Now Reading
Cele mai fascinante călătorii europene în trenurile iernii

Cele mai fascinante călătorii europene în trenurile iernii

Pentru cine se gândește la o experiență memorabilă de Crăciun, vă propunem o călătorie cu trenul iernii.Aceste excursii epice cu trenul de iarnă sunt doar începutul aventurii – vă duc în stațiuni de schi mici, fiorduri sau orașe romantice.


Bernina Express: Chur, Elveția, spre Tirano, Italia

Inscrisă în patrimoniul mondial UNESCO din 2008, linia Bernina este una dintre cele mai înalte căi ferate din Alpi, promițând patru ore de priveliști panoramice din vagoanele sale cu cupolă de sticlă: lacuri înghețate, râuri care se prăbușesc în canioane și păduri pline de zăpadă.

Plecând din Chur, cel mai vechi oraș din Elveția, trenul roșu coboară pe versantul muntelui, caroseria sa elegantă alunecând pe lângă zăpadă de la înălțimea acoperișului său, înainte de a traversa poduri peste râuri care șerpuiesc ca centuri negre în jurul pădurilor. Bernina Express se strecoară în și iese din 55 de tuneluri, cufundând pasagerii într-un vuiet de întuneric înainte de a ieși în cantoane și localități care arată ca și cum ar fi fost așezate de-a lungul versanților: o biserică aici, o fermă acolo și grupuri de cabane din lemn între.

Merită să stai la capătul trenului pentru a face fotografii în timp ce curbează de-a lungul viaductului Landwasser din Filisur cu șase arcade, o construcție de calcar construită la 65 de metri deasupra apelor, care transportă bucăți de gheață și zăpadă. La apropierea de Tirano, peisajul prezintă văi cu vii și ferme, înainte ca trenul să rotească spre viaductul Brusio, o spirală de piatră care coboară trenul la nivelul solului și paralel cu drumul principal.

Tirano este un oraș mic, adăpostește mai puțin de 10.000 de locuitori, iar străzile sale pietruite pot fi parcurse în mai puțin de două ore. Cei mai mulți vizitatori se urcă apoi într-un tren cu conexiune spre Milano, dar merită să te oprești mai mult în acest loc frumos, pentru a cutreiera ruinele castelului în sunetul clopotelor bisericii care bat în aerul serii, înainte de a te așeza la cină la restaurante precum Parravicini, care servește mâncăruri bogate, cum ar fi file de porc în bere neagră și pizzoccheri Valtellina,  paste locale din hrișcă cu brânză cu usturoi, cartofi și varză.
Costul este de la aproximativ 65 de franci elvețieni (£59) pentru o persoană. Rezervările se fac la operatorul elvețian Rhaetian Railway

 

Dacia: Viena, Austria, până la București, România

Plecând din Viena cu puțin înainte de ora 20.00, Dacia duce pasagerii într-o călătorie epică prin Europa de Est. Este înțelept să mănânci înainte de îmbarcare, deoarece există puține alimente disponibile în tren.

Priveliștile de dimineață sunt ceea ce reprezintă frumusețea acestei excursii: trenul alunecă prin inima Transilvaniei, cu priveliști spre munții Carpați înzăpeziți.

Lângă râul Olt, țâșnește prin tuneluri ascunse de păduri. Niște bani cash (în euro sau leu românesc) sunt folositori, pentru că însoțitorii care vin cu cafea neagră și sandvișuri cu salată de șuncă nu acceptă carduri – și aceasta este singura masă oferită până când trenul ajunge în București imediat după ora 14.00.

Trecutul său comunist postbelic face din București un oraș cu o arhitectură care se ciocnește sălbatic: gri și deprimant pe alocuri, dar vechi și fermecător în altele.

Cărtureşti Carusel de pe Strada Lipscani este una dintre cele mai frumoase librării din lume. Construită în 1903, este întinsă pe trei etaje, cu o ceainărie, o galerie de artă și găzduiește iubitorii de cărți ce răsfoieasc paginile cărților până la miezul nopții. De acolo, este o plimbare de cinci minute până la zgomotul și căldura de la Caru’ cu Bere, un restaurant tradițional într-o clădire neogotică fabuloasă, cu luminatoare, vitralii și podele cu mozaic.

Costul pornește de la 45 €. Rezervați la operatorul feroviar austriac OBB

 

See Also

Moș Crăciun Express: Helsinki către Rovaniemi, Finlanda

Nicio călătorie cu trenul nu întruchipează spiritul Crăciunului precum Moș Crăciun Express. Un tren cu două etaje, de un verde strălucitor, acest mijloc cu cușetă pleacă șapte nopți pe săptămână din Helsinki, pentru 500 de mile către Laponia finlandeză, „casa lui Moș Crăciun”. Pe lângă familiile cu copii mici, trenul este popular și printre finlandezii care transportă echipamentele de snowboard și schi în stațiuni, și proprietarii de câini în vagoane canine desemnate.

La ora 19.45, trenul iese din capitala Finlandei, cu priveliști frumoase formate din luminile festive ale orașului.

Casele pline de lumini și lacuri albastre ca cerneala pot fi observate prin ramurile înzăpezite. Nu se aude niciun sunet, în afară de bubuitul trenului care se îndreaptă spre nord.

La 7.20 dimineața următoare, trenul oprește în Rovaniemi, al cărui plan al străzii imită un cap de ren. Orașul se află la marginea Cercului Arctic, unde soarele răsare în prezent la aproximativ 10 dimineața și apune din nou la ora 14:00. Este suficient timp pentru a plimbări în aer liber cu sănii trase de husky, excursii cu reni prin lacuri înghețate și plimbări cu snowmobilul – toate acestea pot fi găsite la Apukka, o stațiune potrivită pentru familii, cu camere în stil iglu, perfecte pentru a întrezări culoarea verde neon a aurorei boreale din propriul pat.

O călătorie de 10 minute cu autobuzul îi duce pe vizitatori în satul lui Moș Crăciun, unde spiridușii cu obraji trandafiri și șosete cu dungi fac cozi pentru a-l întâlni pe Moș în grota lui de lemn.  Costul unei rute dus într-un vagon pentru două persoane pleacă de la 99 €. Rezervați bilete de tren la VR, calea ferată finlandeză.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top