Now Reading
Câștigătoarea unui prestigios premiu literar japonez a confirmat că IA a ajutat-o să-și scrie cartea ​

Câștigătoarea unui prestigios premiu literar japonez a confirmat că IA a ajutat-o să-și scrie cartea ​

După ce autoarea japoneză Rie Kudan a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare din țara sa natală, aceasta a recunoscut că a primit ajutor de la o sursă neobișnuită – ChatGPT.

Plănuiesc să continui să profit de pe urma utilizării inteligenței artificiale în scrierea romanelor mele, în timp ce îmi las creativitatea să se exprime la maximum”, a spus tânăra autoare ân vârstă de 33 de ani, care a primit Premiul Akutagawa pentru cea mai bună operă de ficțiune.

Autoarea a confirmat apoi, la o conferință de presă, că aproximativ 5% din cartea ei „Turnul Tokyo al simpatiei” – care a fost lăudată de membrii comitetului drept „practic fără cusur” – a fost generată cuvânt cu cuvânt de IA.

Romanul se concentrează în jurul dilemelor unui arhitect însărcinat să construiască o închisoare confortabilă de grad înalt în Tokyo, unde infractorii sunt reabilitati și include IA ca tematică.

Kudan a spus că, în propria ei viață, va consulta ChatGPT despre problemele pe care credea că nu le poate spune nimănui. „Când IA nu îmi spunea ceea ce mă așteptam”, a spus ea, „uneori îmi reflectam sentimentele în replicile personajului principal”.

Autoarea nu este primul artist care a generat controverse prin utilizarea inteligenței artificiale, într-un moment în care mulți creatori simt că mijloacele de trai sunt amenințate de tehnologie.

Anul trecut, fotograful berlinez Boris Eldagsen s-a retras de la Sony World Photography Awards după ce a dezvăluit că lucrarea sa câștigătoare la categoria fotografii creative a fost creată folosind această tehnologie.

Între timp, autori precum George R. R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham s-au alăturat unui proces colectiv împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT, anul trecut, declarând că a folosit lucrări protejate prin drepturi de autor în timp ce își antrena sistemele pentru a crea răspunsuri mai asemănătoare oamenilor.

See Also

Și peste 10.000 de autori, printre care James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă prin care le cer liderilor din industria AI să obțină consimțământul autorilor atunci când își folosesc munca pentru a forma modele de limbaj și să le compenseze în mod echitabil.

Scriitorul și membrul comitetului  Keiichiro Hirano s-a adresat X, compania de social media cunoscută anterior sub numele de Twitter, pentru a spune că respectivul comitet de selecție nu a văzut utilizarea de către Kudan a IA drept o problemă.

Se pare că povestea conform căreia lucrarea premiată, scrisă de Rie Kudan, a fost realizată folosind inteligența artificială generativă, este greșit înțeleasă… Dacă o citiți, veți vedea că inteligența artificială generativă a fost menționată în lucrare”, a scris el. „Vor fi probleme cu acest tip de utilizare în viitor, dar nu este cazul „Tokyo Sympathy Tower”.

Dar, în timp ce unii utilizatori de pe rețelele de socializare și-au exprimat interesul față de utilizarea creativă a inteligenței artificiale de către Kudan și au spus că sunt acum mai interesați de operele sale, alții au numit-o „nerespectuoasă” față de alți autori care au scris fără ajutorul tehnologiei.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top