Now Reading
Festivalul Filmului Românesc în Londra revine pe 30 noiembrie!

Festivalul Filmului Românesc în Londra revine pe 30 noiembrie!

Anul acesta, în Londra, se va  sărbători ediția aniversară de 20 de ani a Festivalului Filmului Românesc. Pe parcursul a cinci zile (30 noiembrie-4 decembrie), vor fi proiectate o vastă selecție de lungmetraje, documentare și scurtmetraje românești. Toate proiecțiile vor avea loc la Curzon Soho, unul dintre principalele cinematografe de artă din Londra.

Mai multe despre proiecțiile festivalului găsiți pe site-ul oficial. Vor fi postate noi actualizări pe măsură ce ne apropiem de începutul festivalului, inclusiv detalii despre invitații speciali, așa că verificați site-ul în mod regulat.

Ultimii 20 de ani de festival au trecut într-o clipită. Dar în această perioadă am asistat la ascensiunea de neoprit a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Noul Val românesc, ale cărui filme au fost susținute încă de la prima ediție, în 2003. Realizatorii, actorii și producătorii au adus o adevărată revoluție în cinematografia românească și au influențat o nouă generație de regizori – atât în România, cât și în străinătate.

Există ecouri ale Noului Val românesc în filmele prezente în festivalul din acest an. Dar există și multe altele – indiferent dacă este vorba despre subiect sau stil. Ceea ce împărtășim cu toții este dorința de a spune povești cu un apel universal.

Festivalul a fost întotdeauna mândru de sprijinul pe care l-a primit din partea realizatorilor ale căror filme au fost proiectate. De-a lungul anilor, Festivalul a fost gazda unora dintre cei mai buni regizori din România și din lume. Încă o dată, anul acesta vor fi prezenți mulți dintre regizorii responsabili pentru filmele din acest an, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Vlad Petri, Oana Bujgoi Giurgiu, Bogdan Mirică și Sebastian Mihăilescu, care vor lua parte și  sesiunile de întrebări și răspunsuri. Totodată, va reveni la Londra unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului, Corneliu Porumboiu, de data aceasta în rol de producător.

De asemenea, apreciatul actor Vlad Ivanov apare în trei filme în cadrul ediției de festival din acest an:  Familiar, The Name of the Father și în rolul său internațional din filmul lui Cristian Mungiu, câștigător la Cannes, 4 Luni, 3 Săptămâni și 2  Zile. După proiecția de deschidere a festivalului a filmului Familiar, Vlad se va alătura organizatorilor festivalului pe scenă pentru a vorbi despre cariera sa, de la cameo-ul său esențial până la munca sa pe scenă și pe ecran, atât acasă, cât și la nivel internațional.

Proiecția filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile este și o ocazie de a sărbători unul dintre numele de elită ale cinematografiei românești, Cristian Mungiu. Distinsul regizor va fi prezent pentru a prezenta cel mai recent film, R.M.N., și va participa la un Q&A post-screening. Nu este doar o șansă de a auzi de la un regizor de talie mondială despre procesul și viziunea sa asupra lumii, Cristian va vorbi și despre un alt proiect recent, cartea sa, Tania Ionașcu – bunica mea. O poveste basarabeană (Tania Ionașcu, My Grandmother. A Basarabian Story). El o descrie drept „biografia bunicii mele”.  Un editor din Marea Britanie deja a depus demersuri pentru traducerea volumului, dar aceasta va fi prima oportunitate pentru publicul britanic de a-l auzi pe autorul-realizator vorbind despre.

Așadar, fie că doriți să vedeți unul sau toate filmele din festival, sunteți așteptați cu drag la Festivalul Filmului Românesc. Între timp, verificați site-ul web, urmăriți pagina de Facebook și alte rețele sociale și răspândiți vestea…!

See Also


RFF (www.rofilmfest.com) este o întreprindere independentă, non-profit, organizată de Profusion International. RFF se desfășoară pe bază de granturi, donații și sponsorizări. Se bucură de sprijinul comunității românești și al afacerilor din Londra.

#RFF20YEARS este organizat de Profusion International, în parteneriat cu Curzon Cinemas


Toate filmele au subtitrare în engleză.

Proiecțiile au loc la Curzon Soho, 99 Shaftesbury Avenue, Londra W1D 5DY.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top