Acum citește
BRĂILA ÎN FESTIVAL DE TEATRU | SLAVA SAMBRIȘ : „O să vă placă totul la acest spectacol, Colivia cu nebune, este delicios! ” 

BRĂILA ÎN FESTIVAL DE TEATRU | SLAVA SAMBRIȘ : „O să vă placă totul la acest spectacol, Colivia cu nebune, este delicios! ” 

Când spui Slava Sambriș, te gândești instant la unul dintre cei mai prolifici regizori tineri din generația contemporană, adaptabil și versatil pentru orice tip de public și multivalent în lucrul cu actorii. În cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Brăila, Slava Sambriș este prezent cu spectacolul Colivia cu nebuneTeatrul Republican Luceafărul din Republica Moldova. Spectacolul se va juca în Sala Mare a Teatrului Maria Filotti joi, 28 septembrie, cu începere de la ora 18.

„Colivia cu nebune” se recomandă drept o comedie despre aparențe și prejudecăți, familii tradiționale și…mai puțin ori, poate, mai mult de-atât, sau, într-un cuvânt : despre iubire, în toate formele și înțelesurile ei.

Biletele pot fi achiziționate de aici.

 

Bună ziua, Slava, şi bun găsit în cadrul Daily Magazine! În curând ne vom bucura de prezenţa ta artistică, în cadrul Festivalului de Teatru de la Brăila, cu spectacolul Colivia cu nebune, de la Teatrul Luceafărul – Chişinău. Spune-mi ce înseamnă pentru tine ca regizor, şi ca om, acest spectacol şi cât de actual este mesajul său în spaţiul contemporan de azi?

Vă salut și eu și mă bucur că putem discuta, împărtășind astfel idei, păreri și experiențe și crea noi conexiuni. Spectacolul ”Colivia cu nebune” pe care echipa Teatrului Republican ”Luceafărul” are onoarea să-l prezinte publicului în cadrul Festivalului de Teatru de la Brăila înseamnă, pentru mine ca regizor și ca om, în primul rând, întâlnirea cu un text senzațional, pe care l-am savurat pe deplin împreună cu echipa de creație în procesul de lucru asupra spectacolului. Este vorba de capodopera comică a lui Jean Poiret care continuă tradiția franceză a acelor „pièces bien faites” (piese bine făcute), cu un excelent echilibru al structurii dramatice. Spectacolul vorbește despre acceptarea dragostei în toate formele ei, abordează o temă actuală în societatea modernă, dar contradictorie și satirizează principalele vicii ale societății: snobism, superficialitate, incultură, modul în care oamenii comunică și are loc schimbul de informaţii, atitudinea și gradul de toleranță faţă de alte tradiţii, alte culturi, felul în care se relaţionează în cadrul familiei, cum sunt repartizate rolurile în familie, modul de distribuire a influenței sociale și cum ajung unii să abuzeze de funcțiile de răspundere pe care le dețin.

 

 

Cum percepi fenomenul festivalurilor de teatru în România, ce beneficii reale aduc în industrie?

Fenomenul este benefic sub toate aspectele. În primul rând, este benefic pentru public, deoarece sporește nivelul de educație culturală, a gândirii critice și a empatiei prin produsele culturale; contribuie la educarea gustul estetic și simțului valorii. Pentru creatori este mai mult decât benefic, este vital, deoarece la un asemenea eveniment sunt concentrate într-un interval de timp și de loc relativ scurt, mai multe spectacole, viziuni regizorale, adaptări, interpretări, inovații scenice. Un festival este un excelent prilej să te întâlnești cu colegii de breaslă, cu alți creatori din domeniu, să vezi spectacole noi, să urmărești noi tendințe și se creează noi punți de colaborare, de dialog și surse de inspirație. Și, bineînțeles, acest lucru stimulează concurența. La Festival vii să vezi ce fac alții și să le arăți altora de ce ești tu cu trupa ta în stare. Beneficiile reale pentru industrie constau în faptul că succesul unor asemenea proiecte suscită interesul publicului, administrațiilor locale și centrale și atrag noi investiții, deci, creează premise pentru noi proiecte sau pentru continuarea celor existente deja.

 

Ce ai auzit frumos despre Brăila şi teatrul său şi ti-ar plăcea să (re) descoperi o dată cu acest festival?

