Călătorie în cea mai fericită țară din lume | Top 10 lucruri de încercat în Finlanda

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda a fost desemnată drept cea mai fericită țară din lume. S-a constatat că are cea mai fericită populație în urma unui sondaj global pentru cel mai recent Raport al Fericirii Mondiale realizat de Națiunile Unite. Finlanda s-a plasat cu mult peste alte țări în top 10, inclusiv Danemarca, Islanda, Elveția și Țările de Jos. Lumea naturală, siguranța, securitatea și încrederea se numără printre motivele pentru care oamenii cred că finlandezii sunt atât de mulțumiți.

Vă prezentăm 10 lucruri pe care le poți încerca într-o excursie în Finlanda, pentru a gusta mai mult din această fericire. 


1. Dormiți sub aurora nordică

Finlanda este o țară a contrastelor puternice. În lunile de vară, soarele nu apune deloc în cele mai nordice părți ale țării, de unde și porecla „Țara Soarelui de la Miezul Nopții”. Iarna se întâmplă invers, iar soarele dispare luni de zile.  Zăpada albă, luna strălucitoare și stelele și – dacă aveți noroc – aurora nordică colorată, crează un peisaj de noapte surprinzător de luminos și magic. Unul dintre cele mai bune moduri de a experimenta aceste două extreme este să dormi într-o colibă sau cabană de sticlă, înconjurat de natură. Dacă dormitul în aer liber nu vă încântă, poți rămâne la căldură, confortabil, în timp ce privești cerul nopții și, sperăm, Aurora Boreală. Cele mai active anotimpuri pentru aurora boreală sunt toamna și primăvara, când orientarea Pământului către soare maximizează probabilitatea ca erupțiile solare să interacționeze cu câmpul magnetic al planetei.

2. Vizitați o insulă far

Finlanda are cel mai mare arhipelag din lume. Unde sunt insule, sunt faruri. Și ce faruri sunt acestea! Deși majoritatea farurilor din Finlanda sunt acum automatizate, ele nu sunt abandonate și multe sunt destinații ideale pentru excursii de o zi sau evadări de weekend. Puteți merge pe o insulă retrasă pentru o zi sau două – locația lor îndepărtată garantează pace și liniște, cu excepția sunetelor mării. Chiar și călătoria în sine vă va relaxa cu siguranță – trebuie doar să urcați într-o barcă sau un feribot și să lăsați grijile în urmă.


Farul Bengtskär, situat pe o insulă de lângă Hanko, este cel mai înalt far din regiunile nordice. Pe lângă înălțimea sa, are o istorie bogată. Bombe și grenade au fost aruncate asupra acestui far și chiar s-au purtat bătălii în interiorul lui.

3. Plimbați-vă printr-un oraș vechi, cu construcții din lemn

În trecut, toate casele Finlandei erau construite din lemn și, de obicei, vopsite în roșu, cu câteva vopsite în albastru și galben. Chiar și astăzi, Finlanda are multe orașe din lemn conservate în întregime, care arată la fel ca în urmă cu decenii sau secole și vizitând aceste locuri pitorești este ca și cum ai intra într-o capsulă a timpului vie. Cartierele Helsinki Käpylä și Vallila sunt locuri bune pentru a începe explorările în orașele de lemn ale Finlandei. Vechiul oraș Porvoo, la o oră de mers cu mașina de capitală, este o altă oprire facilă. Orașe frumoase din lemn pot fi găsite și în Rauma în vest și Loviisa în sud. Toate trei oferă mici pensiuni fermecătoare dacă doriți să stați mai mult.

Priveliștea râului Porvoo este una dintre cele mai emblematice obiective turistice din Finlanda. Clădirile roșii de pe mal au fost folosite cândva pentru a depozita mărfuri și delicatese exotice, dar în prezent, multe dintre ele găzduiesc restaurante și B&B-uri.

4. Gustați din bucătăria finlandeză

Bucătăria finlandeză este construită în jurul ingredientelor proaspete, naturale. adunate direct din apă, pământ și păduri. Sezonul scurt de creștere al țării înseamnă că multe produse sunt disponibile doar pentru o perioadă limitată de timp și sunt pline de vitamine, aromă și culoare.

Încercați mâncăruri finlandeze emblematice – sau cele mai recente versiuni ale acestora. Fie că vorbim despre tradiționala supă de somon, alternative de carne și lactate pe bază de plante sau plăcinta delicioasă de afine, fiți pregătiți pentru o experiență culinară de neuitat.  Cele mai bune produse de vară din Finlanda includ fructe de pădure proaspete, morcovi dulci, ceapă roșie și cartofi noi. Cele mai proaspete ingrediente sunt vândute în piețe.

