Now Reading
Capitala Europeană a Culturii, Timișoara, se vede la Bruxelles

Capitala Europeană a Culturii, Timișoara, se vede la Bruxelles

În închiderea proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ, derulat de Asociația BIS (BIS Teatru)  în cadrul Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, va avea loc miercuri 29 noiembrie, de la ora 18:00, la Parlamentul European din Bruxelles o proiecție a filmului MUTAT DE LA NOI, în prezența echipei de creație.

Intrarea este liberă pe bază de rezervare la adresa de e-mail: rezervari.bisteatru2023@gmail.com

Din motive de securitate accesul în Parlamentul European pentru proiecția de film se va face nominal, pe baza unui act de identitate valabil.

Proiecția va fi urmată de o discuție pe temele dezbătute de film la care alături de echipa de creație a filmului, vor participa europarlamentari specializați pe problema migrației.

La finalul vizionării filmului, echipa BIS Teatru va prezenta în fața audienței din Bruxelles experiența anului 2023 în orașul Capitală Europeană a Culturii Timișoara. Vor fi proiectate imagini de la cele cinci reprezentații ale spectacolului MUTAT DE LA NOI, care au avut loc în cadrul proiectului în intervalul 13-18 octombrie 2023. Montarea de la Timișoara a presupus o experiență imersivă în cadrul căreia spectatorii au fost preluați cu un autobuz dedicat de la Stația Bastion fiind transportați la MUZEUL APEI de pe Calea Urseni. Aici publicul a fost purtat printr-o instalație sit-specific creată de scenografa Alexandra Budianu (care a inclus două din corpurile Muzeului Apei) urmând ca la final să asiste la partea de spectacol, care i-a avut ca protagoniști pe actorul sibian Claudiu Fălămaș și pe actrița de origine ugandeză Sharom Bukirwa.

Filmul MUTAT DE LA NOI este o transpunere cu mijloace cinematografice a monologului cu același nume, scris de Bogdan Sărătean.

Monologul propriu-zis urmărește povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa.

Din momentul în care vasul pornește și până la scufundarea lui în apele oceanului, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat, de-a lungul filmului, de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia.

Tema centrală a este cea a migrației. Subtema filmului este cea legată de dimensiunea ocultă care ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.

În această idee, puzzle-ul filmic este întregit de povestea Niculinei Pârvu din Comloșu Mic, redată de actrița Dana Taloș sub forma unui monolog filmat. De aici aflăm că ritualul magic de salvare de la moarte a unui copil bolnav presupunea în Banatul anilor ’50 similitudini neașteptate cu practici voodoo de pe continentul african. Mărturie stă chiar interviul lui Alexandru Drăgan, înregistrat în cadrul proiectului “Cămine în Mișcare” în anul 2019 în Comloșu Mic, un spațiu al celor deportați, “mutați de la noi”.

Montajul de imagine al filmului este semnat de editorul Alexandru Radu.

Filmul MUTAT DE LA NOI  a fost produs în anul 2023 de către Asociația Prin Banat din Timișoara în cadrul proiectului CĂMINE ÎN MIȘCARE.

Ulterior, printr-o colaborare excelentă dintre PRIN BANAT Timișoara și BIS Teatru Sibiu (pe axa Capitalelor Europene ale Culturii Sibiu 2007 – Timișoara 2023) a fost creat performance-ul MUTAT DE LA NOI, care înglobează părți din film. Spectacolul s-a jucat în anul 2022 în cadrul TURNEULUI DEZRĂDĂCINĂRII în spații neconvenționale precum Mina din Petrila sau Vechea Sinagogă din Mediaș.

În anul 2023, în cadrul proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ (parte din programul Over Border Culture + al CECART Timiș), performance-ul MUTAT DE LA NOI s-a jucat de CINCI ori în perioada 13-18 octombrie, la MUZEUL APEI din Timișoara.

…..

Proiecția de film din 29 noiembrie, de la Parlamentul European încheie o serie numeroasă de evenimente marca BIS Teatru în cadrul capitalei Europene a Culturii Timișoara.

ONG-ul Bis din Sibiu a derulat TREI proiecte, diverse ca abordare și public țintă de-a lungul anului 2023:

  • Memoria Apei, memoria noastră;
  • Scrisori penrtu bunicii noștri;
  • Festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP.

Pe lângă cele trei proiecte implementate, BIS Teatru a fost implicat și în alte două proiecte ale ONG-urilor partenere. În cadrul “Unitate în diversitate – Basme românești și africane” al Asociației Interakt Arts au fost jucate 12 reprezentații ale spectacolului Povești africane (o producție BIS Teatru) iar în cadrul proiectului Cămine în Mișcare al Asociației Prin Banat, Bogdan Sărătean a scris și a regizat “MANTAS-WORK IN PROGRESS”.

În intervalul mai-noiembrie, compania independentă BIS Teatru a susținut nu mai puțin de 31 de reprezentații teatrale, în diverse spații din Timișoara, în cadrul Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

…..

Mutat de la noi

PROIECȚIE LA PARLAMENTUL EUROPEAN (Bruxelles, Belgia, Rue Wiertz 60, 1047)

29 noiembrie 2023, ora 18:00

un film de Bogdan Sărătean

cu:

Shama Leah

Claudiu Fălămaș

Dana Taloș

Nyombi Abdul

Betty Nalule

Namukwaya Ester

Cristina Pădurariu

Lenerson Polonini

Yimon Soe

Voci:

Aneea Axentea

Bogdan Sărătean

——————————————————–

Scenariul și regia:

Bogdan Sărătean

Cu un extras din interviul realizat de Alexandru Drăgan în cadrul proiectului CĂMINE ÎN MIȘCARE. (“O doamnă din Comloșu Mic”)

Introducere: fragment din ”Brutalism” de Achille Mbembe, traducere Ciprian Mihali.

 

Montajul:

Alexandru Radu

——————————————————–

Filmat în:

Sibiu, România, Europa

See Also

Kampala, Uganda, Africa

Timișoara, România, Europa

Sao Paolo, Brazilia, America de Sud

Yangon, Myanmar, Asia

Năvodari, România, Europa

——————————————————–

Operatori cameră:

Gabriel George

Nakakeeto Shadia

Ovidiu Pelmuș

Bogdan Sărătean

Mawanzo Ali

——————————————————–

Mulțumiri către:

Nicu Ștefănuță (și echipei sale)

Alexandra Palconi-Sitov

Alexandru Drăgan

Andrea Bernath

Claudiu Doncuțiu

 

Producător film: PRIN BANAT (Cămine în Mișcare)

 

Eveniment în încheierea proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ, implementat de Asociația BIS (BIS Teatru) în parteneriat cu Muzeul Apei și STPT Timișoara.

 

Proiectul Memoria apei, memoria noastră face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Over Border Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top