Now Reading
După un prim succes la Paris, muzeul dedicat lui Coco Chanel va fi deschis și în Londra în acest an

După un prim succes la Paris, muzeul dedicat lui Coco Chanel va fi deschis și în Londra în acest an

În această dimineață, muzeul V&A din Londra a oferit un prim teaser pentru viitoarea sa expoziție de modă „Gabrielle Chanel”. Fashion Manifesto’, care va ajunge la Galeria Sainsbury a instituției londoneze în septembrie 2023.

Expus de Tristram Hunt, directorul muzeului și curatorul Oriole Cullen, într-o prezentare specială în cadrul V&A Creative Studio, coincide cu lansarea astăzi (23 martie 2023) a unui număr limitat de bilete pentru primele câteva săptămâni ale expoziției, cu alte bilete disponibile în iunie 2023.

Cel mai recent dintr-o serie de expoziții de modă de mare profil din instituție, care includ artiști precum Alexander McQueen: Savage Beauty, Balenciaga: Shaping Fashion și Dior: Designer of Dreams, muzeul Chanel promite o explorare a vieții și carierei pionierului couturier francez. Gabrielle ‘Coco’ Chanel ‘[care] a deschis calea pentru o nouă eleganță și continuă să influențeze felul în care femeile se îmbracă astăzi’.

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto –  Palais Galliera, Paris

Expoziția se bazează pe „Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto”, care a avut loc la Palais Galliera, Muzeul Modei din Paris în perioada 1 octombrie 2020 – 18 iulie 2021. Noua iterație – care are loc într-un spațiu proiectat de Storey Studio, cu sediul la Londra – va avea schimbări semnificative, cu 122 de look-uri noi printre cele expuse (mai multe au fost preluate din arhiva extinsă de modă a V&A).

Expoziția va rămâne curatoriată de Miren Arzalluz și Véronique Belloir, care au fost în spatele versiunii originale din Palais Galliera, deși adaptată de echipa curatorială a V&A. Ca atare, un accent mai mare va fi pus pe legăturile lui Gabrielle Chanel cu Marea Britanie, în special în utilizarea firmelor de tweed și textile cu sediul în Marea Britanie.

„Gabrielle Chanel și-a dedicat viața creării, perfecționării și promovării unui nou tip de eleganță bazat pe libertatea de mișcare, o ipostază naturală și casual, o eleganță subtilă care evită orice extravaganță, un stil atemporal pentru un nou tip de femeie”, spune Arzalluz. „Acesta a fost manifestul ei în modă și nu s-a demodat niciodată.


Expoziția de la Londra va fi împărțită în zece părți, cuprinzând crearea primului magazin al lui Gabrielle Chanel de pe rue Cambon din Paris, în 1910, până la ultima ei colecție din 1971. Diversele camere vor surprinde diferite elemente ale moștenirii sale de design – de la apariția stilului său curat, fluid la o explorare a costumului Chanel din tweed, precum și secțiuni dedicate introducerii parfumului Chanel No. 5 („accesorialul invizibil”), bijuteriile pentru costume și geanta de mână matlasată de 2,55 și pantofii în bi-tonuri. („două dintre cele mai durabile accesorii din lumea modei”). Expoziția va explora, de asemenea, revenirea casei Chanel în 1954 după cel de-al Doilea Război Mondial și designurile diafane ale lui Gabrielle Chanel din anii 1960.

Unele dintre cele mai importante momente includ costumele designerului pentru filmul Le Train Bleu din 1924, o bluză rară din jerseu de mătase din S/S 1916 (una dintre primele piese rămase) și un costum comandat de actrița Lauren Bacall în 1959. O sticlă originală a parfumului Chanel nr. 5, de la lansarea sa din 1921, va fi, de asemenea, prezentă.

See Also

Gabrielle Coco Chanel

Expoziția este susținută de casa Chanel, care va fi, de asemenea, principalul sponsor pentru „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” la Institutul de costume al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, care se deschide în mai 2023.

Suntem fericiți și onorați că prima expoziție dedicată Gabriellei Chanel care va avea loc în Marea Britanie va fi prezentată la V&A, unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume”, spune Bruno Pavlovsky, președintele Chanel SAS și președintele Chanel Fashion „Gabrielle Chanel a fost o legendă în timpul vieții ei… această expoziție va analiza contribuția ei în modă și viziunea ei radicală asupra stilului.”

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top