Now Reading
De vorbă cu Mihai-Ciprian Rogojan, managerul Teatrului Muzical Ambasadorii : “Consider că acum este momentul cel mai potrivit să fac exact ceea ce fac la Teatrul Muzical Ambasadorii: să inspir tinerii și să le transmit mai departe din ceea ce muzica mi-a oferit mie.”

De vorbă cu Mihai-Ciprian Rogojan, managerul Teatrului Muzical Ambasadorii : “Consider că acum este momentul cel mai potrivit să fac exact ceea ce fac la Teatrul Muzical Ambasadorii: să inspir tinerii și să le transmit mai departe din ceea ce muzica mi-a oferit mie.”

Muzician de succes și manager prolific al Teatrului Muzical Ambasadorii, Mihai-Ciprian Rogojan este un om de perspectivă, cu care ne bucurăm să ne revedem azi în cadrul unui nou interviu Daily Magazine.

În prezent, a dezvoltat, împreună cu regizorul Răzvan Oprea și muzicianul Florin Romașcu, spectacolul de percuție neconvențională No Network. un manifest despre lumea selfie-ului și a internetului, despre o realitate virtuală și ireală în care trăiesc din ce în ce mai mulți tineri.

Anul acesta Teatrul Muzical Ambasadorii, singurul teatru pentru copii și tineret de sub tutela Ministerului Culturii,  împlinește 5 ani de la înființare.

Despre toate acestea l-am provocat azi pe Mihai-Ciprian Rogojan la un dialog virtual x 5 teme de discuție. Enjoy!

 

În prezent Teatrul Muzical Ambasadorii se bucură de un spectacol fresh şi nonconformist, cu impact social real, No network. Spune-mi cum a pornit ideea acestui spectacol şi care este mesajul pe care vă doriţi să-l transmiteţi?

Voi fi foarte sincer: ideea acestui spectacol mă urmărea de mulți ani, chiar înainte de a prelua mandatul de manager al Teatrului Muzical Ambasadorii. Ca percuționist, sunt fascinat de sunet și de modul în care muzica se poate naște din orice, atunci când există pasiune și talent. Și cum sunt înconjurat de tineri talentați, nonconformiști, deschiși la orice este nou, ideea mea a fost primită cu entuziasm de întreaga echipă, care, nu doar că a pus-o în aplicare, chiar a îmbunătățit-o cu idei proprii. Și, uite așa,  s-a creat un spectacol de sunet, mișcare, lumini și culori și o poveste pentru toți cei cărora muzica le transmite ceva.

Mesajul este pe cât de simplu, pe atât de actual: trăiește în lumea reală! Vrem să îi învățăm pe copii și pe tineri că există distracție și dincolo de ecrane, în viața reală, și că muzica și ritmul îi pot ajuta să se bucure de viață în moduri nebănuite. Spectacolul nu este doar un show de percuție. Are în spate o poveste cu personaje desprinse din realitatea zilelor noastre. Povestea pornește de la dependența de lumea virtuală și de la bullying online și oferă personajului principal posibilitatea “vindecării” prin muzică, ritm și prietenie adevărată. Sunt de părere că e o lecție frumoasă, mai ales pentru copiii și adolescenții zilelor noastre.

 

 

 

Care a fost procesul repetiţiilor pentru acest spectacol, cât de bine s-au încadrat actorii aleşi în peisajul spectacolului, ce a fost cel mai challenging atât pentru tine, cât şi pentru ei?

Repetițiile au durat mai bine de 4 luni, după ce o parte dintre colegi au trecut mai întâi printr-un casting specific pentru percuție neconvențională. După întregirea echipei, toate repetițiile au fost extrem de productive, pentru că, așa cum spuneam, au dus la îmbunătățirea ideii inițiale. După primele întâlniri cu echipa, fiecare a venit cu ceva în plus, cu idei și propuneri noi, cu instrumente și mișcări proprii, care au ajutat enorm în evoluția întregului show.

Evident, pentru mine, ca percuționist, la fel ca pentru Florin Romașcu, care este autorul libretului și al muzicii, partea cu sunetele era mult mai “la îndemână” decât dansul și mișcarea, în timp ce mai tinerii mei colegi (actori și dansatori) erau în elementul lor. Am trecut prin multe reprize de febră musculară până la avanpremieră, pentru că spectacolul are o coregrafie plină de ritm și dinamism, multe mișcări repetate, și presupune folosirea unor instrumente dintre cele mai variate și neașteptate: mături, butoaie de plastic, capace, frapiere, pungi sau pubele… Însă rezultatul final a fost pe măsura așteptărilor și m-am bucurat să văd că avanpremierea a fost primită cu multe aplauze, de toate categoriile de spectatori.

