Deserturi faimoase de Crăciun în jurul lumii

Sărbătoarea Crăciunului este foarte aproape, iar familiile din întreaga lume plănuiesc sărbători elaborate. Unul dintre cele mai importante elemente ale fiecărei cine reușite este desertul. Și când vine vorba despre deserturile de Crăciun, fiecare țară are propria ei delicatesă. Vă prezentăm zece deserturi de sărbători din întreaga lume.

Buñuelos de Rodilla din Mexic (frituri de Crăciun)

Aceste produse de patiserie pe bază de grâu sunt adesea umplute cu anason, o plantă cu gust dulce precum lemnul dulce negru. De îndată ce aluatul de drojdie este întins și modelat în bile sau discuri, este prăjit și de obicei acoperit cu ceva dulce. Buñuelos de rodilla  sunt numite astfel deoarece discurile plate de aluat translucid sunt modelate pe genunchii femeilor.
În timp ce buñuelos de rodilla pot fi găsite pe tot parcursul anului în unele zone din Mexic, ele sunt adesea servite ca deliciu de Crăciun, fie acaramelizados (crocante) fie garritos (înmuiate într-un sirop simplu) în timpul cinei de nochebuena (Ajunul Crăciunului). Se servesc adesea cu atole blanco (o băutură caldă pe bază de porumb), ciocolata caldă sau champurrado (o ciocolată caldă pe bază de porumb).

Budinca de Crăciun din Anglia

Dacă doriți un Crăciun mai Dickensian, puteți servi oaspeților voștri budincă tradițională de Crăciun. Acest popular desert englezesc de sărbători are o consistență mai asemănătoare unui tort. Acest pandișpan este, în general, făcut din coji de fructe uscate și confiate și coajă de citrice. De acolo îl puteți aroma după cum doriți, cu coniac, rom sau scorțișoară pentru un gust mai dulce.

Budinca de Crăciun își are originea în Anglia medievală. Pe măsură ce rețeta a evoluat de-a lungul timpului, numele a evoluat odată cu ea. Cunoscută inițial sub numele de Pottage, a mai fost numită Plum Pudding, Figgy Pudding și Frumenty. În mod tradițional, budinca de Crăciun este servită cu un sos de coniac delicios, ceea ce face acest desert și mai apetisant. Acest desert se prepară în mod tradițional în Duminica Stir-up, ultima duminică înainte de Advent. Atunci este asamblată Budinca de Crăciun, iar membrii familiei amestecă pe rând ingredientele cu o lingură de lemn în timp ce își pun o dorință. Din punct de vedere istoric, în budincă se obișnuia să se insereze șase peni de argint, oferindu-i celui care găsea unul câte un an de noroc.

Christollen din Germania

Cel mai faimos cozonac tradițional în Germania este cel din Dresda, vândut și la Striezelmarkt, cel mai vechi târg de Crăciun din Germania. Cozonacul produs în Dresda se remarcă printr-un sigiliu special, aplicat pe ambalaj, ce îl reprezintă pe regele Augustus al II-lea cel Puternic. De menționat că rețeta stollenului oficial o știu doar 150 de brutari din Dresda. În oraș are loc în fiecare an Stollenfest, sărbătoarea istorică dedicată cozonacului tradițional. Stollenul de Dresda a fost menționat pentru prima dată într-un document oficial în anul 1474, în meniul spitalului creștin Sf. Bartolomeu și era pregătit dintr-un aluat dulce, doar din făină, drojdie, apă și umplut cu fructe.

Datând din Dresda secolului al XV-lea, stollenul a apărut ca o pâine destul de simplă, preparată fără unt sau lapte, deoarece ambele erau interzise în timpul Adventului. Interdicția de a coace stollen cu unt și lapte a fost în cele din urmă ridicată, iar stollen s-a transformat în pâinea de sărbători pe care o cunoaștem și o iubim în prezent. Stollen continuă să fie un favorit al sărbătorilor în Germania, și în special în Dresda, care găzduiește Stollenfest în fiecare decembrie, când un stollen uriaș este copt și transportat prin piață înainte de a fi tăiat și vândut publicului pentru a strânge fonduri pentru organizațiile caritabile locale. Din fericire, nu este nevoie să faceți o excursie în Germania pentru a gusta stollen, deoarece vă puteți coace propria pâine acasă, cu doar puțin efort și planificare.

Risalamande din Danemarca


Această budincă de orez tradițională daneză este servită la cina sau prânzul de Crăciun. De obicei, frișca, zahărul, vanilia și migdalele mărunțite sunt amestecate în budincă și apoi acoperite cu sos de cireșe. Pentru și mai multă versatilitate, poate fi servită cald sau rece. Cuvântul Risalamande provine din cuvântul francez Riz à l’amande, care tradus direct înseamnă orez cu migdale. Risalamande este mai mult sau mai puțin servită doar ca desert de Crăciun imediat după cina din ajunul Crăciunului. Când se servește Risalamande, este atât un desert foarte delicios, cât și un joc amuzant. Risalamande conține o mulțime de migdale mărunțite. Este o tradiție ca cel care face desertul să lase o migdale nemărunțită. Aceste migdale întregi suplimentare sunt amestecate în Risalamande. Când desertul este servit, persoana care primește migdalele întregi în porția sa câștigă un premiu.

