Now Reading
De vorbă cu…Trupa A.S.I.A (Anca, Sorana, Iana, Anemona): “După ani și ani, A.S.I.A se întoarce pe scenă, cu bucurie, maturitate și un nou capitol din cariera noastră.”

De vorbă cu…Trupa A.S.I.A (Anca, Sorana, Iana, Anemona): “După ani și ani, A.S.I.A se întoarce pe scenă, cu bucurie, maturitate și un nou capitol din cariera noastră.”

Trupa A.S.I.A. a fost una dintre trupele românești care au marcat anii copilăriei și/sau adolescenței noastre.  Probabil cu toții ne amintim și acum albumele trupei, pe care le aveam în colecția personală, piesele ale căror versuri le învățam pe de rost și le fredonam peste tot pe unde apucam, concertele și turneele prin toată țara, dar și în străinătate, care au lăsat în urmă amintiri memorabile.

După ani și ani, minunatele A- Anca Neacșu, S – Sorana Darclee, I – Iana Novac, A- Anemona Niculescu continuă un minunat drum muzical început acum 24 ani, cu unul fresh și care se anunță a fi de poveste. O nouă poveste scrisă pentru A.S.I.A. Una din 2023. Care începe la Sala Palatului, pe data de 6 martie!

Primul concert al trupei A.S.I.A. după 24 ani de activitate nu este un eveniment doar pentru fani sau pentru melancolicii unor vremuri frumoase, ci este, realmente, un spectacol de neratat! Bilete aici.

Avem azi, la început de primăvară, marea bucurie de a sta de vorbă cu cele 4 frumoase și dovedit multi- talentate fete de la A.S.I.A. într-un nou interviu exclusiv realizat de Daily Magazine. Enjoy!

Salutare, Anca, Sorana, Iana şi Anemona! Bun venit în cadrul Daily Magazine! Ne bucură foarte tare ideea revenirii şi reunirii voastre, de aceea, pentru început, vă întrebăm, ce înseamnă această reunire pentru fiecare dintre voi?

AncaÎnainte de toate, de repetiții, de înregistrări, de interviuri, de orice, când ne adunăm toate la un loc, și împreună cu managerii, în primul rând pe noi ne bucură că suntem unii cu ceilalți. Și începem să ne aducem aminte momente din periplul A.S.I.A, râdem foarte mult, și de fapt asta ne bucură cel mai tare, mai ales că vom cânta din nou împreună. Această reunire pentru noi înseamnă al doilea capitol A.S.I.A. După ani și ani, A.S.I.A se întoarce și practic este un nou capitol din cariera noastră. 

Sorana – Pentru mine înseamnă o nouă ocazie să ne bucurăm unii de ceilalți la maturitate.
Cred că e important felul în care ne-am dezvoltat emoțional. Înainte eram prea mici și ușor aeriene ( mai ales eu ) ca să ne putem ori să știm cum să ne implicăm. Acum știm exact cine suntem și ce iubim să facem. Ne ascultăm și construim împreună. E minunat.

Iana Așa cum pentru voi este o mare bucurie că s-a reunit A.S.I.A, așa și pentru mine este o mare bucurie că m-am reîntâlnit cu dragele mele colege, pe care le-am regăsit absolut minunate și de care mi-a fost foarte dor. Este o mare bucurie faptul că ne-am reunit și că pot petrece atât de mult timp cu ele, să ne povestim tot ceea ce am realizat în toți acești ani și cred că dacă am mai sta câțiva ani împreună, tot am avea ce să ne povestim. Ne bucurăm că publicul ne percepe ca o mare bucurie și este alături de revenirea noastră, pe această cale îi invităm pe toți la concertul de pe 6 martie, de la Sala Palatului! 

AnemonaSalutare! Ce poate fi mai plăcut decât să realizezi că fanii trupei ASIA se bucură de revenirea noastră?! Pentru mine e ca o gură de aer proaspăt după foarte multă muncă în diverse domenii, toate aproape de sufletul meu. Mă bucur să retrăiesc zilele de început ale formației, emoțiile revederii în situație de lucru, repetiții, scenă, public, mă bucur să petrec timp cu fostele colege de trupă și cu managerii ei, chiar dacă nu foarte mult, pentru că avem și slujbe care ne solicită, și copii. Mă bucur să cânt din nou, abia acum realizez cât mi-a lipsit.

