GALA UNITER 2023 | RADU POPESCU : „Cred că e important ca un premiu să țină cont atât de mesajul pe care alegerea îl transmite, cât și de efectele ulterioare ale premiului pentru echipa care a lucrat la producție.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Continuăm azi seria de interviuri dedicate Galei Uniter 2023 cu Radu Popescu – regizor și director al Teatrului Apropo. Radu este nominalizat în acest an la secțiunea Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută pentru spectacolul Medeea : Furie – textul și regia Radu Popescu, evident Teatrul Apropo București.
3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România
Mai întâi este o întrebare în ce măsură lumea teatrală românească este o ”industrie”. Nu cred că este o industrie. Și cred că e bine așa, teatrul nu are cum să producă ”profit”. Doar pe alte planuri.
Ca industrie cred că suferă de repetitivitate și lipsă de curaj.
Ca domeniu artistic cred că suntem pe o pantă ascendentă, cred că începem să ne scuturăm de praful care se așternuse pe teatrele instituționalizate acum mai bine de un deceniu; sau poate e doar perspectiva mea.
Mi se pare că generațiile în jurul meu se schimbă rapid și există o șansă foarte mare ca tinerii care vin din urmă să aibă ceva cu adevărat important de spus, cu condiția de a nu ne uita tradiția și de a nu ne arunca la coș valorile reale pe care le avem sau le-am avut în trecut.
3 analogii / simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui artist
Este o formă de recunoaștere.
Pentru mine e și o formă de re-evaluare. Îmi pun întrebarea dacă următoarele spectacole sau texte sau proiecte se pot ridica la înălțimea pe care se pare că am atins-o cu ”Medeea: Furie” la Teatrul Apropo. Nu am făcut neapărat ceva altfel cu acest proiect față de munca mea anterioară, ba chiar aș spune că a fost un proces mai anevoios și apăsat de presiunea timpului, cum sunt însă cam toate în ultimii ani, și nu doar pentru mine, dar cam pentru toți oamenii cu care lucrez.
Poate că am fost doar cât am putut de sincer cu mine și cu ceilalți, iar acesta este o concluzie foarte importantă, de folosit pe mai departe.
Poate, sper, să fie și un mijloc de a deschide niște uși la care am bătut anterior cam degeaba, mai ales că nu sunt genul insistent și perseverent – în a-mi afirma interesele și a-mi susține cariera, mă refer. Probabil că din această cauză am și fondat un spațiu pe care îl coordonez, pe ideile și personalitatea mea.
Doar că uneori, din păcate, teatrul independent nu îți pune la îndemână toate mijloacele pentru a-ți îndeplini ideile. Less is more de cele mai multe ori, dar nu întotdeauna.
3 moduri prin care spectacolul pentru care sunt nominalizat în acest an este unul autentic
Este o bucată foarte mare din gândurile și experiența mea de părinte acolo.
Interpretarea Valentinei în rolul principal este unul din cele mai curajoase și puternice acte artistice la care am asistat, o urmăresc întotdeauna cu fascinație, mai ales în spațiul intim, atât de apropiat de public, de la Teatrul Apropo.
Creațiile echipei, fiecare luată separat, scenografie, muzică, mișcare scenică, proiecții, joc actoricesc – sunt la un maxim al fiecărui membru al echipei și funcționează foarte bine puse împreună.
Fotografii din spectacolul Medeea : Furie
3 amintiri frumoase de la repetiţiile pentru spectacolul nominalizat
Momentele de repetiție a coregrafiilor cu Teodora, Denis, Valentina și Sidonia.
Momentele de idei împărtășite, de experiențe trăite, în raport cu povestea din spectacol și sensurile ei.
Glumele lui Lucian Pavel și umorul și relaxarea Fulviei.
3 challenge-uri principale la care am fost supus prin prisma lucrului la acest spectacol
Presiunea timpului scurt de repetiții.
Timpul scurt de repetiții.
Provocarea de a aduce elementele de decor gândite sau discutate cu Diana în spațiul pe care îl iubesc atât de tare, la Apropo, dar care este unul de dimensiuni reduse. Mi-ar fi plăcut ca anumite momente să aibă mai multă grandoare; pe de altă parte intimitatea de acum a producției este foarte puternică în raportul cu publicul.
3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător
Emoție.
Zăpăceală
Incoerență 😊
3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter
Să am mai puține emoții.
Să fiu la înălțimea momentului.
Să nu fiu invidiat sau să nu invidiez și să mă pot bucura de întâlnirea cu ceilalți.
3 mesaje către : mine, nominalizatul / juriu / public
Către mine: pregătește-ți din timp discursul (nu prea am avut timp)
Către Juriu: fie ca cel mai bun să câștige. Cred că e important ca un premiu să țină cont atât de mesajul pe care alegerea îl transmite, cât și de efectele ulterioare ale premiului pentru echipa care a lucrat la producție (pentru că vorbim despre un text din spectacol, nu un text în sine).
Către public: bucurați-vă de întâlnirea cu ceilalți. Apreciați sau urmăriți spectacolele nominalizate sau premiate, cred că sunt o parte importantă din ce are mai bun teatrul românesc în acest moment.