Now Reading
BRĂILA ÎN FESTIVAL DE TEATRU | VLAD MATEI AJDER : “Dacă Nenea Iancu este actual, oare noi am evoluat?”

BRĂILA ÎN FESTIVAL DE TEATRU | VLAD MATEI AJDER : “Dacă Nenea Iancu este actual, oare noi am evoluat?”

Galațiul este nelipsit an de an, ca oraș-prieten, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Brăila, așa cum scrierile lui Caragiale sunt etern de memorabile indiferent de vremuri.

Spectacolul La chestiune, prezentat de Trupa Teatru pe Țeavă – Galați se va juca în ultima seară de festival, duminică, 01 octombrie, cu începere de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Maria Filotti. 

Azi dialogăm cu Vlad-Matei Ajder, interpretul rolului protagonist Nea Stasache, iar biletele pot fi achiziționate de aici.

 

Bună ziua, Vlad, şi bun găsit în cadrul Daily Magazine! În curând ne vom bucura de prezenţa ta artistică, în cadrul Festivalului de Teatru de la Brăila, cu spectacolul La Chestiune – Teatru pe Ţeavă, Galaţi. Spune-mi ce înseamnă pentru tine ca actor, şi ca om, acest spectacol şi cât de actuale sunt mesajele transmise de Caragiale în societatea contemporană?

Bună ziua, vă mulțumesc pentru invitație. Pentru mine spectacolul La chestiune înseamnă reîntoarcerea la începuturile carierei, diferența e că acum sunt mai experimentat, în schimb am regăsit plăcerea energiei începătorului. În ceea ce privește actualitatea lui Caragiale, este un subiect intens dezbătut care, mărturisesc că m-a pus pe gânduri, un exemplu: căldura. Acest subiect apare atât în spectacolul nostru, dar și în multe schițe de ale lui Caragiale, iar în vara care a trecut a fost chiar subiect de știri. Clasa politică zugravită de scriitor nu e cu nimic diferită de cea actuală, problemele guvernamentale de atunci sunt cele pe care le avem și acum (bugetare, probleme legate de împrumuturi). Astfel că în mintea mea se ridică întrebarea: care este diferența dintre timpurile pe care le trăim acum și timpurile lui Caragiale.

 

Cum percepi fenomenul festivalurilor de teatru în România, ce beneficii reale aduc în industrie?

Cred că marele câștigător al oricărui festival este comunitatea, pentru că are ocazia să vadă multe forme de exprimare teatrală, multe atitudini și poate intui direcția teatrală din stagiune.

 

Ce ai auzit frumos despre Brăila şi teatrul său şi ți-ar plăcea să (re) descoperi o dată cu acest festival?

Au fost momente în care personal doream să joc și să cunosc trupa din Brăila, având în vedere ca la un moment dat a fost cea mai bună trupă din țară, cel puțin din punctul meu de vedere. În schimb îmi este dor de publicul brăilean, de atenția și de căldura lui.

 

Foto din spectacolul La chestiune – regia Alexandru Dabija, Teatru pe Țeavă Galați

 

Care sunt elementele despre care consideri că asigură trăinicia spectacolului, dincolo de vremuri?

Bucuria de a trăi împreună cu sala momente de intimitate.

 

Ce ai învăţat din întâlnirea cu regizorul spectacolului, Alexandru Dabija, şi de la partenerii tăi de scenă?

See Also

Domnul Dabija este o enciclopedie artistică, îmi era dor de ușurința exprimării sale, simplă și bogată, de imaginația domniei sale, este omul care-mi certifică la fiecare întâlnire ca cea mai bună exprimare artistică este  umanul.

 

Ce aduce nou Teatru pe Ţeavă în rândul instituţiilor de profil?

Ceea ce face Teatru pe Țeavă nu e ceva nou, este ceea ce se găsește în orice sală studio, noutatea e că o mână de oameni se responsabilizează teatral și începe un nou drum de căutări artistice al cărui rezultat sperăm să fie apreciat de public.

 

Principalul motiv pentru care ai cumpăra bilet la acest spectacol şi cu ce ti-ar plăcea să rămână spectatorul după vizionare?

Aș cumpăra bilet pentru atmosfera spectacolului, pentru delicioșii lui Caragiale, pentru actualitatea lui, așa cum spuneam puțin mai sus, de fapt cred că asta este ideea cu care mi-ar plăcea sa plece spectatorul: dacă Nenea Iancu este actual, oare noi am evoluat? În această notă, vă dorim vizionare plăcută iar spectatorii care nu reusesc să vadă reprezentația din festival sunt așteptați cu drag la reprezentațiile din Galați strada Nicolae Bălcescu nr. 90A.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top