 

Cât de mult s-a schimbat/ a evoluat personal fiecare dintre voi în tot acest răstimp şi care a fost principala lecţie învăţată despre sine de la debutul vostru până în prezent?

Anca – Eu nu m-am oprit niciodată din cântat. Simt că am evoluat și artistic, și ca mentalitate, și ca om, în tot acest timp. Iar cea mai importantă lecție învățată despre mine este că trebuie să dai din coate, să răzbați și să fii tare, altfel, nu ieși la liman. 

Sorana – Lecția mea e fără frici. Asta am învățat. Viața e superbă și incredibil de surprinzătoare. E minunat că avem șansa de a o trăi la această intensitate. Nu-mi dau seama unde îmi sunt schimbările, doar că eram copil, iar acum sunt femeie. 

Iana – Trebuie să mărturisesc că ne-am schimbat foarte mult toate, ne-am maturizat foarte mult. Eu, personal, văd această maturizare în fiecare dintre noi. Suntem mai înțelepte acum și mă bucură foarte mult acest lucru. Principala lecție învățată este că nu știm să realizăm și să trăim la maxim fiecare moment, având în vedere că în momentul de față, când ne-am reunit, am realizat ce lucruri mari și frumoase făceam înainte, pe care în trecut nu le realizam și nu ne bucuram așa cum trebuia de ele. Din acest motiv acum suntem atât de fericite că ne-am reunit, pentru că acum savurăm altfel și întâlnirile noastre. 

Anemona – Eu m-am maturizat, eram foarte tânără atunci când s-au pus bazele formației, gândeam diferit, deși am știut întotdeauna ce vreau și am făcut alegeri bune. Am realizat că dacă îmi propun ceva, duc la bun sfârșit totul, fără să stau pe gânduri. Am realizat multe și sunt mulțumită de tot ce am făcut. Am finalizat facultatea de teatru, masteratul și apoi doctoratul în arte. Am fost pe scenă exact cât mi-am dorit, am jucat și pe scena Teatrului Național 10 ani. Predau teatru din 2009. Am făcut apoi a doua facultate – Filologie, engleză. Predau și limba engleză. Mai am o specializare, sunt tehnician nutriționist. Am studiat pentru asta și în România, și în Statele Unite ale Americii, în Florida, la cursurile Dr. Robert Morse, unde am devenit și specialist în detoxifiere și regenerare celulară. Am studiat și iridologia. Sunt atrasă de tot ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos și particip la aproape toate conferințele din acest domeniu. În fiecare vară organizez tabere sau școli de vară pentru copii și adulți, în care se fac cursuri de engleză, teatru, stil de viață sănătos, în Londra și în țară, la Sirnea, lângă Brașov. Am învățat că în viață trebuie să faci doar ce îți place și ce ți se potrivește, nu trebuie să faci compromisuri, în sensul că nu trebuie să accepți ce nu-ți place doar pentru că nu vrei să îi dezamăgești pe ceilalți. Este de preferat să fii tu însăți în orice situație și să nu îți fie teamă că îi dezamăgești pe ceilalți atât timp cât ești corectă. Oamenii adevărați, cei care se respectă pe sine, vor înțelege și te vor aprecia pentru sinceritate și corectitudine. Valorile spirituale sunt cele pentru care trebuie să muncim, ele rămân. Nu m-am schimbat foarte mult, am devenit mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Am și un îndemn zilnic, pentru oricine: Spiritul sus!

 

Pe 6 martie veţi susţine un super concert la Sala Palatului. Ce va fi clasic A.S.I.A., ce va fi nou şi ce feedback vă doriţi să lăsaţi asupra publicului de toate vârstele?

Anca – Pe 6 martie dăm startul concertelor noastre, revenirii noastre pe scenă. În primul rând vom cânta piesele noastre celebre, vom cânta și alte piese pe care nu toată lumea le știe, vom cânta și ceva nou. Preferăm să rămână o surpriză. În mare, lumea trebuie să se bucure că va asculta, cu siguranță, hiturile trupei A.S.I.A. Vom cânta live, 100%, cu trupă, noi sperăm  să vă placă și așteptăm, ca de obicei, ca lumea să cânte vers cu vers piesele noastre. 

