Now Reading
HEI – House of European Institutes, noul bastion al culturii europene din Timișoara, își deschide porțile pe 21 iunie

HEI – House of European Institutes, noul bastion al culturii europene din Timișoara, își deschide porțile pe 21 iunie

Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană – EUNIC România lansează pe 21 iunie, la Timișoara, centrul multicultural HEI – House of European Institutes, ce vine să îmbogățească și să amplifice ecoul creativității timișorene în Europa. HEI – House of European Institutes propune un program ce valorifică în mod sustenabil patrimoniul și arta europeană prin schimburi de experiență și înțelegerea practicilor culturale actuale.

Misiunea centrului cultural HEI este de a completa dimensiunea europeană în „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” printr-un program curatorial de artă implicată social ce reflectă teme precum diversitatea, sustenabilitatea, egalitatea, drepturile omului.

De la inaugurarea ce va dura patru zile, între 21 și 24 iunie 2023, și până în luna noiembrie, HEI – House of European Institutes va găzdui în Galeria 1 a Bastionului Theresia (Strada Hector) expoziții, ateliere, spectacole multimedia, discuții și programe pentru dezvoltarea activității operatorilor culturali locali. Dintre acestea din urmă, menționăm „Cultural Management Academy”, program al cărui apel deschis către managerii culturali din regiune este în desfășurare.

Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes va fi gratuit și deschis tuturor membrilor comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, etnie sau orientare sexuală.

HEI este opera comună a membrilor EUNIC România și ne bucurăm că Timișoara este primul oraș-capitală europeană a culturii care găzduiește un astfel de centru de proiecte european, deschis către cooperarea cu EUNIC Ungaria și Grecia, țări care au, anul acesta, capitale europene ale culturii Elefsina și Veszprém. HEI este o invitație către cultura europeană, în toată diversitatea și formele ei, către vibrația artiștilor dintr-o Europă în continuă creație și transformare. Este, de asemenea, un spațiu de reflecție asupra importanței profesionalizării managerilor culturali, dar și asupra patrimoniului, printre multele altele. Pentru a afla mai multe despre ce facem, vă invităm să ne călcați pragul!”, arată Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România, Președinte EUNIC România, și Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, vicepreședinte EUNIC România.

De-a lungul celor patru zile de deschidere, invităm timișorenii și turiștii prezenți în oraș la vernisajul expoziției Circular Catalysts, care explorează potențialul practicilor meșteșugărești dintr-o perspectivă contemporană (21 iunie), o discuție despre sustenabilitate în producția culturală și design – Repair Talk (23 iunie) și o petrecere comunitară (24 iunie). Programul detaliat va fi public începând cu data de 8 iunie 2023.

Este pentru prima dată când Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Europa propune un proces curatorial ce implică participarea și colaborarea mai multor instituții de profil, în cadrul unui program „Capitală Europeană a Culturii”. Având obiectivul de a lăsa o moștenire culturală palpabilă orașului Timișoara, echipa curatorială (Tamina Bojoancă – Goethe-Institut București, Pawel Rutkowski – Institutul Polonez, Cristiana Tăutu – British Council) a selectat o serie de inițiative, artiști și experți din toate colțurile continentului pentru a implementa o strategie de implicare a comunităților locale într-un dialog european bazat pe tema sustenabilității, continuității și a moștenirii Capitalei Culturale Europene.

Programul complet al evenimentelor HEI – House of European Institutes va fi disponibil, în curând, aici: www.eunic-romania.ro/hei-timisoara-2023, www.facebook.com/houseofeuropeaninstitutesHEI, www.instagram.com/hei_timisoara.

 

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria în România, Centrul Ceh București, Institutul Francez din România, Ambasada Georgiei din România, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din București, Institutul Camões, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei în București, Institutul Turc „Yunus Emre” și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

 

See Also

Parteneri principali în implementarea proiectului: Färgfabriken, Universitatea Politehnică Timișoara, Elefsina – Capitală Europeană a Culturii, Veszprém și regiunea Balaton-Bakonyi – Capitală Europeană a Culturii, Culture Moves Europe.

 

Parteneri instituționali: Ambasada Elveției în România, Asociația Culturală Marginal, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Facultatea de Științe Politice din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design, Asociația Cehilor din Banat, Typopassage TM, Asociația Minitremu din Timișoara, Radioul Polonez pentru Străinătate, Asociația Supereroi printre noi, Asociația Identity.Education.

 

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top