Now Reading
FACE 2 FACE | MIHAI MINCAN VS NIKO BECKER (SPRE NORD)

FACE 2 FACE | MIHAI MINCAN VS NIKO BECKER (SPRE NORD)

Spre Nord este filmul românesc care din 17 martie propune spectatorilor un unghi nou și anume, un thriller psihologic care garantează o adevărată experiență cinematografică în care sunetul și muzica completează imaginea, jocul actoricesc, și construiește mood-ul întregii producții. Filmul, care are la bază o poveste reală, este o coproducție europeană între 5 țări, este regizat de Mihai Mincan, iar în rolul principal îl regăsim pe tânărul actor Niko Becker.

Spre Nord spune povestea lui  Joel, un marinar filipinez religios, care, în timpul turei pe puntea unei nave transatlantice, îl descoperă pe Dumitru, un pasager clandestin ascuns printre containere. Când echipajul, prietenii, chiar și Dumnezeu însuși pare că-i întoarce spatele, Joel învață că trebuie să-și înfrunte singur crudul destin. Pelicula a câștigat deja premiul criticii la Biennale di Veneția Bisato D’Oro, pentru Cel Mai Bun Film, a avut parte de un tur prin competițiile internaționale la renumite festivaluri din Europa (Ghent, Salonic), și o premieră națională sold out la Les Filmes de Cannes a Bucarest – unde a câștigat Premiul Publicului. Ajunge în cinematografele din toată țara din 17 martie.

Până atunci, însă, avem azi bucuria să-i prezentăm, așa cum se cuvine, atât pe regizorul – Mihai Mincan, cât și pe actorul principal – Niko Becker din această producție, într-o postură inedită. Un interviu Face 2 Face, realizat exclusiv de Daily Magazine. 

 

3 elemente despre care pot spune că mă definesc ca regizor/ actor în industria cinematografică de azi

Mihai MincanĂsta-i un lucru pe care nu cred că ar trebui să-l spună un regizor. Ce crede el că-l definește. Cred că ar trebui să spună oamenii din jurul lui. Oamenii care se uită la film. Dacă ei văd o caracteristică distinctivă față de restul oamenilor, o pot spune, dar, în privința mea, eu mă văd la fel ca toți oamenii din jurul meu care fac film.

Cu toții scriem, cu toții petrecem foarte mulți ani încercând să strângem bani ca să facem filmele respective, cu toții trecem, cumva, prin lucruri similare și visăm, cumva, la ziua aia în care filmul se va termina și vom fi cumva mulțumiți de tot ce am făcut.

Niko BeckerAvând în vedere că nu am foarte multă experiență ca actor în industria filmului, nu cred că pot spune că mă definește ceva anume. Poate cândva se va schimba acest lucru. Deși, gândindu-mă puțin, poate e mai bine și mai sănătos să nu îmi găsesc o definiție niciodată.

FOTO – ARHIVA PERSONALĂ

 

3 gânduri avute la început de drum în meseria de actor/regizor şi dacă acestea s-au concretizat în timp

Niko BeckerCred că ceea ce m-a împins, în primă instanță, a fost, pur și simplu, nevoia de a mă exprima. Cred că am început de mic să gust satisfacția exorcizării unui tumult interior, indiferent de formă. La un moment dat, mi-am dat seama că prin actorie procesul de exprimare, de exorcizare, pentru mine este cel mai intens, îmbinând mai multe elemente și desfășurându-se în timp, cu riscul eșecului, tot timpul, la un pas. Poate că tocmai această provocare m-a motivat să practic această meserie. Bineînțeles că ceea ce am spus mai sus este o perspectivă ideală și nu pot spune că o pot pune în practică de fiecare dată. Este ceva ce uneori se întâmplă și alteori, nu. Pot spune că s-a concretizat în anumite producții, la fel cum pot spune că, uneori, pur și simplu nu mă regăsesc în meseria asta. Dar până și fluctuațiile astea sunt atrăgătoare pentru mine.

