Now Reading
Dialog Festivalier la Ploiești | SILVIU BOINCEANU : “În 2023 aș vrea cu spectacolul ”Revizorul” să descopăr căldura spectatorului ploieștean.”

Dialog Festivalier la Ploiești | SILVIU BOINCEANU : “În 2023 aș vrea cu spectacolul ”Revizorul” să descopăr căldura spectatorului ploieștean.”

Chișinăul s-a distins de ceva vreme ca fiind un spațiu cultural puternic, cu actori în plină forță artistică și talent și spectacole ce au fost primite cu cea mai mare bucurie în teatrele din România.

De data aceasta, la Ploiești, Teatrul Național Eugene Ionesco, va prezenta în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Toma Caragiu spectacolul Revizorul, în regia lui Petru Vutcărău. Se va juca sâmbătă, 11 noiembrie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, regizorul Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de coruperea totală, de abuzurile administrative, dezordinea și delăsarea. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?

Avem bucuria azi de a ne reîntâlni cu un om drag nouă, actorul Silviu Boinceanu, care este și protagonist în spectacolul Revizorul, în rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov. 

 

Bună ziua, Silviu, şi bun găsit în cadrul Daily Magazine! În luna noiembrie ne vom bucura de prezenţa ta artistică, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Ploieşti, cu spectacolul Revizorul, de la Teatrul Naţional Eugene Ionesco – Chişinău. Spune-mi ce înseamnă pentru tine, ca actor, şi ca om, acest spectacol şi cât de actual este mesajul său în spaţiul contemporan de azi?

Bună ziua, mulțumesc pentru că mai am ocazia încă odată să ofer un interviu în cadrul Daily Magazine! Data trecută în interviu am vorbit despre spectacolul  ,,Oscar și tanti Roz” în regia lui Petru Vutcărău și despre rolul interpretat Oscar, iar acum am fericirea de a povesti despre comedia ,,Revizorul” , la fel, în regia lui Petru Vutcărău în care joc rolul lui Ivan Alexandrovici Hlestakov! Acest spectacol pentru noi e de o  însemnătate puternică  deoarece spațiul nostru basarabean în anumite perioade istorice a fost nevoit să ,,guste” din viața socială-politică și culturală ruseasecă, astfel domnul regizor a știut foarte bine să aducă actualitatea acestei piese în zilele noastre.
În calitate de actor mă simt onorat și binecuvântat să joc un rol din dramaturgia universală și din grotescul lui Gogol. Ivan Alexandrovici Hlestakov prin felul său de a fi și plăcerea lui de a se afla prin lumea înaltă dezgolește, fără să își dea seama, toată putreziciunea oamenilor din fruntea unei gubernii, iar asta la rândul ei caracterizează în totalitate dezordinea și haosul dintr-un stat.

 

Cum percepi fenomenul festivalurilor de teatru în România, ce beneficii reale aduc în industrie?

Festivalurile de teatru din România, în special, pentru noi actorii din Moldova sunt o ocazie frumoasă de a ne afirma în spațiul românesc, dar și de a demonstra că aici la noi în Basarabia se face teatru, teatru de calitate prin care am dori să spargem acest hotar impus de la Prut. Avem și în Republica Moldova festivaluri care întrunesc o bună parte din teatrele românești: Reuniunea Teatrelor Naționale, Bienala Teatrului Eugene Ionesco; care la rândul lor ajută să fim într-o continuă dezvoltare a artei spectacolului, a schimbului de experiență și a modernizării tehnicilor teatrale.

 

Ce ai auzit frumos despre Ploieşti şi teatrul său şi ţi-ar plăcea să (re) descoperi o dată cu acest festival?

Tocmai acest festival îmi oferă ocazia să descoper atât teatrul din Ploiești, cât și orașul în farmecul lui. În 2016 trupa Teatrului Național Eugene Ionesco a fost în deplasare cu spectacolul ,,Oscar și tanti Roz”  la Ploiești , iar pe atunci Oscar era interpretat de regretatul actor Ștefan Bouroșu. Acest spectacol jucat la Ploiești a rămas în inimile tuturor colegilor și auzind că publicul de acolo l-a primit foarte călduros, acum în 2023 aș vrea cu spectacolul ”Revizorul” să descopăr căldura spectatorului ploieștean.

Care sunt elementele despre care consideri că asigură trăinicia spectacolului Revizorul, dincolo de vremuri?

Trăinicia spectacolului REVIZORUL și actualitatea lui se află în personajele pe care le-a creat N. Gogol, iar felul lor de a se comporta la venirea Revizorului  ne amintește mereu de clasa politică actuală care repetă exact aceleași greșelile  de zeci de ani.  Spitalele care mereu nu au suficiente medicamente pentru pacienți și starea lor propriu-zisă  este deplorabilă. Judecătoriile care apără impostori, școala care este desconsiderată de puterea statului și are lipsă de mijloace financiare și alte probleme pe care N. Gogol le-a văzut acum două sute de ani, ne prind și pe noi astăzi într-o capcană din care nu mai putem ieși.

 

 

Ce ai învăţat din întâlnirea cu regizorul spectacolului, Petru Vutcărău, dar şi de la partenerii tăi de scenă?

See Also

Petru Vutcărău este regizorul care știe să-i aducă pe actori la un nivel mult mai mare decât cred ei că se află. La fel, lucrul la acest rol cu domnul Petru Vutcărău m-a făcut să-mi depeșesc propriile condiții, frici și să mă impun singur să lucrez mai mult decât până acum. Cu colegii din trupă mi-e foarte ușor să lucrez deoarece ei mereu te ajută să creezi, iar dacă ceva nu-mi reușește știu exact să dea sfatul necesar pentru a putea continua. Veți avea plăcerea să-I urmăriți și voi pe minunații actori: Valeriu Pahomi, Stanislav Cotrobai, Anatol Guzic, Gheorghe Pietraru, Bodan Bîtlan, Laureana Țurcanu, Iulia Bordeanu, Nicolae Neghin, Laurențiu Vutcărău… care își construiesc personajele cu multă grijă și plăcere artistică.

 

Ce ai împrumutat/ ce ai dăruit personajului tău din spectacol?

Cum se spune, la noi, între actori, în primul rând i-am dăruit viață personajului, pentru că de multe ori în scenă vedem personaje „moarte”, lipsite de emoție și scopuri clare. Personajul meu care are o viață fără de griji, trăită doar din plăceri, vicii și vise caută mereu să-și satisfacă poftele indiferent de locul unde se află, norocul că a venit în această gubernie și a fost luat drept altcineva îl face să se simtă în culmea fercirii, iar aici a fost nevoie să mă contopesc cu emoțiile și sentimentele personajului pentru a putea reda în deplinătatea cuvântului esența personajului.

 

Principalul motiv pentru care ai cumpăra bilet la acest spectacol şi cu ce ţi-ar plăcea să rămână spectatorul după vizionare?

Chiar dacă este o comedie-grotească, acest spectacol îți pune o mulțime de întrebări, pe lângă faptul că primești o satisfacție de la jocul actoricesc, relațiile dintre personaje, găselnițele regizorului și scenografia spectacolului. Principalul motiv de a veni la spectacol pentru mine dacă aș fi spectator ar fi să văd dacă noi ca oameni, societate ne-am schimbat sau am rămas exact ca în anii lui N. Gogol? Și dacă nu ne-am schimbat, atunci ce lecții luăm de la viață?

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top