Now Reading
GALA UNITER 2023 | THEODOR ȘOPTELEA : „Prin Seaside Stories, Radu Afrim a reușit să creeze un fel de mare portabilă pe care o putem duce în mintea și în sufletul fiecărui spectator.”

GALA UNITER 2023 | THEODOR ȘOPTELEA : „Prin Seaside Stories, Radu Afrim a reușit să creeze un fel de mare portabilă pe care o putem duce în mintea și în sufletul fiecărui spectator.”

Gala Uniter 2023, ce va avea loc pe data de 12 iunie la Teatrul Național Timișoara, va fi un eveniment inedit atât prin evenimentul glam în sine, cât și pentru faptul că, pentru primul an din istoria Galei, spectacolele nominalizate la secțiunea Cel mai bun spectacol pot fi vizionate de către publicul timișorean, și nu numai, la TNTM.

Astfel că, mâine, 9 iunie și sâmbătă, 10 iunie, cu începere de la ora 19.00, spectatorii se vor putea bucura de spectacolul Seaside Storiesregia Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța.  Bilete aici.

Dedicăm azi un nou interviu special realizat cu ocazia Galei Uniter 2023 lui Theodor Șoptelea, nominalizat la secțiunea Cel mai bun actor în rol secundar – pentru rolurile din spectacolul „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța.

 

Perspective asupra industriei teatrale de azi din România

Am foarte mare încredere în tot ce se întâmplă în prezent în teatru pentru că, din punctul meu de vedere, în acest moment, observ niște rotițe care încep să se învârtă și mă bucură foarte tare că am ocazia să merg la niște spectacole și că am oportunitatea să încep să trăiesc și niște experiențe diferite față de un spectacol convențional. Cred și în acel tip de teatru, doar că în momentul în care văd niște montări, și aici vreau să dau două exemple care mi-au venit repede în minte, de exemplu de la Bobi Pricop sau de la Radu Afrim, nu au decât să mă bucure. Pentru că se pare că se extinde un anumit univers, o anumită capacitate creativă, prin intermediul tehnologiei și nu numai, și cred că acest lucru nu poate decât să îmbogățească fauna și flora spectacolelor și, cumva, a aplecării publicului către spectacolul de teatru și, de ce nu, să aducă și public nou, public care nu a mai fost la spectacole de teatru. 

 

 Semnificaţia unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor

Cred cu tărie că un premiu poate deschide niște uși, oferă o anumită vizibilitate, dar raportul dintre premiu și actor cred că este mai degrabă unul care are o tendință spre cum este văzut el din exterior. Nu vreau să cred că pe un actor l-ar putea schimba o confirmare primită de la niște critici, desigur, în toate capacitățile, premiul fiind onorant, însă cred că are un efect mai mare în exteriorul său și în jurul său decât în sine. 

 

Modul în care spectacolul pentru care sunt nominalizat în acest an este unul autentic

Acest spectacol, față de altele, cred că are o doză cu atât mai mare de unicitate pentru că e un spectacol care are o tematică legată foarte strâns de locul în care a fost creat și Radu Afrim a reușit foarte bine să confere atmosfera de mare în spectacol. Seaside Stories include 9 povestiri din literatura română contemporană pe care Radu Afrim le-a dramatizat și, practic, astfel, a reușit să creeze un fel de mare portabilă pe care o putem duce în mintea și în sufletul fiecăruia timp de 3 ore și 15 minute cât durează spectacolul. 

 

Foto din spectacolul Seaside Stories – regia Radu Afrim – Teatrul de Stat Constanța

 

Amintiri frumoase de la repetiţiile pentru spectacolul nominalizat

O bună parte din repetiții, pentru că le-am început în vară, s-au desfășurat pe plajă.  În momentul în care am avut de filmat anumite lucruri pentru spectacol, de căutat un tip de liniște, ce înseamnă liniștea pentru spectacol, ce înseamnă vorbele spuse pe plajă, ne-a ajutat foarte mult perioada în care am repetat pe plajă. Și e o bucurie. Fac ce-mi place și unde-mi place, iar asta nu poate decât să mă liniștească. În momentul ăla a fost liniște și entuziasm. 

 

Challenge-uri principale la care am fost supus prin prisma lucrului la acest spectacol

Cred că nu a fost un tip de efort diferit față de altele, cu excepția faptului că Radu Afrim a stimulat cumva capacitatea noastră creativă. Având un univers care se duce din realism spre suprarealism, ceva puțin absurd, niște tablouri foarte frumoase, ne-a solicitat puțin mai mult capacitatea noastră creativă față de alte spectacole. Însă nu l-am luat ca pe un challenge, ci ca pe un labirint de redescoperit. Spectacolul are o distribuție vastă, suntem 17-18 oameni în el și am lucrat la el aproape 2 luni și ceva. Și dincolo de catalizatorul care a fost Radu Afrim, am simțit că ne-a legat foarte tare ca trupă și este un lucru de lăudat. 

See Also

 

Reacţia la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător

Pentru mine, să câștig ar fi un bonus. Bineînțeles că în interiorul meu există dorința de a câștiga, însă, din punct de vedere rațional, pun  pe primul loc bucuria faptului că joc în acest spectacol, cu bucurie, fără frică și cu libertate. 

 

Dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter și ce înseamnă pentru mine showcase-ul de la Timișoara

Faptul că în acest an avem parte de acest showcase de spectacole este o bucurie foarte mare pentru că am apucat acum să cunosc mulți oameni, să văd unii actori, să revăd alți actori și eu m-am apucat de meseria asta prin și pentru oameni. Ceilalți m-au făcut să-mi placă meseria asta, nu a fost o chestie individuală.  Și atunci este o bucurie să văd oameni aici, să am de unde să învăț. 

 

 3 mesaje către : mine, nominalizatul/ juriu/ public

Prefer să las un mesaj general – să ne bucurăm cu toții de ceea ce avem. 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top