Now Reading
Regizorul “Triangle of sadness”, Ruben Ostlund, a fost desemnat Președintele Juriului Premiilor Cannes 2023

Regizorul “Triangle of sadness”, Ruben Ostlund, a fost desemnat Președintele Juriului Premiilor Cannes 2023

Festivalul de Film de la Cannes l-a desemnat pe regizorul suedez și câștigătorul a două premii Palme d’Or, Ruben Östlund, ca președinte al juriului pentru viitoarea sa ediție a 76-a, care va avea loc în perioada 16-27 mai.

Sunt fericit și mândru că mi se încredințează onoarea președintelui juriului pentru Competiția din acest an de la Festivalul de la Cannes. Nicăieri în lumea filmului nu este anticiparea la fel de puternică ca atunci când cortina se ridică pe filmele  aflate în competiția festivalului”, a spus Östlund.
Este un privilegiu să fac parte din acest eveniment, împreună cu publicul de cunoscători de la Cannes. Sunt sincer când spun că actuala cultură cinematografică se află în cea mai importantă perioadă a ei vreodată. Cinematograful are un aspect unic – în sala de cinema ne uităm și suntem împreună și intensitatea experienței crește. Ne face să reflectăm într-un mod diferit decât atunci când derulăm nivelul de dopamină în fața ecranelor individuale.”

Östlund are legături profunde cu Cannes.

Cinci dintre cele șase lungmetraje ale sale au avut premiera mondială la Cannes, începând cu Involuntary, filmul său antologic care explorează psihologia comportamentului de grup, care a debutat în Un Certain Regard în 2008.

Următorul său lungmetraj Play, care a stârnit controversepentru portretizarea unei bande de adolescenți suedezi-somalezi care prăduiesc băieți albi mai slabi, s-a difuzat în secțiunea paralelă, Quincenata, în 2011.

Regizorul s-a întors în 2014 cu o comedie de familie întunecată Force Majeure, în care acțiunea se petrece în Alpii francezi, care a avut premiera mondială în Un Certain Regard, câștigând premiul juriului.

Östlund a câștigat Palme d’Or pentru satira socială The Square și numeroase critici pozitive la adresa seriei Triangle of sadness, în 2017 și, respectiv, 2022.

Ultimul titlu este acum în cursa pentru cel mai bun film, scenariu original și cea mai bună regie la Premiile Oscar de anul acesta.

Östlund, care a studiat cinematografia la Göteborg, a regizat primul său lungmetraj The Guitar Mongoloid în 2004. Amplasat în orașul fictiv Jöteborg, după modelul Göteborg, filmul s-a învîrșit în jurul unei serii de oameni diferiți care trăiesc în afara normelor.

Între filmele sale timpurii, Östlund a câștigat și Ursul de Aur din Berlin pentru cel mai bun scurtmetraj pentru Incident By A Bank în 2010.

See Also

Prin invitarea lui Ruben Östlund să prezide juriul, Festivalul de la Cannes dorește să aducă un omagiu filmelor care sunt fără compromisuri și sincere și care cer în mod constant ca spectatorii să se provoace singuri și ca arta să continue să se inventeze pe ea însăși”, au spus reprezentații festivalului.

Ruben Östlund a devenit, prin urmare, al treilea câștigător de două ori al Palme d’Or care a fost președintele juriului, după Francis Ford Coppola și Emir Kusturica, și primul care a preluat acest rol la un an după aclamația sa de la Cannes. ”, au adăugat aceștia.

Östlund a spus că va sublinia „funcția socială” a cinematografiei în calitate de președinte al juriului.

Un film bun se referă la experiența colectivă, ne stimulează să gândim și ne face să vrem să discutăm despre ceea ce am văzut – așa că haideți să privim împreună!

Selecția oficială a festivalului va fi anunțată pe la jumătatea lunii aprilie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top