Now Reading
GALA UNITER 2023 | DAN PUGHINEANU : „Sunt foarte conștient că succesul pe care l-am avut cu rolul Marlene se datorează în mare parte imaginației și rigurozității lui Răzvan Mazilu și ale echipei lui.”

GALA UNITER 2023 | DAN PUGHINEANU : „Sunt foarte conștient că succesul pe care l-am avut cu rolul Marlene se datorează în mare parte imaginației și rigurozității lui Răzvan Mazilu și ale echipei lui.”

Încheiem seria de interviuri dedicate Galei Uniter 2023 cu musical, genul de spectacol ce ne place extrem de mult, pentru că Gala de la Timișoara, din acest an, se anunță a fi, pe lângă un eveniment glam, și un eveniment cu momente de musical. În regia maestrului și maiestuosului Răzvan Mazilu.

Ultimul invitat din seria de interviuri din acest an este Dan Pughineanu. Nominalizat la secțiunea Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București. Putem spune că atât spectacolul, cât și actorul în sine, ne sunt la suflet. Dan se întrece pe sine însuși, face un semi-travesti minunat și cu siguranță este cea mai bună partitură a lui de până acum.

Să ne vedem cu bine luni, 12 iunie, la Teatrul Național Timișoara și fie ca cei mai buni să câștige! 

 

3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România

Nu știu dacă e un lucru specific generației mele, sau e doar un simptom al maturizării ei, dar văd cum mulți colegi de-ai mei simt nevoia să-și încerce mâna și în alte domenii care țin de teatru. Sunt actori care se apucă de făcut muzică, regizori care semnează scenografia, muzicieni care joacă si toți parcă ar și scrie ceva. Granițele dintre meseriile astea conexe devin difuze, ceea ce mi se pare benefic, mă gândesc că duce la o înțelegere mai amplă a teatrului și a rolului pe care îl ai în fenomen. Bine, de multe ori nu e doar rezultatul unei căutari autentice într-o zonă care te interesa de mult, ci mai mult a subfinanțării, mai ales în independent, ceea ce e clar de nedorit. Oricum, același trend e și în societate, astăzi mai mult decât niciodată pare că nimeni nu e sigur că meseria pe care a învățat-o in facultate va fi și cea pe care o va practica: inginerii încep să scrie, doctorii își fac vlog-uri și parcă toți ar face și niște Uber. Deci o perspectivă ar fi asta: estomparea granițelor dintre actor-regizor-scenograf-dramaturg și așa mai departe.

În al doilea rând, mi se pare că repertoriile teatrelor sunt din ce în ce mai diverse. Și vorbesc acum de genurile de spectacole, estetica lor, textele și problematicile abordate. Îmi pare că publicul are o paletă mai vastă de spectacole din care să aleagă: musical, teatru-dans, clasic, bulevardier, devised, monodrame, absurd, mai mult pe mișcare, mai mult de imagini, care să te emoționeze sau care să te facă să râzi. Și ca răspuns la această inflație de genuri de teatru vin și facultățile de profil, unde am observat că studenții ajung să treacă prin toate registrele, învață să fie acei „actori totali” care se pare că vor avea și teatrele în care să-și arate „totalitatea”.

 

3 analogii/simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor

Uite încă o observatie la îndemâna oricui: meseria asta mi se pare din ce in ce mai subiectivă. Parcă acum ceva timp părerile despre spectacole sau munca actorului coincideau mai mult, puteai să ai încredere în ele și le puteai folosi ca pe o busolă. Poate e și problema mea, caut lucruri obiective într-un mediu profund subiectiv, dar pare că, dacă vorbești cu 10 oameni despre un spectacol, toți vor spune altceva; unora nu le-a plăcut ceva ce altora le-a plăcut sau, în orice caz, „nu i-a deranjat”. Și premiul, ca nominalizarea, e ca o confirmare că ești pe drumul cel bun. E o confirmare de care avem nevoie cu toții.

Îmi mai vine în minte acum doar un simbol: apropo de utilitatea premiului, l-aș compara cu o bulină aurie pe care o primești la școală pentru un răspuns corect sau inventiv, doar că după aia afli cu stupoare că la liceu se intră cu media notelor de pe ultimii ani, nimeni nu te întreabă de buline. Actorilor, cel puțin, nu le aduce oportunități noi acest premiu.

 

3 moduri prin care spectacolul pentru care sunt nominalizat în acest an este unul autentic

Păi in primul rând e un musical făcut de Răzvan Mazilu în care sunt și Lucian Ionescu și Maria Alexievici, deci din start e un context extrem de favorabil pentru performanță. Sunt foarte conștient că succesul pe care l-am avut cu rolul Marlene se datorează în mare parte imaginației și rigurozității lui Răzvan și ale echipei lui.

E un spectacol care nu încearcă să fie plăcut și cred că asta îl face și mai atractiv.

E un spectacol al trupei nemaipomenite de la Excelsior!

 

Dan Pughineanu – Marlene în spectacolul Opera de trei parale – regia Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București

 

3 amintiri frumoase de la repetiţiile pentru spectacolul nominalizat

Glumele și gag-urile la care ma gândeam in fiecare zi după repetiții, proces la care m-a ajutat mult și Ana.

Ziua in care a venit decorul semnat de Dragos Buhagiar și ne-am dat seama ce bine o să arate spectacolul.

Zilele de dinainte de premieră când s-a creat o atmosferă foarte benefică, toți ne sprijineam unul pe celălalt, ne asiguram că suntem pe drumul cel bun.

 

3 challenge-uri principale la care am fost supus prin prisma lucrului la acest spectacol

Machiajul, tocurile și strădania constantă de a nu deturna atenția prea des de la acțiunea principală a scenei, deși personajul pe care îl joc tocmai de asta e definit, de faptul că vrea să fie mereu în centrul atenției. Mai bine zis, strădania de a zgâria dulapul atât de subtil încât nimeni să nu înțeleagă de unde sunt așchiile de pe jos la aplauze.

See Also

 

 

3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător

Păi bucuria pe care o simțeai și când luai bulina aurie la grădiniță, emoția faptului că acum mai trebuie să ai și un discurs coerent și calmul realizării că euforia și mesajele cu felicitări vor dura doar câteva zile, așa că bucură-te cât mai durează.

 

3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter

Sunt convins că va fi un show total! Altfel, chiar nu am așteptări.

 

3 mesaje către : mine, nominalizatul/ juriu/ public

Către mine: rezolvă cu costumul! 

Către juriu: mulțumesc!

Către public: haideți la Excelsior!

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top