Now Reading
Spectacol-eveniment la Teatrul Imaginario Ploiești cu învățăceii Academiei Studiourile Buftea, traineri Ioana și Bogdan Farcaș

Spectacol-eveniment la Teatrul Imaginario Ploiești cu învățăceii Academiei Studiourile Buftea, traineri Ioana și Bogdan Farcaș

După succesul înregistrat prin predarea măiestriei în teatru și actorie de către traineri-importanți actori la nivel național în rândul copiilor ce își doresc să deslușească tainele acestor arte,  recent, Academia Studiourile Buftea a deschis o filială în Ploiești. Azi, 2 Martie ora 19:00, la Sala Teatrului de animație IMAGINARIO (Bd.Independentei, nr.14) va debuta la rampă cu primul spectacol susținut de tinerii actori, care au început cursurile în mai 2022, îndrumați și ghidați dibace, pas cu pas, de către trainerii Ioana Farcaș și Bogdan Farcaș– valoroși actori ai Teatrului Toma Caragiu din Ploiești.  Spectacol este sold out de ceva vreme, lucru îmbucurător pentru noua generație de actori.

Despre sârgul depus în cadrul Academiei, dar și despre noul spectacol format, de fapt, din 2 piese de teatru, #CENU și Fete și băieți, am stat, pe scurt, de vorbă cu trainerii care deja ne sunt dragi și care formează și o familie frumoasă în viața reală, pe lângă cea de pe scenă.

De la actorie la formare de noi generaţii artistice, cât de lung/anevoios a fost drumul?

Eu am mai cochetat în trecut cu “statutul” de trainer. Pregăteam copii pentru facultatea de teatru. Acum, la Academie, e ușor diferit, acum nu avem de-a face atât cu “pasionați”, cât cu tineri “curioși” și e de datoria noastră, a mea și-a lui Bogdan Farcaș, să trezim pasiunea. Drumul nu l-aș numi nicidecum anevoios ci mai degrabă palpitant și provocator. Învățăm unii de la alții: ei de la noi și noi de la ei și creștem împreună.

 

În calitate de actori cu experienţă, ce căutaţi şi ce doriţi să formaţi în copiii pe care-i aveţi ca învăţăcei în ale actoriei?

Copiii pornesc cu preconcepția că e ușor să fii actor – te faci puțin că râzi, apoi puțin că plângi și gata, ești actor. Ajung aici și se lovesc de munca actorului, o muncă frumoasă, izvorâtă din joc, cu multă bună dispoziție, dar muncă. E greu sa fii sincer cu tine. E greu sa refaci ce ți-a ieșit “din greșeală”. E greu să-ți dai voie să fii vulnerabil, să fii ridicol.

Căutăm să vadă asta. Apoi, lovindu-se de munca actoricească, pot decide singuri dacă vor privi meseria asta ca pe un hobby (nefiind absolut nimic rău în asta) sau ca pe un drum pe care vor să-l urmeze și la maturitate.

Un lucru e sigur: orice ai alege, parcursul te ajută să te cunoști, să te accepți și să te afișezi cu toate bunele și ne-bunele tale.

 

Privind obiectiv, cum arată viitorul artistic, într-o Românie viitoare, pentru generaţiile timpurii de artişti?

Cred că arată excelent. Generațiile noi sunt mult mai lejere, mult mai dezinhibate. Firescul lor nu e unul căutat. Cred că suntem pe un drum care doar urcă.

 

Povestiţi-ne despre noua premieră de la Teatrul Imaginario. Cum s-au derulat repetiţiile, cum aţi distribuit micii actori, ce mesaj transmite spectacolul?

Premiera noastră e compusă din 2 spectacole cu o scurtă pauză între ele – ca un spectacol în 2 acte care ne înfățișează cele două vârste ale celor două grupe, preadolescenții și adolescenții.

Prima parte se numește “#Cenu” și prezintă prototipul Cenușăresei adus în zilele noastre. Povestea este baza de la care am pornit. Apoi, prin exerciții de improvizație am conturat un text care acum vede lumina reflectoarelor. Textul s-a născut din ideile copiilor iar distribuția s-a ales singură. E un spectacol sensibil, amuzant, dureros, dar plin de speranță.

A doua parte este “Fete și Băieți”, o adaptare a textului “Stags and Hens” de Willy Russell. Aici avem două petreceri, a burlacilor și a burlăcițelor, care se complică, intervin tot soiul de accidente. La “Fete și Băieți” s-a lucrat pe un text deja existent, iar distribuția s-a conturat atât din preferințele copiilor, cât și ghidată de noi. E un spectacol frumos, sincer, viu. E viață!

See Also

Premiera de pe 2 Martie aș numi-o “Spectacol – eveniment” sau “Micro-festivalul Academiei Studiourile Buftea în Ploiești”.

 

Pe scurt, 3 motive pentru care voi v-aţi dori să fiţi în sală, ca spectatori, la vizionarea acestui spectacol

– e spectacol de teatru, nu serbare școlară

– nu sunt texte clasice, copiii își joacă vârsta

– chiar ar fi păcat să ratăm așa ceva

 

 

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
3
In Love
8
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top