Sorana – Ne dorim ca oamenii să se simtă liberi cum erau în ‘99. Să uite de orice formă de griji care știm că sunt multe și apăsătoare. Noi vrem să îi bucurăm și împreună să ne reamintim de cele mai frumoase momente trăite în acei ani. Sunt oameni care s-au cunoscut pe muzica noastră ori s-au căsătorit. Oameni care își aduc aminte de mari foste iubiri și retrăiesc nostalgic emoțiile de atunci.

Iana – Pe 6 martie A.S.I.A va cânta piesele vechi, cât și piese noi. Momente inedite vor fi în cadrul spectacolului. Dar A.S.I.A înseamnă acele câteva zeci de hituri pe care le-a scris dl Ordean și pe care noi cu atâta drag le-am cântat. Acest concert nu poate fi redat pe scenă fără aceste piese pe care le așteaptă toată lumea. Sigur, vom avea un sound nou, o punere în scenă nouă, însă aceleași versuri și melodii cu care Adrian Ordean ne-a alintat de fiecare dată.

Anemona – Clasice vor fi o parte dintre melodiile cântate, noi vor fi atitudinea noastră și formula în care cântăm acum, sunetul nou, ținută nouă și, sper eu, o parte din publicul nostru. Feedback-ul pe care îl aștept de la public sper să fie unul pozitiv, atât cel de la fanii vechi, cât și cel de la publicul nou.

 

Care este cea mai memorabilă amintire, pentru fiecare dintre voi, avută din perioada A.S.I.A.?

Anca – Au fost foarte multe întâmplări și tot felul de situații din concerte, din emisiuni. Îmi amintesc că într-o emisiune, pe parcursul a 3-4 minute, cât dura piesa pe care o cântam, s-au întâmplat un milion de lucruri – a căzut decorul peste noi, Soranei i s-a desfăcut șiretul costumului, apoi am făcut un trenuleț, eu fiind în spatele Soranei, încercam să îi bag șiretul în pantaloni. Mama m-a sunat după emisiune să mă întrebe ce îi făceam Soranei. Alteia i s-a rupt tocul, mie mi s-a ridicat sutienul până la gât, toate lucrurile astea s-au întâmplat în 3 minute de piesă. Apoi, îmi amintesc momentele când ne urmăreau fanii. Țin minte o situație din Timișoara, când într-un mall alergam pe scările rulante, fanii după noi, zici că eram în Nea Mărin Miliardar. Sunt foarte multe întâmplări frumoase și comice, nu mă pot opri doar la una. 

Sorana – Sunt foarte multe. Noi am trăit intens de la cele mai mari realizări până la momente dureroase. Avem amintiri care ne fac să râdem cu lacrimi. Sunt atât de multe încât îmi e realmente greu să mă opresc la un singur moment.

Iana – Eu, personal, am niște amintiri foarte frumoase alături de colegele mele. Amintiri memorabile au fost nenumărate. Ce mi-a rămas în minte….eram în Ucraina, la un spectacol, și, înainte de a urca pe scenă, eram machiate, îmbrăcate și înainte de a pleca din camera de hotel, am mers la baie să ne spălăm pe mâini și în momentul când am dat drumul la duș, ne-am udat din cap până în picioare eu și Sorana. Și mi-a rămas în minte acest moment haios. 

Anemona –  Sunt multe momente din perioada ASIA la început de drum, dar două care îmi stăruie în minte sunt primul concert și reacția publicului care m-a făcut să realizez că suntem o formație dorită de ei și apoi momentul în care mi s-a descusut pantalonul în timpul dansului și un fan a venit imediat și mi-a adus bluzonul lui să mi-o pun în jurul mijlocului să pot continua să cânt și să dansez pe scenă fără stres. Îi mulțumesc și cu această ocazie!

 

De la debutul vostru până în prezent industria muzicală a fost într-o continuă schimbare. Cum simţiţi în prezent industria şi muzica românească din 2023? Credeţi într-o evoluţie, vă este dor de ceva din perioada debutului vostru?

