Now Reading
Atât pisicofilii, cât și oamenii de știință confirmă : există o cale de comunicare certă între pisici și oamenii lor

Atât pisicofilii, cât și oamenii de știință confirmă : există o cale de comunicare certă între pisici și oamenii lor

Pisicile au o adevărată reputație în drăgălășenie, dar dacă tu și prietena ta felină nu aveți încă o legătură, poate că pur și simplu nu vorbești limba ei. Cercetările au arătat, însă, că nu este atât de dificil să stabilești o cale de comunicare cu pisica ta. Trebuie doar să-i zâmbești mai mult. Nu pe calea umană, ci pe calea pisicii, îngustând ochii și clipind încet.

Prin observarea interacțiunilor pisică-om, oamenii de știință au confirmat că această expresie determină pisicile să se apropie și să fie mai receptive la oameni.

Fiind o persoană care a studiat comportamentul animal și este proprietar de pisică, este grozav să poți arăta că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a declarat Karen McComb, psiholog la Universitatea din Sussex. Este ceva ce mulți proprietari de pisici bănuiseră deja, așa că este incitant să fi găsit dovezi pentru asta.”

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că ați văzut expresiile faciale ale „ochilor parțial închiși”, însoțite de clipirea lentă. Este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc și apare de obicei când pisica este relaxată și mulțumită. Expresia este interpretată ca un fel de zâmbet de pisică.

Dovezile anecdotice din partea proprietarilor de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Astfel, o echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.

În primul experiment, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. De îndată ce pisica a fost așezată și confortabilă într-un singur loc din mediul lor de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativ 1 metru distanță și să clipească încet când pisica se uita la ei. Camerele au înregistrat atât fețele proprietarului, cât și ale pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc fără nicio interacțiune umană.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la oamenii lor după ce oamenii lor au clipit încet la ele, în comparație cu condiția fără interacțiune.

Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu stăpânii au făcut clipirea, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. Pentru control, pisicile au fost înregistrate răspunzând la interacțiunea fără clipire, în care oamenii se uitau la pisici fără să clipească din ochi.

Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca în primul experiment, adăugând o mână întinsă spre pisică. Și au descoperit nu doar că pisicile au mai multe șanse să clipească înapoi, dar au și mai multe șanse să se apropie de mâna omului după ce omul a clipit.

Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om”, a spus McComb.

Și este ceva ce poți încerca cu propria ta pisică acasă sau cu pisici pe care le întâlnești pe stradă. Este o modalitate grozavă de a spori legătura pe care o ai cu pisicile. Încearcă să-ți îngustezi ochii la ele așa cum ai face cu un zâmbet relaxat urmat de închiderea ochilor timp de câteva secunde Veți descoperi că ele însele răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație.

Câinii pot fi mult mai entuziasmați decât pisicile, dar această știre nu este o surpriză pentru iubitorii de pisici. Cercetările din ultimii ani au arătat că prietenele noastre feline sunt mult mai în ton cu colegii lor umani decât se presupunea anterior și compararea lor cu câinii este un deserviciu.

Pisicile, de exemplu, răspund în mod similar oamenilor care sunt receptivi la ele – așa că dacă pisicile nu au nicio reacție, asta ar putea fi o problemă pentru tine, nu pentru pisicuță. De asemenea, pisicile imită trăsăturile de personalitate ale oamenilor cu care trăiesc – acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să înțeleagă momentele în care oamenii lor sunt triști. De asemenea, își pot recunoaște numele (deși aleg să le ignore de multe ori). Și legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

See Also

Este dificil de știut de ce pisicile clipesc încet la oameni în acest fel. A fost interpretat ca un mijloc de a semnala intenții benigne, deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca amenințătoare. Dar este, de asemenea, posibil ca pisicile să fi dezvoltat expresia, deoarece oamenii răspund pozitiv la ea. Cu animalele domestice, este adesea imposibil de spus.

Oricum, pare să contribuie la crearea unui raport. Și asta e un lucru bun de știut. A învăța cum să ne îmbunătățim relațiile cu aceste animale enigmatice ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a le îmbunătăți sănătatea emoțională – nu doar în mediul de acasă, ci într-o serie de situații potențial stresante.

Înțelegerea modalităților pozitive în care pisicile și oamenii interacționează poate îmbunătăți înțelegerea publică a pisicilor, îmbunătățirea bunăstării felinelor și ne poate spune mai multe despre abilitățile socio-cognitive ale acestei specii puțin studiate”, a spus psihologul Tasmin Humphrey de la Universitatea Sussex.

Descoperirile noastre ar putea fi utilizate pentru a evalua bunăstarea pisicilor într-o varietate de medii, inclusiv în cabinete și adăposturi veterinare”.

O să încerci chiar acum, nu-i așa?

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top