Mihai MincanCred că singurul gând pe care l-am avut a fost să nu fac compromisuri prea mari. Dat fiind că depinde atât de mult de bani, indirect de finanțări, de producători, de tot felul de oameni care adună fonduri pentru ca filmul să poată fi făcut, regia e o meserie cumva predispusă la compromis. Cred că un singur gând am avut, să nu fac compromisuri, sau dacă fac compromisuri să fie on my own terms. Cum ar veni, să pot trăi cu ele și mâine. Și da, dacă întrebarea este dacă s-a concretizat în timp, eu cred că da, adică așa simt.

 

3 dintre cele mai frumoase amintiri de pe platourile de filmare pentru Spre Nord

Mihai MincanCred că sunt două. Una este ziua în care am filmat ultima secvență a filmului când Niko Becker, actorul român, și Soliman Cruz, actorul filipinez, pur și simplu s-au predat filmului. Au fost acolo, prezenți în moment și a fost ceva aproape magic să-i urmăresc făcând ceea ce au făcut. Cred că acela a fost și momentul în care am știut că am făcut filmul pe care mi-m dorit să-l fac dintotdeauna.

Și a doua amintire, dacă se poate spune așa, face parte din relația mea cu Soliman Cruz, care îmi cerea ca în fiecare dimineață, înainte de filmare, să-i dau un cuvânt al zilei care să reprezinte cumva tot ce avea de făcut. Un mood, o stare pentru tot ce avea de interpretat în ziua respectivă. Îmi aduc aminte de cafeaua pe care o beam împreună, fără să vorbim mare lucru, doar un cuvânt, la care el de obicei nu răspundea prin nimic mai mult decât o mișcare de cap.

Niko BeckerDiminețile după filmările de noapte. Paranoia indusă de lipsa de somn combinată cu liniștea răsăritului deasupra mării, în fața hotelului, îmi creau o stare foarte interesantă. Ziua în care am filmat alergăturile prin port. Faptul că îmi foloseam corpul mă făcea să ma simt util și puternic față de secvențele mai degrabă statice, din interiorul vasului. În sfârșit, ”wrap-ul” după secvența de final care pentru mine a fost cea mai importantă. Înfrângerea ei însemna pentru mine cea mai mare victorie în ceea ce privește actoria mea, având multe frici și neliniști legate de performanța mea în acea secvență.

 

3 lucruri pe care le-am învăţat personal din colaborarea cu echipa Spre Nord

Niko BeckerAm învățat cât de important este și cât de mult ajută să fii bine organizat. Am învățat ce înseamnă să tragă o echipă întreagă pentru același scop, fără niciun fel de compromis. Am învățat ce înseamnă să fii actor pe set, în ceea ce privește poziția profesională. Ce pot face și ce nu, ce trebuie să fac și ce nu. Am învățat că oricât de multă agitație ar fi în jurul meu, în legătură cu lumina, sunetul și camera, să rămân focusat pe ce am eu de făcut, întreaga echipă făcând un efort imens de a mă proteja de lucruri neimportante în momentele dinaintea acelui ”acțiune” strigat pe platou. Am și avut norocul de a avea o echipă absolut superbă, profesional și uman vorbind. Pe mulți dintre ei am ajuns să îi admir de-a dreptul.

Mihai Mincan Să asculți problemele fiecăruia. Asta mi se pare un lucru foarte important, cumva când ești în mijlocul unei filmări tinzi foarte mult să crezi că un anumit set de probleme nu sunt vitale filmului. Sunt probleme personale ale oamenilor, diverse conflicte care sunt inerente într-un grup care petrece atât de mult timp împreună în condiții de stres. Ce am învățat este că toate problemele astea sunt importante. Am învățat, treptat, să ascult și când e nevoie să vorbesc cu oamenii respectivi și să fiu acolo cât pot eu de mult pentru ei sau măcar să le transmit ideea că pot fi acolo pentru ei.

 

3 challenge-uri principale pe care le-am depăşit cu brio privind rolul Dumitru

Niko BeckerDin punctul meu de vedere nu am depășit nimic cu brio. Am încercat să mă apropii cât am putut de mult de Dumitru, cel ideal, din capul meu. Uneori am fost mai aproape, uneori nu. Cred că, cu toții știm că tot timpul se poate mai bine.

Mihai Mincan – Simt că am reușit să fiu prezent, să fiu acolo non-stop în fiecare moment al filmării, să fiu atent și deschis la nou.

