Now Reading
HEI – House of European Institutes, noul bastion al culturii europene din Timișoara, invită toți timișorenii la: Opening Days

HEI – House of European Institutes, noul bastion al culturii europene din Timișoara, invită toți timișorenii la: Opening Days

Eunic România, rețeaua institutelor culturale naționale europene din România, anunță inaugurarea HEI, care va consta într-o suită de evenimente menite să familiarizeze Timișoara cu programul și echipa HEI și să pornească un proces de conectare și implicare a locuitorilor și vizitatorilor orașului, la Galeria 1 din Bastionul Maria Theresia (strada Hector).

 

Program:

21 iunie, 18:00 – Inaugurarea publică a HEI, cu prezența reprezentanților institutelor culturale europene din România, și vernisajul expoziției „Circular Catalysts”, parte dintr-un amplu program al British Council, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, care explorează importanța meșteșugurilor și reconectării la natură, creată ca răspuns urgența climatică.

22 iunie, 11:00Întâlnire consultativă cu comunitatea culturală locală – eveniment pe bază de invitație

23 iunie, 11:00 – Vernisajul expoziției și lansarea platformei online „Teatrele realizate de Fellner&Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” – la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara

23 iunie, 17:30Repair Talk – panel pe tema sustenabilității în producție culturală.

Invitați: Alex Herberth (KraftMade), Andreea Iager-Tako (FABER, Plai). Moderator: Andrei Popov (director adjunct, Forumul Cultural Austriac)

24 iunie, 16:00 – 02:00Party

Circular Catalysts prezintă Solstice Foods of Love: on Community & Lore, o intervenție senzorială imaginată de Marlene Herberth (KraftMade) și inspirată de solstițiul de vară și obiceiurile comunităților românești, britanice și săsești, unite de arborele și florile de tei. De la ora 19, Dragoș Ilici va începe un DJ set durațional pentru dans de la apus până-n inima nopții.

 

Circular Catalysts, expoziție-răspuns la urgența climatică

Odată cu inaugurarea noului centru multicultural din Timișoara HEI – House of European Institutes, lansăm prima expoziție din incinta Galeriei 1 a Bastionului Theresia. Expoziția „Circular Catalysts” prezintă potențialul meșteșugurilor și ruralului românesc în dezvoltarea durabilă, fiind creată ca un pretext pentru a deschide un dialog critic asupra relației dintre urban și rural și asupra a ce păstrăm din înțelepciunea ancestrală pentru a crea un viitor mai bun.

Expoziția dezvăluie procesul din spatele design-ului circular prin obiecte-prototip, fragmente de jurnale, sunete și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul a cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală.

Ca parte a angajamentului pentru incluziune și urmărind creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități, expoziția conține elemente tactile și texte simplificate accesibile prin coduri QR.

 

Documentare fotografică: Ioana Cîrlig

Participanți în programul Circular Catalysts: Gareth Neal, Lola Lely, Carol Carey, Anoushka Cole, Studio Amos, Patzaikin, KraftMade, Centrul Cultural Clujean, Fundația Pro Patrimonio

Invitați la HEI: Marlene Herberth & Alex Herberth (KraftMade), Lola Lely, Andy Sinboy, Andreea Iager-Tako, Dragos Ilici

Design de sunet: Cosmin Postolache

Design grafic, panotare și amenajare: Studio Fluid

Consultanță accesibilizare: Supereroi printre noi, AMAIS

 

Programul complet de activități și ateliere poate fi consultat la link-ul: https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/circular-catalysts sau pe pagina de Facebook HEI.

 

Centrul multicultural HEI – House of European Institutes completează dimensiunea europeană în „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” printr-un program curatorial de artă implicată social ce reflectă teme precum diversitatea, sustenabilitatea, egalitatea, drepturile omului și va desfășura expoziții, ateliere, spectacole multimedia, discuții și programe pentru dezvoltarea activității operatorilor culturali locali.

See Also

Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes va fi gratuit și deschis tuturor, vizitatori și membri ai comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, credințe, stil de viață!

Program:  Miercuri-Vineri: 16.00-20.00 | Sâmbătă-Duminică: 11.00-20.00

Luni-Marți: închis

 

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria în România, Centrul Ceh București, Institutul Francez din România, Ambasada Georgiei din România, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din București, Institutul Camões, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei în București, Institutul Turc „Yunus Emre” și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

 

Parteneri principali în implementarea proiectului: Färgfabriken, Universitatea Politehnică Timișoara, Elefsina – Capitală Europeană a Culturii, Veszprém și regiunea Balaton-Bakonyi – Capitală Europeană a Culturii, Culture Moves Europe.

Parteneri media: Daily Magazine, Ziua de Vest, Modernism.ro, Scena9, Curatorial.ro, Radio România Cultural.

 

Parteneri instituționali: Ambasada Elveției în România, Asociația Culturală Marginal, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Facultatea de Științe Politice din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design, Asociația Cehilor din Banat, Typopassage TM, Asociația Minitremu din Timișoara, Radioul Polonez pentru Străinătate, Asociația Supereroi printre noi, Asociația Identity.Education.

 

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top