Anca – Vremurile se schimbă și se schimbă și sound-ul. Eu sunt 50-50 în privința a ceea ce-mi place și ce nu. Sunt foarte mulți oameni care ne scriu mesaje și ne spun că le este dor de muzica din acele vremuri, ce versuri se făceau înainte, ce linii melodice. Părerile sunt pro și contra. Mie, personal, sunt piese care îmi și plac, dar și piese pe care nu le înțeleg. Gusturile sunt diverse.

Sorana – Industria muzicală arată destul de diferit. Stiluri noi muzicale dintre care unele îmi plac, iar altele sunt foarte departe de ceea ce mă face să vibrez.
Vrem să păstrăm muzica noastră așa cum o știu oamenii. Cu un sound modern. Pentru toate aceste lucruri, Adrian Ordean lucrează ca o albinuță muncitoare, cât e ziua de lungă

Iana – De la debutul nostru, A.S.I.A. a avut șansa să fie în topuri. Și cel mai important este că și în momentul de față, și cu absența noastră de pe piață, A.S.I.A tot a fost în topuri. A fi în top înseamnă să te cânte lumea, să nu mori niciodată în sufletul oamenilor și, după cum bine știți, toate cluburile cântă și au cântat în toți acești ani muzica A.S.I.A. Mi se pare fabulos cât de mult s-a schimbat muzica românească, dar trupa A.S.I.A a existat în tot acest timp, de acum aproape 25 de ani până în momentul de față. Acest lucru i se datorează întrutotul dlui Ordean, pentru muzica absolut fabuloasă pe care a scris-o. S-a schimbat muzica, însă tot ce înseamnă linie melodică și versuri bune va dăinui peste timpuri și, de fapt, aici faci diferența între muzica adevărată și cea comercială. Chiar dacă A.S.I.A a cântat mereu o muzică comercială, a fost o muzică comercială care a fost în trend în permanență. 

Anemona – Greu de spus. Cred totuși  schimbarea nu este foarte evidentă dacă ne referim la munca artistului, dar mare dacă ne referim la tehnologie.

 

Care este piesa cel mai aproape de sufletul vostru din întreg repertoriul A.S.I.A ? Argumentaţi

Anca – E greu de zis, pentru că noi am avut în total vreo 9 albume. De pe fiecare album, fiecare fată avea câte 2-3 piese preferate. Nu ai cum să ai doar o piesă preferată. Am, cred, vreo 30 de piese preferate. Pentru că sunt sensibile. Mi-au ajuns la suflet. Și sunt și piese, câteva, pe care publicul nu le știe, însă fanii adevărați, înrăiți, A.S.I.A le știu

Sorana – Nu am o piesă preferată, dar Roua din stele e foarte pe sufletul meu. Mai ales că am avut onoarea de a-l avea pe regretatul artist și prieten, Gyuri Pascu alături de noi. Vocea lui se aude pe câteva dintre piesele Asiei și asta ne face să fim foarte mândre de această colaborare. 

Iana – Mie îmi place foarte mult piesa Un colț de cer, este o piesă superbă, pe care v-o recomand să o ascultați dacă nu o știți, și Roua din stele. Aceste piese le vom readuce pe piață anul acesta, cu un nou sound, și credem că vor cuceri cu siguranță ascultătorii. 

Anemona – Este o întrebare grea pentru  am foarte multe piese preferate, Adrian Ordean scrie foarte bine! Eu sunt romantica trupei și piesa mea preferată este “Ai încredere”.

 

Cum aţi defini în 3 cuvinte, fiecare dintre voi, trecut-prezent-viitor pentru A.S.I.A?

Anca – Strălucire. Strălucire și maturitate. Viitor strălucitor

Sorana – Public și iubirea pentru muzică. Public/ Iubire/ Muzică. Este valabil pentru întreaga istorie a trupei A.S.I.A.

Iana – Muzică bună. Muzică în trend pentru totdeauna

See Also

Anemona – Succes, de trei ori.

 

Ce urmează personal şi ca grup după evenimentul A.S.I.A. de la Sala Palatului? Aveţi în plan să lansaţi noi piese, poate să concertaţi din nou, împreună, în ţară?