 

Bûche de Noël din Franța

Ce poate fi mai festiv decât un tort de ciocolată în formă de buștean de Yule? Acest desert tradițional francez este rulat cu frișcă de ciocolată și stropit cu câteva vârfuri de zahăr pentru a-i oferi o senzație și mai iernică. Desertul franțuzesc tradițional servit de Crăciun este o ruladă din pandișpan acoperită cu cremă de unt și ciocolată sau cafea, decorată asemănător cu scoarța unei buturugi ce încălzește căminul în seara de Crăciun și acoperită cu zahăr pudră, ca o zăpadă proaspăt ninsă. Pentru decor se mai folosesc fructe de pădure, crenguțe ori ciupercuțe realizate din bezea, iceing sau marțipan. Denumirea La Bûche de Nöel a fost atribuită desertului de Crăciun abia în prima jumătate a secolului XX, când în Franța nu se mai obișnuia încălzirea cu lemne. Bûche de Noël este menită să simbolizeze bușteanul de Crăciun, pe care familiile l-au ars în Ajunul Crăciunului. Bușteanul de Yule reprezintă noul an care vine și se spune că aduce noroc familiei.

Flanul Braziliei

Flanul este un desert tradițional latino-american, care este destul de popular în alte părți ale lumii, inclusiv în SUA. Este deosebit de popular în perioada Crăciunului. În Brazilia, acest desert cu cremă de ouă cu topping de caramel folosește lapte condensat. De asemenea, este copt într-o tavă. De aceea, ori de câte ori vezi un flan cu o gaură în centru, poți fi destul de sigur că are rădăcini braziliene.

 

Bibingka din Filipine

Aceste prăjituri dulci de orez pot fi acoperite cu o varietate de lucruri, dar oul sărat este preferatul localnicilor. Rețeta de bibingka, prăjitura de orez de sărbători, mâncată în mod tradițional în perioada Crăciunului în Filipine, provine de la restauratorul newyorkez Nicole Ponseca. Este un desert savuros, cu un plus de dulceață, și este inclusă întotdeauna în meniul de Crăciun. Gătită în fontă pentru o crustă aurie, ascunzând felii de ouă sărate, bibingka este acoperită cu brânză rasă care devine maronie și crocantă. Deși doamna Ponseca preferă bibingka fără nucă de cocos suplimentară deasupra, tradiționaliștii ar putea dori să adauge un plus.

See Also

Bolo Rei (Prăjitura Regelui) – Portugalia
Roscade Reyes (inelul Regelui) – Spania

Bolo Rei-Prăjitura Regelui se mănâncă între Crăciun și 6 ianuarie, Ziua celor Trei Magi. Are forma unei coroane și este decorată cu fructe confiate și nuci, simbolizând darurile oferite pruncului Isus de cei Trei Magi. Bolo Rei este umplută cu nuci, fructe uscate și confiate, dar în ea este ascunsă și o păstaie de fasole fava. Legenda spune că un brutar isteț a găsit această soluție pentru a alege care dintre cei trei magi să ofere darurile pruncului Isus. În prezent, meseanul care găsește păstaia este obligat să pregătească prăjitura pentru anul următor.
În Spania prăjitura tradițională se numește Rosca de Reyes și este similară cu cea din Portugalia. Doar că poate fi simplă sau cu cremă și se obișnuiește ca în desertul tradițional să fie ascunsă și o figurină reprezentându- l pe pruncul Isus. Cel care găsește figurina este proclamat regele sau regina zilei, iar cel care dă peste păstaie este obligat să plătească prăjitura.

 

Pavlova din Australia și Noua Zeelandă


S-ar putea să fii surprins că Pavlova este un desert tradițional de Crăciun. La urma urmei, a fost numit după Anna Pavlova, faimoasa balerină rusă. Această prăjitură cu bezea este făcută din albușuri bătute spumă și zahăr.

 

Cozonac – România și Moldova

La vremea Crăciunului, femeile din România prepară cozonac cu diverse umpluturi. Mirosul cozonacului îmbată simțurile în Ajunul Crăciunului, când rudele și prietenii pornesc la colindat. În 1695, în Cartea de bucate de la Cluj, apare menționat cozonacul. Nu există în acest volum o rețetă dedicată, dar el apare ca înlocuitor pentru pâine în diferite rețete.

Curioasă și interesantă este și istoria termenului cozonac. Dicționarele menționează ca limbă de proveniență neogreaca, iar la noi ar fi ajuns via bulgară. Una dintre puținele analize etimologice îi aparține profesorului Dan Alexe: Bulgarii (iar după ei românii) au lipit peste prăjitura de tip panettone, cum o fac identic și italienii, numele unei alte prăjituri de origine grecească, ϰοσωνάϰι, kosonaki, care este un diminutiv de la ϰοσώνα, „păpușă”. Cozonac ϰοσωνάϰι, înseamnă, așadar, „păpușică”, nume dat din pricina formei vagi de păpușă înfofolită a prăjiturii. Dar kosonaki era inițial cu totul altceva, nu aducea deloc cu acest panettone pe care îl numim cozonac. Kosonakia erau figurine dintr-un amestec de nuci și miere care s-au răspândit odată cu creștinismul în tot bazinul Mării Negre, într-așa măsură încât georgienii, care le fac sub forma unui fel de nuga tare din nuci și miere, gozinaki, cred la rândul lor că e delicatesă națională, care se mănâncă doar de Crăciun (…).

Indiferent de cum am ajuns să denumim acest desert cozonac, e mai important gustul lui. Probabil prima rețetă publicată la noi a fost scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi în 1841

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top