5. Mergeți într-un parc național

Să explorezi și să te bucuri de natură este ușor de făcut în Finlanda! Există peste 40 de parcuri naționale răspândite în jurul insulelor, lacurilor, pădurilor, terenurilor de turbă și colțurilor țării, care oferă o natură curată și o mulțime de activități recreative, inclusiv drumeții, canotaj, alpinism.

Cel mai important, carta finlandeză „Drepturile tuturor”  permite oricui să se aventureze aproape oriunde, atât timp cât respectă mediul înconjurător și face curat după activitățile realizate. Toate parcurile naționale finlandeze au trasee de drumeții marcate, trasee naturale, panouri informative și locuri de picnic, multe dintre ele cu un loc amenajat pentru a face foc de tabără. În majoritatea parcurilor, există, de asemenea, locuri pentru corturi, cabine de închiriat și cabane libere unde oricine poate sta, așa că fă-ți bagajele și mergi într-o drumeție!

Priveliștea de pe Salla Fallul din Laponia – Sallatunturi – este prin excelență finlandeză. Fără munți înalți și priveliști dramatice, ci peisaje liniștite de pădure, lacuri și râuri cât de departe poți vedea cu ochii.

6. Admirați arhitectura și designul emblematic

See Also

De la Helsinki la Laponia, Finlanda este un magnet pentru iubitorii de arhitectură care doresc să exploreze totul, de la biserici vechi de lemn la lucrări ale celebrului arhitect Alvar Aalto și nu numai. Cele mai noi clădiri emblematice din Helsinki, cum ar fi Biblioteca Oodi, Muzeul Amos Rex și Sauna Löyly, au fost prezentate în publicații din întreaga lume. În Finlanda, chiar și vizitarea unei biblioteci într-un oraș mic poate oferi un fior unui pasionat de design (cum ar fi noua bibliotecă Fyyri din Kirkkonummi!). Cele mai multe dintre aceste locuri sunt cel mai bine experimentate  personal, deoarece mulți arhitecți finlandezi prezintă interacțiunea dintre lumină și natură în continuă schimbare.

Alături de arhitectură, arta și designul modern finlandez se inspiră și din natură. O listă care trebuie văzută pentru iubitorii de design ar trebui să includă magazine emblematice finlandeze precum Artek, Iittala și Marimekko, însă capitala este și un loc perfect pentru a descoperi viitoarele clasice ale designului.

7. Faceți cunoștință cu adevăratul Moș Crăciun
Mulți oameni știu că Moș Crăciun vine din Finlanda. Ceea ce unii nu știu, totuși, este că este posibil să-l cunoști personal tot anul. Da, biroul oficial al lui Moș Crăciun, care se află în Rovaniemi, la Cercul Polar, este deschis în fiecare zi! Acolo, atât copiii, cât și adulții se pot bucura de o conversație privată cu Moș Crăciun și se pot delecta cu atmosfera fermecată.

 

8. Respirați cel mai curat aer din lume

Unul dintre cele mai bune lucruri din întreaga țară este invizibil, abundent și complet gratuit. Respiră adânc! Calitatea aerului din Finlanda este cea mai bună din lume, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Mergeți la o plimbare pe lângă un lac sau prin pădure sau pur și simplu odihniți-vă pe o stâncă netedă de lângă mare. Priviți împrejurimile superbe ale Finlandei și respirați.

9. Sărbătorește sub soarele de la miezul nopții
Poate cea mai finlandeză sărbătoare dintre toate este Miezul verii, care are loc la sfârșitul lunii iunie. Inițial, o sărbătoare a solstițiului de vară, se petrece de obicei cu prietenii și familia într-o cabană de vară departe de oraș. Aprinderea focurilor și îmbăierea în saune sunt două dintre cele mai răspândite tradiții, dar unii aleg să petreacă vara în oraș, unde tinerii au reînviat recent tradiția dansului de vară în aer liber. Chiar și în afara verii, nopțile albe ale unei veri finlandeze sunt perfecte pentru sărbători, petreceri și festivaluri – iar finlandezii tind să profite la maximum de sezonul lor scurt de vară.

10. Vizitați o saună publică
Distracția națională a Finlandei este mersul la saună – unii oameni merg în fiecare zi. Motivul dragostei finlandeze pentru saună? Relaxarea în întuneric, adesea în tăcere, curăță mintea și corpul. Și cu peste trei milioane de saune în Finlanda, atât vizitatorii, cât și rezidenții au multe din care să aleagă. O opțiune ușoară este să mergi la una dintre marile saune publice situate în toate orașele mari ale Finlandei. Veți găsi că există o saună pentru fiecare stil – de la mecca de design modern până la cele clasice, rustice – și toate sunt autentic finlandeze. Alege-ți sauna preferată, apoi stai pe spate, relaxează-te și întinerește-te!

Löyly este una dintre cele mai faimoase saune publice din Helsinki și a devenit un exemplu emblematic prin arhitectura din lemn.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top