Now Reading
3 MOTIVE cu Daria Brojban – “Cred că dacă arzi pentru actorie, faci rai din ce rol ai.”

3 MOTIVE cu Daria Brojban – “Cred că dacă arzi pentru actorie, faci rai din ce rol ai.”

Daria Brojban face parte din suita de oameni talentați, fresh, la început de drum și dragi nouă pe care nu am ezitat niciodată să o susținem sau să o promovăm în proiectele sale artistice.

Cel mai bine este să se prezinte singură, astfel că…

Numele meu este Daria Brojban, am 21 de ani și sunt studentă în anul 3 la Universitatea Hyperion – specializarea Actorie .

Deși studentă, am reușit cumva în cei 3 ani de facultate să mă mai învârt în teatrul independent, am făcut parte din câteva spectacole cum ar fi : “Sinucigașul “ , “Grand Hotel Danemarca“ ,“Domnișoarele de pe Mătăsari “ , “Hai doamne ajută”(Toate în regia lui Mike Săvuică), dar și un spectacol în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români numit “ Examen de bacalaureat “ ( regia Ramona Iacov ).

Iar ăsta este doar începutul. Astăzi îi cunoaștem mai bine povestea în cadrul unui nou interviu interactiv Daily Magazine din seria 3 Motive.

 

3 motive pentru care … actoria

Primul motiv : Ea m-a ales pe mine, nu eu pe ea. Îmi place să spun că totul a pornit din plictiseală. Plictiseala și dorința mea de a avea un motiv să lipsesc de la liceu. Se organiza casting pentru Trupa de Teatru Ștefan Iordache și am zis să merg să văd dacă se lipește ceva de mine. Surpriza mea a fost că nu numai că s-a lipit ceva de mine, dar toți oamenii care mă vedeau jucând îmi spuneau că trebuie să fac ceva mai departe tot in direcția asta.

Al doilea motiv : Pot să fiu altcineva. Mi se pare fascinant cum pentru o oră jumătate sau două, cât ține un spectacol de teatru , eu nu mai sunt Daria. Am altă casă, am alte haine, am alți prieteni, am alte frici, practic am altă viață. And i love it .

Al treilea motiv : Adrenalina. Nu există acțiune, sport, viciu sau emoție care să-mi ofere aceeași adrenalină pe care o am când pun piciorul pe scenă. E un sentiment pe care nu mi-l pot lua din nimic altceva. Nici nu știu exact cu ce să-l compar, e o combinație între frică, fericire și senzația că ești supraom. 

 

 

3 roluri pe care mi-aș dori să le joc în viitor 

Tanti Roz din Oscar și Tanti Roz. Am avut ocazia să lucrez o bucată din piesă în primul an de facultate și pot să spun că m-am îndrăgostit de Tanti Roz. Candoarea și sensibilitatea ei mă duc cu gândul la o bunică pe care îți dorești să o ai lângă tine .

Masha din Pescărușul lui Cehov. Cumva, în viziunea mea, Masha e singurul personaj din piesă care este ancorat în realitate. Mereu mi s-a părut amuzant că toate fetele de vârsta mea vroiau să fie “Nina “, să fie un “pescăruș “, să fie visătoare, fragile, artiste. Eu n-am vrut să fiu Nina, eu am vrut să fiu Masha. Să fiu conștientă de drama în care trăiesc, să fiu dură și să iubesc în umbră până în ultimul moment. Evident, doar pe scenă :))))).

Mița din D-ale Carnavalului este și o să rămână personajul meu de suflet. Practic a fost rolul cu care am început toată aventura asta în domeniul artistic, și, ulterior, a devenit prima mea variantă de monolog când merg pe undeva. 

 

3 atribute ce descriu modul în care văd statutul unui actor debutant în prezent, în România

 1. Actor Sărac 

Cred că toată lumea știe asta, nu este un mister pentru nimeni faptul că a devenit extraordinar de greu să te descurci în zilele noastre, mai ales ca actor care abia își începe presupusa carieră. Eu mă consider norocoasă că am câteva colaborări deși  n-am terminat încă facultatea. Dar n-am nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla cu mine după ce mă voi vedea cu diploma in mână. Majoritatea ( actorilor debutanți ) visăm la un loc la stat pentru ca ai niște beneficii,ai o stabilitate, dar posturile sunt rare iar atunci când sunt, afli de casting după ce s-a dat . 

  1. Actor subestimat. E trist că am spus asta, dar ăsta e adevărul. Nu ni se dau multe șanse și zic asta pentru că am auzit de la profesori și am văzut la oameni din domeniu.

