UNESCO dezvăluie designul primului Muzeu Virtual al Obiectelor Culturale Furate

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Viitorul muzeu virtual al obiectelor culturale furate sub egida UNESCO este cu un pas mai aproape de realitate.
UNESCO (prescurtarea de la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) a încheiat un parteneriat cu Interpol pentru a dezvolta muzeul în valoare de 2,5 milioane de dolari, prima rundă de finanțare fiind furnizată de Arabia Saudită.
Într-un anunț, UNESCO a spus: „Muzeul virtual va fi un instrument care va schimba jocul pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la traficul ilicit și la importanța protejării patrimoniului cultural în rândul autorităților relevante, profesioniștilor din cultură și al publicului larg, în special în rândul generațiilor tinere”.
Muzeul a fost anunțat în septembrie 2022, iar săptămâna trecută agenția a dezvăluit designul schematic realizat de arhitectul născut în Burkina Faso, Francis Kéré, câștigător al Premiului Pritzker pentru arhitectură în 2022.
„Pentru acest proiect, aveam nevoie de un arhitect capabil să rescrie tradiționalul, care să poată proiecta spații cu o mentalitate originală, care să poată lega strâns materialul cu imaterialul”, a declarat Audrey Azoulay, director general UNESCO, pentru Artnet News.
Arhitectura muzeului se bazează pe arborele falnic de baobab, o plantă indigenă africană cu sute de utilizări pentru susținerea vieții și cu o semnificație spirituală profundă. Silueta sa distinctivă – un trunchi larg gol și tulpini scurte, – va forma fundația spațiului, în timp ce elemente din rotonda emblematică a Muzeului Guggenheim, proiectată de Frank Lloyd Wright, vor fi de asemenea încorporate. Vizitatorii vor fi invitați să exploreze o serie de galerii virtuale care conțin recreări detaliate 3-D ale artefactelor, fiecare asociată cu o parte literară descriptivă despre semnificația lor culturală, incluzând mărturii ale comunităților din țările lor de origine.
Muzeul este programat să intre în funcțiune în 2025. Potrivit The Guardian, UNESCO nu va dezvălui lucrările care vor alcătui colecția inițială decât cu puțin timp înainte de deschidere.
„În spatele fiecărei lucrări sau fragmente furate se află o bucată de istorie, identitate și umanitate care a fost smulsă de la custozii săi, făcută inaccesibilă cercetării și care acum riscă să cadă în uitare”, a spus Azoulay pentru The Guardian.