Now Reading
De vorbă cu Adrian Ban : “Fac parte dintr-o echipă minunată în Chicago – cel mai cunoscut musical la nivel mondial – și asta mă onorează!”

De vorbă cu Adrian Ban : “Fac parte dintr-o echipă minunată în Chicago – cel mai cunoscut musical la nivel mondial – și asta mă onorează!”

Musicalul Chicago, premiat la nivel internațional cu 6 premii Tony, 2 premii Olivier, un premiu Grammy, cu peste 11.000 de reprezentații în 36 de țări, se joacă începând cu 6 aprilie, în România, pe scena Circului Metropolitan București. George Costin aduce toată decadența și strălucirea anilor ‘20, într-un show bazat pe clasica poveste despre faimă, aparențe și trădare.  Detalii aici.

Din distribuția magicului spectacol face parte și tânărul și talentatul actor Adrian Ban, pe care am avut ocazia să-l admirăm în spectacole precum Măsură pentru măsură la Teatrul Bulandra sau Familie normală la Apollo 111. Despre universul Chicago, în noul interviu Daily Magazine.

 

Bună, Adrian! Ne bucurăm pentru acest interviu. În curând vom lua cu toţii parte la un adevărat spectacol, musicalul Chicago. Spune-mi cum ți-ai descoperit pasiunea pentru musical și ce înseamnă pentru tine acest rol într-un musical a la grande arte?

Pasiunea mea pentru musical e în fașă, dar crește repede, aș zice. Nu am mai făcut musical până acum, este ceva total nou pentru mine, dar trebuie să spun că încă din facultate mi-am dorit să am șansa să joc într-o astfel de producție. Am avut norocul să se întâmple, și nu oricum, pentru că ”Chicago” este cel mai cunoscut musical la nivel mondial. Am început cu dreptul, cum s-ar spune.  Fac parte dintr-o echipă minunată și asta mă onorează!

 

Credit foto – Luana Șeu

Ce valențe descoperi la tine prin lucrul cu regizorul şi echipa spectacolului?

Am învățat să cânt și să dansez în același timp. Pare simplu, dar când trebuie să faci asta pe parcursul a două ore, în mod susținut, se complică puțin situația.  Am descoperit că expresivitatea corporală este un element cheie și trebuie racordată constant la dimensiunea spațiului scenic. Atenția la detalii a devenit esențială. Este genul de proiect în care absolut nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Concentrarea trebuie să fie la cote maxime, pentru că este o echipă formată din foarte mulți oameni, iar volumul de muncă este mai mare decât cel al unui spectacol obișnuit.  Acest lucru mă responsabilizează și îmi dă, în același timp, încrederea că amprenta personală a fiecăruia este absolut necesară.

 

Ce ne poţi spune despre personajul tău? Ce ai împrumutat/ ce ai dăruit în construcţia lui?

Personajul meu face parte dintr-un personaj mai amplu, colectiv, un ansamblu format din niște oameni extrem de dedicați și muncitori. În ceea ce mă privește, voi face parte din ansamblu și voi juca și rolul judecătorului.

 

Ce aduce nou acest spectacol pentru scena din România?

Cred că e important ca în spațiul cultural să existe cât mai multă diversitate. O parte din publicul tânăr nu a avut ocazia să vadă, sau poate nici chiar să audă de existența acestui musical, iar acest spectacol vine într-un moment potrivit, zic eu. 

 

Ești de acord cu ideea că musicalul este tipul de spectacol complex și că actorul de musical este actorul complet? Ce te atrage la acest tip de spectacol?

Absolut. Cred că este foarte atractiv pentru un artist să poată transmite o poveste publicului prin cât mai multe mijloace. Ești și actor, și cântăreț, și dansator. Am văzut câteva spectacole de musical la viața mea și, de fiecare dată, rămâneam impresionat de bucuria, energia și ușurința cu care se întâmpla totul pe scenă. Parea că e foarte simplu totul pentru actori. Ei bine, nu e. E foarte multă muncă în spate. Echipa devine mai importantă ca oricând, mai ales într-un spectacol de musical. Până la un anumit nivel totul este pură matematică. Improvizația nu își are locul într-un astfel de context, pentru că e nevoie de precizie în mișcare și siguranță în voce, e un mecanism care trebuie să funcționeze ”ceas”. Actoria, dansul și cântatul trebuie să se îmbine perfect și abia după finalizarea acestei construcții stabile se poate adăuga layer-ul de ”spectaculos”. 

 

See Also

Credit foto – Luana Șeu

 

Dacă tu ai fi spectator, de ce ai plăti bilet la acest spectacol și cu ce mesaj ți-ar plăcea să plece oamenii după vizionare?

Pentru că mi-ar plăcea să văd mai mult musical în România și, din câte știu, au trecut ani buni de la ultima montare ”Chicago” (în București, cel puțin). În plus, genul acesta de spectacol este iubit de public în general, iar ca spectator mi-ar plăcea să am acces la astfel de reprezentații.  S-a investit mult din toate punctele de vedere în acest proiect, și se va juca pe o scenă impresionantă – Circul Metropolitan București, deci va fi un show în adevăratul sens al cuvântului. Nu cred că există un mesaj standard cu care ar trebui să plece oamenii, asta e și frumusețea unui spectacol, până la urmă, apasă butoane diferite în fiecare.  Sper, doar, ca atunci când spectatorii vor ieși, să simtă că a meritat fiecare secundă petrecută în sală.

 

Ce îți dorești personal și profesional pentru tine pe viitor, de la tine și de la industrie?

Îmi doresc să lucrez cât mai mult. Să am parte de întâlniri frumoase și cu sens. Pe unele le-am avut deja. Îmi doresc lucruri realizabile, în principiu. Dacă se poate pe termen scurt sau mediu. Obiectivele cu bătaie lungă sunt, de multe ori, înșelătoare și încărcate cu scenarii care nu corespund cu realitatea. În rest, încerc să îmi duc viața și meseria într-un mod cinstit.

 

Credit photo cover – Oltin Dogaru

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top