De vorbă cu Irina Baianț : “Prin Illuminarium ne unim într-o călătorie de vibrație și pasiune.”

Soprana Irina Baianț, una dintre cele mai populare și evolutive soprane ale României în acest moment, cu roluri principale în producții de musical precum Fantoma de la Operă și My Fair Lady, împreună cu Musicals.ro, prezintă, la final de decembrie și de an, la Sala Palatului, spectacolul Illuminarium – Bridge of Time, un concept care sparge tiparele divertismentului cultural autohton. Biletele sunt deja disponibile în rețeaua Iabilet.ro. Conducerea muzicală este asigurată de maeștrii dirijori Daniel Jinga și Andrei Tudor, alături de Orchestra Metropolitană București.

Illuminarium – Bridge of Time este conceptul spectacolului fără granițe. O desfășurare a artelor interpretative, unde muzica este pașaportul către o experiență de neuitat. Acest concept te poartă într-o călătorie prin spațiul artistic, în care, sub tematica ediției, deschidem lumea emoțiilor, a entuziasmului și revelației, spusă prin limbajul vibrațiilor de lumini, mișcarea corpurilor, sunet și miros.  O poveste despre credință, curaj și eliberare, prin noblețea temelor muzicii clasice până la nemuritoarele reprezentări ale celor mai cunoscute musicaluri și coloane sonore de film, alături de invitați care au marcat transformarea emoției într-un spectacol de zile mari.

Moș Nicolae ne-a adus azi, în dar, un interviu cu Irina Baianț, pe care vi-l dăruim din tot sufletul nostru Daily-istic. Ne vedem la spectacol. Să fie magie! 

 

 

Bună, Irina, şi bine ai revenit la noi! Ne pregătim pentru un spectacol-eveniment de excepţie, Illuminarium – Bridge of time. Ce înseamnă pentru tine această producție și câtă muncă este, de fapt, în spatele unei producții de o asemenea amploare?

Illuminarium este cel mai amplu proiect personal pe care l-am elaborat până acum, alături de o echipă mare, în care cel mai frumos lucru este că suntem cu toții uniți sub același crez, acela de a oferi publicului din România un spectacol de înaltă performanță, emoții și, mai ales, bucurie. Prin Illuminarium ne unim într-o călătorie de vibrație și pasiune în care muzica, dansul și cuvântul sunt instrumentele prin care vreau ca fiecare participant să își deschidă inima și să se încarce de speranță. Firește, toate acestea au în spate scheme tehnice elaborate, sute de ore de repetiții și multe alegeri pe care mi-a fost greu să le fac, în ceea ce privește tema și repertoriul, dar am ajuns la cea mai bună variantă pentru prima ediție la Sala Palatului, puntea timpului – Bridge of Time.

 

De ce să vină lumea să vadă acest spectacol?

Pentru că este plin de surprize! De invitați pe care îi veți admira într-o altă versiune față de ce cunoașteți până acum, de muzică frumoasă, de noutate, eleganță și rafinament. Este un spectacol care are de toate și reunește sub mâna dirijorilor Daniel Jinga și Andrei Tudor o armată de 70 de muzicieni care formează Orchestra simfonică București și care vă vor da fiori. 

 

 

Ești una dintre cele mai renumite soprane din România. Cât de grea este, de fapt, deprinderea acestui stil de muzică?  Cum ți-ai descoperit vocația?

Sunt o norocoasă care a muncit mult și nu a renunțat la visul de a fi auzită. Iar acest vis nu este despre mine, ci despre dorința de a educa, de a deschide drumul celor ce vin din urmă, generațiilor care poate nu mai speră că în România se poate face performanță și, de asamenea, care pot trăi din acest drum. Vreau ca oamenii, în număr cât mai mare, să simtă în ființa lor vibrația și mesajul curat al muzicii clasice, al culturii și etalonului de eleganță. Iar partea cea mai frumoasă este că odată simțită această întâlnire, îți vei rafina valorile și principiile și îți vei mări orizontul emoțiilor și percepțiilor.

 

Care sunt principalele calități ce asigură succesul unui artist în lumea muzicii de operă vs restul industriei muzicale?

Munca. Constanța. Rigoarea. Smerenia și iubirea față de harul pe care îl ai. În orice meserie, nu doar în muzică. 

 

 

Au existat momente în care ți-ai dorit să renunți la operă pentru altceva?

Niciodată la operă pentru altceva. Mi-am dorit cândva să renunț la muzică, dar m-a întors din drum și nu m-a lăsat. Bine a făcut 😊

 

Ce le-ai spune oamenilor care nu au fost ȋncă la un spectacol de operă, să-i convingi să ȋncerce acest gen? Tu de ce iubeşti opera?

Pentru că spune o poveste prin care ne hrănim, atât mintea, cât și spiritul. Toate operele au la bază romane, povești fantastice pe care, prin intermediul muzicii, le putem explora mai ușor. Știu că este uneori dificil de înțeles, dar, dacă o iei treptat, opera te emancipează și te scoate în lume. Într-o lume prin care ușa se deschide cu cel mai simplu limbaj înțeles de oricine -muzica. 

 

Care au fost cele mai importante sacrificii pe care le-ai făcut în cariera ta până acum? Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ai face ceva diferit?

Nu știu dacă le-aș numi sacrificii, mai degrabă mici compromisuri. În orice domeniu în care faci performanță, trebuie să lași de la tine și să te supui condițiilor protocolului de excelență care te duce spre evoluție. 

Nu aș schimba aproape nimic, dar, dacă m-aș putea întâlni cu mine din trecut, mi-aș spune să nu iau nimic personal și să nu mă consum așa tare, pentru că la final tot acolo ajung. 

See Also

 

Ai cântat până acum pe scene prestigioase din lume. Care a fost, totuși, locul ce ți-a rămas în suflet?

Opera Națională București. 

 

 

Ce îți dorești/propui pentru viitor?

Să îmi pun toate planurile de spectacole și concerte în aplicare și să îmbrățișez cât mai mult public cu aripile muzicii pentru suflet. 

 

Ce sfat ai da unei tinere soprane?

Nu renunța și nu pune presiune pe tine. Nu obosi înainte de a-ți atinge scopul și dozează-ți intențiile. 

 

Transmite un mesaj tuturor oamenilor care te iubesc si cititorilor revistei noastre.

Mulțumesc pentru iubirea și susținerea pe care mi le arătați și iubiți-vă umanitatea! E cea mai înaltă forma de recunoștință și respect pe care le putem arata celor din jur 🙏🏻

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top