Now Reading
De vorbă cu regizorul Radu Nichifor : “Eu cred în teatrul care te lasă să visezi, nu-ți dă lecții.”

De vorbă cu regizorul Radu Nichifor : “Eu cred în teatrul care te lasă să visezi, nu-ți dă lecții.”

Ce poate fi mai palpitant de văzut într-o societate aparent modernă decât un text clasic adaptat oricăror vremuri? Tache, Ianke și Cadâr – spumosul text comic scris de celebrul autor Victor Ion Popa, se va juca într-o nouă adaptare pe scena Teatrului Maria Filotti, în regia prolificului Radu Nichifor, premiera spectacolului urmând a avea loc de Dragobete, ca o declarație de dragoste față de teatru, în sinea lui.

Distribuția îi include printre cei mai prestigioși actori ai teatrului brăilean – Zane Jarcu, Valentin Terente, Marcel Turcoianu, Elena Andron, Dan Moldoveanu, dar și tinerii actori Adelin Ilie și Teodora Antal.

Despre întreg universul acestui nou spectacol de care ne vom bucura cu toții, Daily Magazine are bucuria de a discuta astăzi cu regizorul său și directorul TMF Brăila, Radu Nichifor.  

 

Bună ziua, stimate dle regizor şi director Radu Nichifor! Ne bucurăm pentru acest interviu. În curand va avea premiera noul spectacol de la Teatrul Maria Filotti Brăila, Tache, Ianche şi Cadăr. Care au fost gândurile la începutul noii dvs ipostaze regizorale în teatrul pe care îl patronaţi cu succes?

Eu sunt regizor al teatrului Maria Filotti din 2004, ipostaza mea regizorală nu-i chiar atât de nouă. E adevărat că la Sala  Mare n-am mai lucrat un spectacol de câțiva ani buni. Încerc  și cu acest spectacol, așa cum am încercat cu fiecare spectacol pe care l-am lucrat, să fiu atent la trei coordonate: publicul, minunatul nostru public, teatrul nostru căruia acest titlu îi completează oferta de spectacole cu un titlu clasic românesc și actorii din distribuție cărora acest proiect le oferă partituri potrivite etapei artistice în care ne aflăm azi.

 

Teatrul Maria Filotti Brăila trece în prezent printr-o transformare, prin tematica abordată, regizorii cooptaţi, actorii noi ce vin să joace la noi. Este acesta noul trend de deschidere a TMF?

Eu cred că teatrul nostru în acest moment continuă o tradiție și anume să rămână un teatru viu și contemporan care abordează atât dramaturgie clasică, cât și contemporană, propune colaborări atât artiștilor consacrați, cât și tinerilor artiști  la început de drum aflați in cea mai buna formă  creativă. Atenția mea este ca toată trupa  să se întâlnească cu partituri importante și provocatoare , cu regizori care deschid si consolidează parcursul fiecărui actor.

 

Ce vă atrage, în genere, când alegeţi un text pentru montare?

Valoarea umană și încărcatura psihologică a personajelor și a situațiilor pe care respectivul  text dramatic le oferă, balansul între comedie și dramă și atingerea unei teme importante pentru mine, teatrul și mecanica lui interioară, dragostea, moartea.

 

Cum aţi ales actorii din distribuţie? Ce elemente de liant aţi creat în universul spectacolului?

Acest text îl montezi dacă în teatrul respectiv este distribuția potrivită pentru cei trei protagoniști. Toți actorii distribuiți au delicatețea, sensibilitatea și umorul necesare pentru respectivele partituri.

 

Ce este nou în montarea dvs faţă de acest text super clasic, super jucat şi super montat, scris de Victor Ion Popa?

Nu cauți noul ostentativ ca regizor când montezi acest text. Te bucuri de poezia, umorul și nostalgia pe care-l conține.

 

Consideraţi că teatrul, în ziua de azi, îşi păstrează rolul de a modela personalităţi prin eroii sau antagoniştii-personaje de pe scenă?

See Also

Eu cred în teatrul care te lasă să visezi, nu-ti dă lecții. Nu cred că cineva copiază comportamentul unui erou sau antierou și transferă acel tipar comportamental în viața sa. Teatrul te provoacă să-ți pui intrebări la care să-ți  răspunzi tu,  cu personalitatea ta,  cu sufletul tău,  trecând totul prin filtrul vieții tale din acel moment  unic și irepetabil când te-ai întâlnit cu o anume poveste citită într-o anume formă de un regizor și interpretată de actori.

 

Ce vă doriţi de la dvs, de la echipa TMF şi de la public pe viitor şi la ce să ne aşteptăm noi pe viitor din partea dvs?

Să fim cu toții sănatoși, să avem sălile la fel de pline, să ajungem la sufletele cât mai multor oameni.

 

Pe final, ce mesaj doriţi să adresaţi publicului brăilean, şi nu doar, care va fi martorul acestui spectacol creat de dvs împreună cu trupa de actori?

Invit publicul brăilean să vină  la teatru, la toate spectacolele, nu doar la acesta,  să se bucure de actorii minunați pe care-i avem, să se încarce cu energia superbei clădiri a teatrului nostru, să-și aleagă din cele peste treizeci de titluri pe cele potrivite preferințelor dumnealor,  iar pe spectatorii  din alte orașe, din ce în ce mai numeroși la reprezentațiile noastre,  îi invit să descopere istoria și farmecul fabulosului nostru oraș.

 

Premiera spectacolului va avea loc în datele de 24 și 25 februarie, următoarele reprezentații vor fi susținute în data de 3 și 15 martie. Bilete aici.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top