 

 

3 mesaje cu care mi-ar plăcea ca publicul spectator să plece după vizionarea filmului Spre Nord

Mihai Mincan În niciun caz nu am un mesaj direct. Un film nu cred că ar trebui să conțină automat mesajul ca un transmițător, poate doar dacă e foarte asumat politic. Ar trebui mai mult să fie un fel de deschidere spre o zonă de dialog, spre o zonă în care oamenii se duc la cinema, se uită la filmul respectiv apoi lumina se aprinde, ei ies și își continuă cumva dialogul ăsta pornind de la un film. Asta mi se pare mult mai valoros decât orice mesaj aș vrea să le transmit.

După părerea mea filmele bune au această capacitate de a lăsa spectatorul să își construiască mesajul propriu. Scopul este mai degrabă să construiești un fel de fundament pentru o dezbatere. Nu cred că am dreptul să mă aștept la anumite lucruri din partea spectatorului și nu aș vrea în niciun fel să influențez opiniile și mesajele culese de el, pentru el, din film.

Niko BeckerPentru mine, personal, filmul ar putea ridica următoarele problematici:

  1. S-ar putea ca frica să fie motivul pentru fiecare acțiune pe care o facem.
  2. Oricât de evoluați suntem ca și specie umană avem încă o foarte mare capacitate pentru violență viscerală.
  3. Acest lucru pe care noi îl denumim dreptate, există?

 

See Also

 FOTO – STILL SPRE NORD 

 

3 perspective de viitor ce mi-ar plăcea să se întâmple în industria din România

Mihai MincanSă se facă filme. E o generație foarte bună care vine din din urmă. Am văzut filme ale unor oameni mai tineri ca mine. Tot la fel, la început de drum, debutanți mare parte dintre ei. Sunt filme foarte bune și sunt regizori care au o grămadă de idei, o grămadă de talent și au modurile lor de a spune povești care nu cred că au mai fost până acum în cinemaul românesc. E o ruptură destul de puternică, cel puțin asta simt eu, o ruptură destul de puternică cu ce a rămas cumva în cărți sub numele de „noul val românesc”.

Niko BeckerMi-aș dori să văd un val de curaj în ceeea ce privește gândirea, abordarea, și construcția filmelor din viitor. Mi-aș dori să văd oameni care au curajul să abordeze filmul prin perspective autentice lor. Mi-ar plăcea să văd o schimbare în perspectiva asupra ”realității” filmului, să ne permitem să ducem lucrurile în extrem fără să ne fie frică de reacțiile spectatorilor și mai ales de cele ale oamenilor din breaslă.

 

3 lucruri la care publicul să se aştepte din partea mea pe viitor

Mihai MincanFoarte probabil un alt film, un lungmetraj. Încă lucrez la scenariu dar o mare parte este scrisă. Încercăm să găsim surse de finanțare, deloc ușoare datorită specificului poveștii. O să încerc să scriu și să fac film cât pot. Asta poate aștepta, în viitor, de la mine publicul.

Niko BeckerSper să nu se aștepte la nimic. Nu vreau să creez așteptări. Vreau să dispar și apoi să apar, contrar așteptărilor, cu totul surprinzător, altundeva, altfel, altceva.

 

 ECHIPA FILMULUI SPRE NORD – BIENALE 2022 – FOTO GIORGIO ZUCCHIATI

 

3 mesaje pentru mine cel din trecut/prezent/viitor

Niko Becker – ”în călătoria ta ai să ai trebuință și de răi și de buni, dar să te ferești de omul roș, iară mai ales de cel spân, cât îi pute; să n-ai de-a face cu dânșii, căci sunt foarte șugubeți.” – Ion Creangă, Harap Alb

Mihai MincanEu nu prea vorbesc cu mine cel din trecut, mi se pare cumva inutil. Ce am greșit sau ce am făcut bine, în trecut, mi se pare că e un capitol închis. În prezent îmi place să cred că trăiesc cum pot și cum știu eu mai bine și nu mă gândesc neapărat să-mi transmit mie mesaje, celui din prezent, ci pur și simplu să încerc să fiu prezent, să fiu în momentul respectiv. Un mesaj pentru mine cel din viitor, e greu de zis. Poate …. Fii prezent.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top