Now Reading
Daily Travel : Templul Karnak, Luxor

Daily Travel : Templul Karnak, Luxor

Luxor este una dintre cele mai prețioase moșteniri ale Egiptului când vine vorba de civilizația antică egipteană. Cu un număr mare de monumente antice incredibile, unul dintre marile temple ale Luxorului este Templul Karnak.

Complexul Templului Karnak este format dintr-un număr de temple, capele și alte clădiri sub forma unui sat și, din acest motiv, numele Karnak a fost dat acestui complex,  în arabă Karnak însemnând „sat fortificat”.

 

Când a fost construit Templul Karnak?

Templul Karnak a fost construit între 2055 î.Hr. și aproximativ anul 100 d.Hr. A fost construit ca un templu de cult și a fost dedicat zeilor Amon, Mut și Khonsu. Fiind cea mai mare clădire în scopuri religioase care a fost construită vreodată, Templul Karnak a fost cunoscut drept „cel mai select dintre locuri” de către egiptenii antici.

 

Unde este situat Templul Karnak?

Templul Karnak este situat în Karnak, guvernoratul Luxor, la sud de Egipt, pe malul de est al Nilului.

 

Cine erau zeii Amon, Mut și Khonsu?

Amon

Cunoscut și ca Amon, Amon și Amin, Amon era zeul egiptean al soarelui și al aerului. Considerat ca unul dintre cei mai importanți zei, Amon reprezintă civilizația egipteană antică în timpul începutului ascensiunii Noului Regat, între 1570 și 1069 î.Hr.

Mut

Cunoscută și sub numele de Maut și Mout, Mut era o zeiță venerată de egiptenii antici. Sensul numelui ei este „mamă” și, prin urmare, era cunoscută drept zeița-mamă. Pentru unii, ea era cunoscută ca mama a tot ce este în lume, iar pentru alții, mama zeului khonsu.

Khonsu

Cunoscut ca fiul zeiței Mut, Khonsu a fost zeul egiptean antic al Lunii. Sensul numelui său este „călător”.

 

 

Importanța Templului Karnak

În timpul Regatului Nou, Complexul Templului Karnak a fost centrul credinței antice, în timp ce puterea era concentrată la Teba (Luxorul de astăzi) și semnificația sa se reflectă în dimensiunea sa enormă.

Pe lângă semnificația sa religioasă, a servit și ca trezorerie, centru administrativ și palat pentru faraonii Regatului Nou. Este considerat până astăzi cel mai mare complex de temple construit vreodată în lume.

S-a dezvoltat într-o perioadă de 1500 de ani, generație după generație de faraoni și a rezultat într-o colecție de temple, sanctuare, stâlpi și alte decorațiuni fără egal în Egipt.

În timp ce apogeul importanței sale a fost în timpul Regatului Nou și în timpul domniilor unor faraoni celebri precum Hatshepsut, Tuthmose al III-lea, Seti I și Ramses al II-lea, toți au contribuit la completări semnificative la complex, construcția continuând în perioada greco-romană cu Ptolemeu, chiar romanii și primii creștini lăsându-și propria amprentă.

Vizitarea Complexului Templului Karnak

Karnak este împărțit în trei părți: incinta lui Amon, incinta lui Mut și incinta lui Montu; cu toate acestea, pentru majoritatea vizitatorilor, cea mai mare dintre acestea, incinta lui Amon, este suficientă.  Incinta lui Amon conține toate cele mai faimoase secțiuni ale complexului Karnak, inclusiv Sala Mare Hipostilă. Această sală de 134 de coloane masive este unul dintre cele mai impresionante locuri din tot Egiptul. Intrarea în descrierea detaliată a diferitelor elemente care alcătuiesc complexul este o sarcină aproape nesfârșită ce revine ghizilor experimentați pentru deslușire.

La fel ca toate atracțiile majore din Egipt, Karnak include un spectacol de sunet și lumini care este oferit în mai multe limbi. Spectacolul are loc de 3 ori pe noapte, însă trebuie să vă consultați ghidul sau hotelul despre limbile diferitelor spectacole.

 

Sala Wadjet

Sala Wadjet a fost construită pentru prima dată de Thutmose I, lângă sanctuarul principal, între pilonii al patrulea și al cincilea. Sala măsoară aproximativ 246 de picioare pe 46 de picioare; a fost folosită pentru încoronarea regelui și pentru festivalul heb-sed. Festivalul Heb-sed avea loc de obicei la 30 de ani după ce un rege ajungea la tron și apoi la fiecare trei ani ulterior. În timpul acestui festival, regele alerga în jurul unei curți heb-sed, făcând sarcini de forță pentru a-și demonstra capacitatea de a continua să conducă Egiptul.

 

See Also

 

Marea Sală Hipostilă

Marea Sală Hipostilă este poate cea mai fantastică clădire din Karnak. A fost construită la vest până la sanctuarul principal, de-a lungul căii de intrare principale. A fost construită de regele Seti, un rege care a domnit între 1290 și 1279 î.Hr. Clădirea are aproximativ 337 de picioare pe 170 de picioare. Sunt 134 de coloane în total; cele mai mari douăsprezece au 70 de picioare înălțime și susțin partea centrală a structurii. Celelalte 122 de coloane au aproximativ 40 de picioare înălțime. Pe pereții exteriori sunt scene care îi arată pe Seti și pe succesorul său, Ramses al II-lea, atacându-și dușmanii din Libia, Siria și Levant. La scurt timp după construcția sa, sala a devenit decorul pentru ceremoniile de încoronare și heb-sed, înlocuind sala Wadjet.

 

Pilonii lui Karnak

Începând din Noul Regat și continuând în secolele de după, conducătorii egipteni aveau să creeze treptat o serie de 10 stâlpi la Karnak. Acești stâlpi ar funcționa ca niște porți de acces; erau conectați printr-o rețea de pereți. Pilonii erau adesea decorati cu scene înfățișând conducătorul care i-a construit. La Karnak, pilonii încep lângă sanctuarul principal și merg în două direcții diferite. Un set de șase stâlpi este orientat spre vest, spre râul Nil și se termină într-o intrare căptușită cu un bulevard de mici sfincși, iar celălalt set de patru piloni este orientat spre sud de-a lungul unui traseu procesional folosit pentru ceremonii.

 

 

 

Obeliscul reginei Hatshepsut 

Obeliscul reginei Hatshepsut, construit în anul 1457 î.Hr., în timpul dinastiei XVIII, este al doilea ca mărime dintre toate obeliscurile egiptene antice. Fabricat dintr-o singură bucată de granit roz, are o înălțime de 28,58 metri și greutatea sa este de 343 de tone. Este situat în Templul Mare al lui Amon.

Obeliscurile sunt la origini un omagiu adus Zeului Soare. Faraonii erau considerați fiii soarelui. Partea superioară, sub formă de piramidă, ar reprezenta razele soarelui căzând pe pământ, era de obicei acoperită cu aliaje de aur, bronz sau metal, pentru ca acestea să strălucească atunci când lumina soarelui cădea asupra ei. A primit numele de pyramidion. Faraonii și-au ridicat propriile obeliscuri în cinstea anumitor evenimente. În fiecare dintre aceste patru fețe ale monolitului au fost sculptate inscripții care îl glorificau pe faraon. Obeliscul simbolizează stabilitatea și permanența.

Aspecte interesante despre Templul Karnak

● Karnak este un muzeu în aer liber. Este considerată cea mai mare clădire sau loc religios din lume.

● Marea Sală Hipostilă de 54.000 de metri pătrați din Templul Karnak este suficient de mare pentru a se potrivi confortabil în Catedrala Notre Dame.

● Peste optzeci de mii de slujitori și sclavi au primit sarcina de a-l sluji pe Amon-Ra în Karnak, arătându-și puterea și importanța la acea vreme, de asemenea, au fost ridicate 5.000 de statui în cinstea lui.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top