 

Într-o lume din ce în ce mai seacă din punct de vedere emoţional, dar bogată în tehnologie, cum şi unde ne putem găsi echilibrul? Ce alternative sunt pentru tinerii care trăiesc tot mai mult în lumea social media?

Într-o lume dominată de tehnologie, echilibrul emoțional poate fi găsit în activități care ne reconectează cu creativitatea noastră, cum ar fi teatrul sau orice altă formă de artă, natura și interacțiunile umane autentice. Pentru tinerii captivați de lumea social media, alternativa poate fi găsirea unor hobby-uri care promovează prezența fizică și interacțiunea directă, precum sportul, arta, muzica sau voluntariatul. Teatrul pentru copii și tineri oferă o alternativă solidă la “lumea ecranelor”, stimulând imaginația, empatia și exprimarea prin povești și personaje care reflectă diversitatea experiențelor umane. Participarea la spectacolele de teatru poate dezvolta abilitățile de comunicare și înțelegere socială, creând un spațiu sigur pentru explorarea emoțiilor și ideilor. Astfel, teatrul devine un instrument din ce în ce mai valoros pentru dezvoltare personală și emoțională, mai ales pentru tineri, care au nevoie de repere în viața reală.

 

Vorbind despre perioada carierei tale ca percuţionist, îţi e dor de vremurile alea, cu ce ai rămas, în afara experienţei profesionale?

Dacă după atâția ani mă întorc cu bucurie la “butoaie”, eu zic că se vede cu ochiul liber că îmi era dor, nu? 😊 Glumesc, însă este evident că perioada trupei Sistem mi-a marcat cumva viața artistică și a fost un prim pas important în evoluția mea profesională.

Însă consider că acum este momentul cel mai potrivit să fac exact ceea ce fac la Teatrul Muzical Ambasadorii: să inspir tinerii și să le transmit mai departe din ceea ce muzica mi-a oferit mie. Îmi place la nebunie să lucrez cu oamenii, îmi plac tinerii și ideile lor nonconformiste, și nici că mi se potrivea ceva mai bine la un alt loc de muncă, decât un teatru muzical, dedicat tinerilor, în care îmi doresc să dăm “refresh” oricăror idei preconcepute, să aducem cât mai mult public în sălile de spectacol, de la vârste mici, pentru a le insufla dragostea pentru actul artistic.

See Also

 

 

 

Anul acesta Teatrul Muzical Ambasadorii împlineşte 5 ani de existenţă în panoplia importantelor teatre din România. Care să fie cele top 3 realizări ale teatrului de până acum şi pe ce mizaţi în viitor?

Am avut multe realizări. Și este greu să le sintetizez într-un top. Mă bucur că la Teatrul Muzical Ambasadorii s-a coagulat un colectiv artistic de excepție și că am avut multe premiere în care am promovat compozitori, regizori și coregrafi români care au adus un aer proaspăt. Și, foarte important, am reușit să ne facem cunoscuți în țară prin programe de edutainment. Cu alte cuvinte, sunt mândru că Teatrul Muzical Ambasadorii este o instituție publică de cultură care are o poziție din ce în ce mai solidă pe harta culturală a României.

Pentru viitor, fiind un teatru pentru copii si tineri, ne propunem să dezvoltăm programe și piese de teatru care contribuie la educația integrată a copiilor, încurajându-le creativitatea, gândirea critică și înțelegerea lumii si dând posibilitatea copiilor din toate mediile socio-economice, culturale și cu nevoi speciale să poată participa și beneficia de experiențe artistice valoroase.  Cu cât varsta copiilor crește, cu atât mai provocator este să îi atragi către lumea artistică, astfel că și teatrele vor trebui să inoveze în metodologiile artistice și tehnologice pentru a rămâne relevante și atractive pentru publicul tânăr, adaptându-se la schimbările rapide din tehnologie și societate.

Următoarele reprezentații ale spectacolului No Network vor avea loc în datele de 5 și 6 aprilie la Teatrul Bulandra. Biletele pot fi achiziționate de aici

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
1
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top