Anca – Încercăm să facem să fie bine. În prezent ne ocupăm de crearea a câteva piese noi. Deja lumea sună și ne cheamă la concerte prin țară, urmează câteva evenimente noi în curând. Începem un nou capitol A.S.I.A, cu tot ceea ce presupune acest lucru. 

Sorana – Avem multe planuri. Asia s-a reîntors. Urmează concerte deja discutate de către managerul nostru, Florin Ionescu, dar și un turneu la sfârșitul verii, despre care o să revenim cu detalii. Adrian Ordean scrie deja muzică nouă pentru voi.

Iana – Menționez că acest spectacol nu este un spectacol de reuniune, ci este o reunire a trupei, în formula în care A.S.I.A va exista și va dăinui în timp. Numai bunul Dumnezeu știe cât, însă, având în vedere că dorința oamenilor de a ne vedea pe scenă ne-a determinat să ne reunim, pentru noi bucuria mare este de a fi din nou pe scenă, în fața publicului nostru drag. 

Anemona – Iarăși, greu de spus. Asta ne dorim. Îmi doresc ca timpul  aibă răbdare cu noi. Florin Ionescu, managerul nostru, ne-a spus  deja avem multe invitații la festivaluri mari.

 

 

3 lucruri care vă încarcă pozitiv de fiecare dată

Anca – Publicul, care chiar te încarcă pozitiv atunci când îți cântă piesele vers cu vers. Un alt lucru care mă încarcă pozitiv sunt diminețile frumoase, însorite, când îți bei cafeluța și ai propriul ritual – asculți muzică bună, vorbești cu cine îți face plăcere, asta am simțit dintotdeauna. Și mai nou mă pasionează lucrurile despre case, îmi place să răsfoiesc reviste de design interior, să vizitez magazine de bricolaje. Mă pasionează foarte tare designul de interior. La fel, cristatele cu energiile lor, mă încarcă pozitiv și multe alte lucruri. 

Sorana – Sanda Ionescu este prietena și astrologul nostru. De fiecare dată când întâmpinăm momente delicate, Sanda este persoana care ne reîncarcă bateriile, ne readuce aminte de legătura cu divinitatea și se roagă foarte mult pentru noi. Să știu că un om ne iubește în această manieră este cu siguranță un mare punct de sprijin și confort.
Pictura mă încarcă cu energia creativă, iar jumătatea mea îmi dă forță clipă de clipă. Sunt protejată și iubită.

Iana – Colegele mele, muzica bună și soarele. 

Anemona – Reacția publicului, evident, ce altceva ar putea să îl încarce pozitiv pe un artist? Plăcerea de a cânta și faptul că suntem împreună, ca pe vremuri. În plus, am descoperit în Iana un artist și un om minunat!

 

Un gând de final către toţi fanii voştri, dar şi către publicul care vă descoperă de abia acum

Anca – Sunt foarte mulți tineri care ne-au descoperit de abia acum. Tineri care se bucură foarte mult să ne vadă, care cântă piesele noastre vers cu vers, care își doresc poze și autografe de la noi. Este senzațional ce se întâmplă și mă bucură foarte tare acest lucru. Și un gând bun către toți fanii noștri – Dragii noștri, sperăm că veți fi alături de noi și în acest nou capitol A.S.I.A., sperăm să nu vă dezamăgim și să veniți la concertele noastre! 

Sorana – Abia așteptăm să vă bucurăm. Ne vedem la concerte 😘 Vă iubim și vă mulțumim că ne-ați cântat și amintit în toți acești ani. Existăm pentru că existați.

Iana – Vă mulțumim pentru toată aprecierea, pentru toată dragostea și pentru toți acești ani în care ne-ați făcut să existăm în permanență. Vă așteptăm cu drag la spectacolul nostru din 6 martie, de la Sala Palatului. Nu ne-ați uitat, nici noi nu v-am uitat și de-abia așteptăm să ne revedem. Să ne revedem sănătoși, voioși și să cântăm cu toții, de la un cap la altul, hiturile A.S.I.A. 

Anemona – Le mulțumesc fanilor pentru că sunt alături de noi, atât celor care participă fizic la evenimentele noastre, cât și celor care ne urmăresc de la distanță. Sper din inimă ca cei care ne descoperă acum să ne urmărească cu aceeași încredere și plăcere precum cei care ne sunt ca o familie acum.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top