Nu o dată am auzit în cadrul cursurilor de la facultate : “ Nu o să faceți toți meseria asta “ sau “ Mda .. talent nu aveți“. Eu pot să înțeleg că poate generațiile se schimbă, dar consider că fiecare generație vine cu ceva al ei , un ceva bun de descoperit si arătat întregii lumi. Mă repet, mă consider o norocoasă pentru că eu m-am lipit de niște oameni care văd potențialul în generația mea și pe lângă asta au făcut tot posibilul să ajungem în punctul în care să ne vadă un public.

Când vine vorba de oamenii din domeniu e foarte simplu. Nu ai un nume, nu te ia nimeni. Sunt atâtea filme/seriale românești în care personajele principale sunt “vedete“ , când aici există o țară plină de tineri talentați si pasionați de meseria asta, care îți pot face filmul/serialul de 100 de ori mai calitativ pentru simplul fapt că sunt iubitori de actorie.

3. Actor versatil . Cred că atributul ăsta se potrivește pentru orice actor, nu neapărat debutant . Când zic versatil mă refer la faptul că trebuie să înțelegi că nu toate proiectele o să fie de  “artă și cultură”. De exemplu reclamele sau rolurile de pe TV nu sunt artă și cultură, dar sunt plătite bine, astfel te atrag și le accepți pentru puțină vizibilitate și 200 de euro. Evident că și în teatru mai sunt piese comerciale sau piese care vizează anumite categorii de public, cum sunt spectacolele pentru copii, dar cred că dacă arzi pentru meseria asta, faci rai din ce rol ai.

 

3 sentimente pe care le-am încercat când am aflat că am ocupat locul 2 în cadrul Monolog Slam – ediţia 39

Este evident că m-am bucurat când am aflat că am luat un premiu, este, evident, și o validare pentru mine. E un sentiment plăcut să știi că faci bine ce faci și că ești apreciat de juriu și de public . 

Surprindere. Consider că sunt critică atunci când mă auto-evaluez  și, în capul meu, în ediția 39 au fost momente mult mai bune decât al meu, dar, aparent, juriul a avut o altă părere .

Frică. Emoția asta nu a apărut când am aflat că am luat locul doi, ci a fost prezentă în timpul momentului meu. Eram destul de nesigură pe text, fiind scris de mine nu știam dacă publicul o să îi înțeleagă umorul, dacă o să se înțeleagă firul narativ, îl învățasem cu o seară înainte și îmi era frică să nu sar vreo parte din el, dar până la urmă l-am dus până la capăt și, aparent, l-am dus mai bine decât mă așteptam.

 

 

3 lucruri despre care mi-ar plăcea să monologhez pe viitor

1/2/3. Despre mine. Fac asta deja de ceva timp și cel mai probabil o să o fac în continuare. Pentru mine e o formă de terapie să pun pe hârtie ce-mi trece prin cap. Monologurile mele sunt inspirate de gândurile și emoțiile mele. Azi am o zi bună, iese comedie, azi am o zi proastă, o sa iasă dramă……așa ar trebui să funcționeze. De cele mai multe ori scriu când nu mă simt bine și cu toate astea mai iese comic, e un paradox :))))))) .

Dar în orice caz cred că asta e tema principală despre care o să scriu pe viitor. Indiferent că poate vorbesc despre politică, moarte, iubire, toate sunt despre mine pentru că scriu despre viziunea mea asupra lor .

 

3 sfaturi pe care le-ai da unui om care vrea să urmeze această meserie 

Scena nu e pentru modele.

Mi-a luat ceva timp să înțeleg asta și cumva să mă împac cu gândul că locul meu este în lumea teatrului. Insecuritățile pe care le aveam se simțeau de 10 ori mai puternice când eram pe scenă, când știam că mă privește lumea și că mă vede exact așa cum sunt. Crescând în România, unde pe vremea mea era ceva normal bullyingul în copilărie, evident că am dezvoltat niște frici și insecurități plecate de la simplul fapt că mereu am fost “mai împlinită “. Norocul meu a fost că am întâlnit niște oameni care m-au făcut sa înțeleg că tipologia mea se întâlnește greu și că n-ar trebui să-mi mai dau foc la valiză singură. Așa că, dacă ai de gând să te apuci de meseria asta frumoasă, gușa sau colăcelul care te supără ar trebui să fie ultima ta problemă.

Disciplină +Muncă = LOVE.

See Also

Eu personal cred că mi-am format disciplina în timp. Consider că e un as pe care trebuie să îl ai in mânecă pentru că îți aduce beneficii. Oamenii din jurul tău o să observe că ești cu 20 de minute mai devreme la repetiții sau că în loc să stai pe telefon, îți iei notițe și ești atent . 

Cuvântul muncă cred că e cunoscut pentru toată lumea. Dacă arzi pentru meseria asta nu o să mai conteze orele în minus de somn, durerile de spate sau problemele de acasă, ci o să conteze să fii prezent, fresh și gata să bucuri publicul.

Pregătește-te să spui că “te lași” de o mie de ori .

Dacă aș primi un bănuț pentru fiecare moment in care am zis “mă las “, acum mi-aș putea lua o cafea pe calea Victoriei din banii ăia. Am avut multe momente în care m-am simțit incapabilă să creez un personaj  sau momente în care nu știam de unde să apuc un personaj, momente în care mari actori cu care am lucrat m-au făcut să mă simt de parcă nu știu nimic despre actorie și lista poate continua.  Dar am plâns, m-am dat cu capul de pereți, m-am ridicat, m-am scuturat și a doua zi am luat-o de la capăt. Așa că, drag viitor actor, pregătește-te de multe crize existențiale.

 

 

3 bucurii în cotidian 

Rummy seara în parc. Poate sună învechit, dar rummy este jocul meu preferat, am avut o vară întreagă în care am stat și m-am jucat pana la 4 dimineața rummy. Mai ales acum că a dat căldura, este vremea perfectă să ies să iau o gură de aer și să ma umplu de nervi pentru că nu-mi pică cartea care trebuie. Deși practic e o chestie banală, promit că este fun. În esență nu cred că jocul e important, poate să fie orice joc de societate, cărți, table etc. , important e să ieși și să te simți bine .

Cluburile.  Deși nu mai pot eu să petrec cum o făceam înainte, mereu o seară de club este binevenită după o săptămână full. Adevărul e că numărul nopților pierdute a scăzut semnificativ din două motive: 1. Se simt nopțile pierdute de când aveam 17 ani și 2. Mi-am promis că nu o să mai merg la nicio repetiție după o seară de haos. 

În mare cred că ieșitul în club e tot o formă de socializare, pe lângă asta mereu se lasă cu aventuri și cu povești numai bune de spus a doua zi .

Mersul la teatru. Indiferent că e o piesă în care îmi văd colegii sau prietenii, fie e o piesă pe care vreau să o văd chiar dacă nu cunosc pe nimeni din distribuție, mersul la teatru este un must pentru un actor care e la început de drum . Meseria asta se fură așa că nu strică să vezi cât mai multe piese, cât mai mulți actori de la care să furi câte ceva. Îmbini utilul cu plăcutul când “ieși la teatru “, cunoști oameni, schimbi păreri și, evident, te “culturalizezi”.

 

3 mesaje pe care mi-ar plăcea să le adresez mie celei din trecut, prezent şi viitor

    1. Pentru Daria din trecut . 

Nu-ți mai face atâtea probleme din nimicuri, o să crești și o să vezi că adevăratele probleme sunt mult mai nașpa decât astea pe care le ai acum . 

Ia toate lucrurile exact așa cum vin și stai liniștită că o să ajungi bine. Prieteni încă ai, puțini, dar ai. Ai găsit o gașcă de tâmpiți care să fie pe același film cu tine. 

Încă ești vocală, mereu ai ceva de spus, asta nu s-a schimbat. Și, apropo, să le spui  copiilor care sunt răi cu tine să te pupe fix în ….. și că peste câțiva ani o sa plătească bilet să te asculte. Te iubesc și, te rog, fă-ți temele, să nu se supere mama pe noi.

 

  1. Pentru Daria din prezent . Te rog, apucă-te de licență că parcă văd că o să intri în panică cu o săptămână înainte să o predai. Muncește mult ca să ajungem acolo unde vrei , dar ai grijă de tine că nu ești din piatră și mi-aș dori să rămâi întreagă. Viitorul sună promițător, știu că mai sunt frici pe acolo, pe undeva, dar ai încredere. Faci bine ce faci și ce e al tău e pus deoparte . 

 

  1. Pentru Daria din viitor. Te rog, nu te mai apropia de vreo vopsea de păr că știi și tu cât ne-am chinuit să revenim la culoarea naturală. Sunt sigură că ai luat și licența, poate și dizertația și că ai râs de cât de mult te-ai stresat cu ele, dar asta e, asta suntem, cu asta defilăm.  Sper că ești fericită, sper că nu ți-ai pierdut speranța în oameni și îmi doresc din tot sufletul să nu uiți niciodată de unde ai plecat.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top