație studențească a înființat o bancă de alimente pentru studenți.  În apropiere, o sală cu ecou care a fost o bibliotecă ar putea fi folosită ca piață alimentară, un showroom pentru artiști rezidenți sau chiar să devină o discotecă în timpul weekend-ului. Cooperativa Plateau Urbain, care a preluat recent fostul campus Censier al Sorbonnei din centrul Parisului cu noul său proiect Césure, închiriază acum spațiu unor societăți studențești, organizații caritabile locale și artiști la prețuri cu 60% mai mici decât prețul pieței și va renova clădirea degradată pentru proiecte sociale.

Turiștii vor găsi aici un program creativ diferit de cel pe care l-ați găsi în alte mari locații culturale”, a spus Angèle de Lamberterie, directorul de dezvoltare al Plateau Urbain.

Este important să avem spații în centrele orașelor care să nu fie exclusiv comerciale, a adăugat Jeanne Yanopoulos, reprezentantul companiei de urbanism Yes We Camp, care lucrează alături de Plateau Urbain„Încercăm să promovăm un turism mai puțin pasiv, mai puțin concentrat pe consum. Dorim ca vizitatorii să vadă că Parisul gestionează problemele climatice.”

Vechile săli universitare au deja o atmosferă nouă, artiști și muncitori sosind în fiecare zi la fața locului. Se va deschide oficial pentru public la sfârșitul primăverii și va fi un exemplu excelent – într-un oraș dens populat – al modului în care zonele urbane nefolosite pot fi transformate în spații care deservesc comunitatea.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top