Teatrul din Brăila are un rol important în formarea mea ca artist. Încă la începutul anilor 2000 am avut ocazia să cunosc spectacolele și artiștii teatrului ”Maria Filotti”, care veneau la Chișinău pentru a participa la Bienala Teatrului ”Eugene Ionesco” (Festivalul BITEI). M-au impresionat spectacolele care abordau teme tabu, spectacole foarte îndrăznețe, pe care nu pot să le uit. Încă din acea perioadă mi-a plăcut și admir echipa voastră. Este un teatru viu, care stă foarte bine pe picioarele lui și asta se datorează istoriei pe care ați scris-o.  

 

Care sunt elementele despre care consideri că asigură trăinicia spectacolului, dincolo de vremuri?

Teatrul este o artă colectivă, la succesul unui produs teatral lucrează o echipă numeroasă, dincolo de echipa de creație: regizor, actori, compozitor, scenograf, pictor de costume, luminiști, sunetiști, mașiniști, croitori, cusători, recuziteri, machieuze, secția marketing etc. Un proiect are șanse să se încununeze cu succes în momentul în care fiecare dintre cei implicați își exercită onest responsabilitățile și contribuie la cel mai înalt randament. Fiecare aport este important și trebuie valorificat la maxim. Ca spectacolul să reușească și ulterior să reziste în timp, trebuie să formăm o echipă unită, sudată în procesul de lucru asupra proiectului. Munca în echipă și spiritul de echipă reprezintă cheia succesului în teatru. Dacă mă întrebați ce asigură trăinicia în timp a spectacolului ”Colivia cu nebune”, o să insist din nou asupra textului, care de peste 70 de ani deja se bucură de un succes frenetic la public; distribuția aleasă corespunzător, accentele plasate corect, aptitudinile muzicale ale actorilor din distribuție, costumele (chiar trebuie să le vedeți!) și păstrarea echilibrului.  

 

Foto din spectacolul Colivia cu nebune – Teatrul Republican Luceafărul, regia Slava Sambriș

 

Vezi și

Ce ai învăţat din întâlnirea cu actorii din distribuţie şi cât de mult a funcţionat chimia artistică între voi?

Trupa Teatrului ”Luceafărul” este compactă și unită, ne-a apropiat lucrul asupra spectacolelor la care am colaborăm de doi ani încoace, de când am fost numit în funcția de director artistic. Am reușit să conving și actori cu care am colaborat anterior să adere la echipă și mă felicit pentru asta, pentru că spectacolele în care au fost ei implicați se bucură de mult succes la public și de aprecierea criticii de specialitate; ei au sporit vizibilitatea activității teatrului în spațiul public. Mi-e dificil să vă răspund ce am învățat de la ei în timpul lucrului la ”Colivia”, relația mea cu ei s-a construit în timp, dar, aveți dreptate, chiar învăț! Mă fascinează, îi admir pentru talent, tenacitate, dedicație și… simțul umorului.

 

Cum percepi industria teatrală din Republica Moldova ca nivel şi valenţe artistice?

Probabil, e mult spus industrie, dar există în Republica Moldova o mișcare teatrală în ascensiune. Există diversitate, teatre care pun accent pe spectacolul clasic, avem spectacole-experiment, spectacole-document și fac aici o paranteză pentru a vă anunța că în următoarea stagiune vom include și noi în repertoriul Teatrului ”Luceafărul” două docu-spectacole, pentru că dincolo de cultură care reprezintă o modalitate excelentă de a reflecta într-un anumit moment un anumit fenomen, dându-i un impact colosal, teatrul este și o oglindă a societății și trebuie să-și asume în fața publicului și scopul educării unor atitudini sociale,  civice. Iar nivelul este dat și de cei implicați în proces, depinde și de efortul nostru de a stabili comunicări cu administratorii de la nivelul avansat, de a ne face auziți, înțeleși. Nivelul e în construcție… 

 

Principalul motiv pentru care tu, ca spectator, ai cumpăra bilet la acest spectacol şi cu ce ti-ar plăcea să rămână spectatorul după vizionare?

Sunt mai multe și am mai pomenit despre ele. O să vă placă totul la acest spectacol, este delicios!  

 

 

Care este reacția ta?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus