Acum citește
GALA UNITER 2023 | CLAUDIU MIHAIL : „A câștiga/ a pierde, antinomiile umblă de mână prin viețile noastre; ca actor îți pui mereu întrebarea ‘ce am pierdut? câștigând asta”

GALA UNITER 2023 | CLAUDIU MIHAIL : „A câștiga/ a pierde, antinomiile umblă de mână prin viețile noastre; ca actor îți pui mereu întrebarea ‘ce am pierdut? câștigând asta”

Seria de interviuri dedicate în acest an protagoniștilor Galei Uniter, eveniment ce va avea loc la Teatrul Național Timișoara, se oprește azi la unul dintre cele mai populare spectacole ale anului 2022, Oedip rege – regia Declan Donnellan, Teatrul Național Marin Sorescu Craiova și, implicit, la Claudiu Mihail, actorul ce s-a bucurat de o mare popularitate grație măiestriei cu care l-a interpretat pe Oedip. Claudiu Mihail este nominalizat în acest an la secțiunea Cel mai bun actor în rol principal. De altfel, spectacolul se bucură în acest an de nu mai puțin de 4 nominalizări. 

Oedip rege va putea fi vizionat la Teatrul Național Timișoara în data de 7 iunie, de la orele 18.00 și 21.00. Bilete aici.

 

3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România

– Sunt într-un moment în care mi-aș dori să văd cât mai multe spectacole, atât de la noi, cât și din străinătate. E important să vezi ce fac ceilalți și să te recalibrezi constant pentru a rămâne viu în munca ta. Anul acesta s-au făcut pași importanți în această direcție cu reprezentațiile spectacolului ‘Inimă și alte preparate din carne‘ jucate la Cluj și Târgu Mureș, ca mai apoi Târgu Mureș să vină la Craiova cu ‘Ierbar’ (ambele spectacole în regia lui Radu Afrim). A fost primul turneu lipsit de invitația unui festival.

Știu că se face treabă foarte bună în țară, dar din păcate nu prea reușim să ne vedem unii altora rezultatele. Și mă refer la actori, ceilalți au mai multă mobilitate.

– Altfel cred că-i minunat, mai avem foarte mult de lucru. Și munca nu poate decât să mă încânte, chiar dacă uneori mă mai și sperie. Știu că sunt multe probleme de rezolvat, dar mă bucură că există dialog, câteodată monolog, monodramă, teatrul absurdului (când spun asta nu mă gândesc la vreo situație anume sau persoană, ci vorbesc la modul general, nu vă aprindeți).

– Câteodată mă cam iau în serios, recunosc. Stupid, dar uman… mă consolez eu, privind gaura făcută în peretele în care am dat cu capul, pentru că-s foarte hotărât când mă iau în serios. E sănătos să mai și râdem, să glumim și să-i mai dăm din când în când egoului câte o plasă în mânuță și să-l trimitem la plimbare.

 

 

3 analogii/simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor

acel moment în care actorul are șansa să se simtă împlinit, fericit că n-a renunțat la lupta cu morile de vânt;

– delicată situație pentru că, de bună seamă, crează o rețetă pe care nimeni n-o va putea reproduce, cu atât mai puțin premiatul;

– ‘a câștiga/ a pierde’, antinomiile umblă de mână prin viețile noastre; ca actor îți pui mereu întrebarea ‘ce am pierdut? câștigând asta…’.

 

 

3 moduri prin care spectacolul pentru care sunt nominalizat în acest an este unul autentic

– vă dau cuvântul meu că e pe bune, e autentic, original, natural. Și am fost la fiecare reprezentație;

– fără să mă alint, știu că ‘Oedip rege’ e un spectacol special pentru teatrul din ro, fiind prima montare în țara noastră a extraordinarei companii ‘Cheek by Jowl’ – ai cărei fondatori sunt fabuloșii Declan Donnellan și Nick Ormerod;

– e atât de curajos încât aș face ‘spoiler’ (v-aș distruge bucuria de a-l descoperi singuri) dacă aș vorbi despre autenticitatea lui; mai bine ne vedem la spectacol.

 

Claudiu Mihail – Oedip în Oedip rege – regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova 

 

 3 amintiri frumoase de la repetiţiile pentru spectacolul nominalizat

mintea mi s-a dus instant – ca nessu’ băut pe malul Dunării, după ce ai ieșit din cort – către momentele amuzante, dar dincolo de acestea, au fost multe momente emoționante, altele foarte simple – pe care memoria parcă le ocolește și într-un dialog deschis și ritmat devin doar bucăți de piatră erodate ale cetății amintirilor pe care pământul aproape că le-a mistuit; de exemplu, aerul rece al primăverii care trecea dimineața prin ferestrele larg deschise ale sălii de repetiție, îmbrățișările spontane în loc de ‘salut’, ‘o să fie bine’, ‘te înțeleg, nu ești singur’, ‘terminăm repetiția și mergem la o bere’, ‘nu-ți bate capul’;  mirosul costumului de trening după câteva repetiții în plin (pe asta aș trece-o la amintiri neplăcute pentru mediul înconjurător 🙂 ) și multe altele pe care nu le povestim decât într-un spectacol de teatru;

– reacțiile lui Declan Donnellan atunci când propunerea pe care o făceam era de-a dreptul prin arătură, pe câmpii printre vii (cu ochii ieșiți din orbite: Ooh, Claudiu!… It’s interesting… but… – și urma o poveste care mă aducea pe cărare);

– cu totul special a fost momentul în care, cu două sau trei zile înainte de premiera oficială, am fost anunțat că repetițiile s-au încheiat (deci avem liber de dimineață??) și spectacolul e al nostru. ‘Și eu ce fac acum? ce fac cu viața mea?’; trist… pentru că m-am uitat în urmă și am văzut atâta frumusețe, atât de multă viață… condensată parcă. Sentimentul ăsta îl mai am când lucrez cu Radu Afrim.

 

 3 challenge-uri principale la care am fost supus prin prisma lucrului la acest spectacol

să mă păstrez proaspăt și viu – ca un pește – la fiecare repetiție – (am trecut prin toate rețetele pescărești: marinat, prăjit, uscat, rasol, etc.);

– să revin în sala de repetiție imediat după masa de prânz;

Vezi și

– să văd ce vede personajul (nu mă pot abține să nu fac glumița asta facilă – să văd ce vede personajul până când orbește; deși unul dintre cele mai importante challenge-uri ale finalului de spectacol e să văd ce ‘vede’ Oedip în… abis?… să-i spun?).

 

3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător

– e posibil să aplaud cu genunchii.

 

3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter

– să pice într-o seară cu cer senin.

 

3 mesaje către : mine, nominalizatul/a/ juriu/ public

 

– către mine: odihnește-te și ia-o de la capăt !

către juriu: Vă mulțumesc! Acest interviu n-ar fi existat fără voi 🙂 și multe alte lucruri frumoase.

– către public: Vă mulțumesc! vă aștept în fiecare seară să pășim împreună pe scenă.

 

Voi adăuga și secțiunea colegi: Vă mulțumesc! Mă bucur că avem șansa să lucrăm împreună și să ne avem unul pe altul.

Care este reacția ta?
Excited
1
Happy
3
In Love
6
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus