Now Reading
FACE 2 FACE | DELIA RICIU VS IOANA STATE : “Change the Punchline insuflă mult curaj în rândul femeilor care vor să exploreze stand up-ul.”

FACE 2 FACE | DELIA RICIU VS IOANA STATE : “Change the Punchline insuflă mult curaj în rândul femeilor care vor să exploreze stand up-ul.”

Platforma Rhea x The Fool lansează Change the punchline, prima ediție a rezidenței de stand-up comedy destinată exclusiv comediantelor și comediantelor aspirante. În perioada 19 februarie – 17 martie, la The Fool, 7 voci autentice, își vor compune / îmbunătăți materialul de stand-up într-un spațiu sigur, sub îndrumarea unor profesioniste și profesioniști ai comediei.

Change the punchline este primul demers de rezidență de stand-up comedy din România care își propune să aducă în lumina reflectoarelor și în fața microfonului o nouă generație de comediante, care să continue să exploreze umorul în afara paradigmelor de misoginie internalizată sau a clișeelor. Partener media – Daily Magazine. 

Timp de 4 săptămâni, sunt programate o serie de ateliere cu cei trei mentori ai ediției (Magda Mihăilă, Sergiu Floroaia, Delia Riciu), întâlniri cu cele două speakerițe (Teodora Nedelcu, Ioana State) și două participări la open mic-urile The Fool. La final de rezidență va fi organizată o seară de open mic dedicată exclusiv participantelor, în care vor fi auzite toate punchline-urile.

Daily Magazine aduce azi, față în față, mentorul Delia Riciu vs speakerul Ioana State, într-un interviu complet dedicat experienței Change the punchline. Enjoy!

 

3 beneficii ale proiectului Change the Punchline pentru scena din România

Delia Riciu : Cred că Change the Punchline insuflă mult curaj în rândul femeilor care vor să exploreze stand up-ul și le oferă, zic eu, un mediu relaxat în care să-și descopere vocea și instrumente folositoare în acest sens.

Ioana State: *posibilitatea de a descoperi noi talente *sansa unor tinere aflate la început de a avea acces direct la persoanele care fac asta, de a înțelege mai bine drumul pe care îl au de parcurs *un cadru organizat din care sigur vor căpăta mai mult curaj în a se exprima 

 

 Foto : Delia Riciu

 

3 contribuţii personale pe care îmi doresc să le aduc în cadrul acestui proiect

Delia Riciu : Improvizația se joacă destul de mult cu inconfortabilul, cu ideea de a te pune în pericol. Abia acolo ea înflorește și devine comedie. De aceea îmi propun să le ofer participantelor instrumentele necesare pentru a avea o atitudine asumată chiar și când materialul nu are succes la public. Dincolo de asta, îmi propun să creez un mediu relaxat și fun, care să le cultive sau dezvolte spiritul de joacă.

Ioana State:  *să le dau încredere fetelor că pot scoate ce e mai bun *să le conving să fie răbdătoare în proces *să caute să fie cât mai autentice în exprimare 

 

3 percepţii despre locul/rolul femeii în industria de stand-up şi ce o diferenţiază de zona masculină

Ioana State: Eu nu am simțit niciodată presiunea vreunei percepții, poate pentru ca sunt mai băiețoasa 

Delia Riciu: Personal, nu știu cât de util ar fi să abordez atât adevărurile, cât și prejudecățile legate de acest subiect. Le știm cu toții. Percepția mea e mai degrabă că-n comedie este loc pentru toată lumea care depune eforturile necesare în această direcție. Asta însemnând în stand-up atât scrierea și testarea constantă a materialului, cât și gestionarea orgoliului și a rezistențelor sau piedicilor ce vor apărea cu siguranță. Pentru mine, deci, nu e atât de importantă diferența de gen.

 

3 motive pentru care îndemn comediantele să se înscrie la acest program de rezidenţă

Delia Riciu : Cred că va fi o experiență în primul rând utilă. Sunt multe ateliere la care pot participa și sunt diverse, deci vor avea acces la multe informații folositoare fie că activează deja în stand up sau încearcă pentru prima oară. Mai mult, cred ca poate încuraja schimbul de idei, frici, păreri, plăceri într-un mediu relaxat. Și cred și sper că se va râde mult.

Ioana State: *promit să ne și distrăm *e o oportunitate bună pentru a-ți seta așteptările legate de această meserie *poate ne împrietenim 

 

Foto: Ioana State

 

3 aşteptări personale pe care le am de la prima ediţie de rezidenţă stand-up Change the Punchline

Ioana State: *ca în următorii ani să existe din ce în ce mai multe line up uri cu fete 

Delia Riciu: Mi-ar plăcea să văd mai multă îndrăzneală. Mai puțină prejudecată și mai multă comedie. Cam atât.

See Also

 

3 moduri în care mi-ar plăcea ca industria de impro din România să se dezvolte pe viitor

Delia Riciu : Am să mor fericită-n ziua în care improvizația intră-n teatre, școli și cluburi de comedie și e apreciată la adevărată ei valoare. Și când e trecută-n cartea de meserii. Se întâmplă deja o parte din toate astea, doar că timid de tot, având în vedere că ea există, totuși, pe piața din România de mai bine de 15 ani. Un alt aspect la care visez este o schimbare de atitudine în special în rândul celor care o practică. Mi-ar plăcea să văd mai multă aplecare și considerație în ciuda percepției generale care, da, e descurajantă. Și mai specific, mai puțin orgoliu și “ făcut din poignet “, mai multă muncă și bucurie. De asemenea, nu ar strica să avem cât mai multe proiecte făcute în colaborare cu teatre și comunități de profil din afara țării.

Ioana State: Să fie cel puțin 2 show uri săptămânal 

 

3 subiecte despre care mi-ar plăcea să regizez/să concep/să joc improvizând, despre realitatea de azi din România şi în ce mod artistic le văd eu, pe scurt, dezvoltate

Delia Riciu: Personal, prefer abordarea unor subiecte un pic mai generale, cum ar fi viața unui om, de exemplu. Testez deja un astfel de proiect cu echipa de performeri de la The Fool în care tot spectacolul este  creat pe loc pe baza interviului pe care i-l luăm unui invitat special. Inevitabil, datorită naturii spontane a improvizației, ajungi să abordezi realitățile societății în care trăiești. Fie asta, fie sunt eu prea speriată de a ataca un subiect prea specific. Singurul de această natură cu care m-am luat un pic la trântă este o telenovelă comunistă din perioada soților Ceaușescu, pe care aș vedea-o serializată și ideal, chiar difuzată online. Dar mai e de muncă mult acolo.

 

3 mesaje pentru mine/oamenii care vor lucra cu mine/publicul Change the Punchline

Ioana State: *cred cu tărie ca râsul vindecă suflete *veniți la show-uri, fără public nu e stand up, e doar un monolog dubios *râdeți cu zgomot. Un râs colorat face cât 1000 de aplauze.

Delia Riciu: Pentru mine: fii utilă și relaxată!  Pentru participantele cu care voi lucra: o să mă străduiesc să vă ofer tot ce cred eu că poate fi util din improv pentru stand up. Pentru public: haideți la show-uri!

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top