Now Reading
Un biolog împărtășește 6 pași simpli pentru o viață mai fericită

Un biolog împărtășește 6 pași simpli pentru o viață mai fericită

În cea mai recentă carte a sa, Come Se Tutto Fosse un Miracolo, Daniel Lumera, un biolog natural italian și expert în meditație, își povestește propria călătorie de moarte și renaștere, oferind în același timp sfaturi practice care pot fi ușor încorporate în viața noastră cotidiană. El oferă o cale pentru a depăși momentele dificile de criză și a trăi viața cu mai multă seninătate și ușurință.

Titlul noii cărți a lui Lumera evidențiază o atitudine care ne permite să ne eliberăm de obiceiul nostru comun de a merge somnambul prin viață. Putem redescoperi un sentiment de mirare și putem aborda lumea ca și cum am întâlni-o pentru prima dată, bucurându-ne de fiorul descoperirii. „Cei mai mulți dintre noi căutăm reacții intense și emoții puternice în viața de zi cu zi, când de fapt marea minune a vieții este deja în noi. Dacă devenim conștienți de calitățile miraculoase ale tot ceea ce ne înconjoară, ne putem simți mai profund conectați la sensul și scopul existenței noastre. Există un spațiu interior în care putem depăși crizele și putem trezi fericirea, mirarea și creativitatea, pe măsură ce apreciem darul existenței, explică Lumera. „Trebuie să ne imaginăm ca un patras, un termen sanscrit care înseamnă un recipient sau un bol. Fiecare dintre noi trebuie să păzească acest vas astfel încât să rămână intact. Conform tradițiilor orientale, pe parcursul vieții apar evenimente și situații care ne creează crăpături în bolul nostru și așa ne pierdem puritatea. Cei șase pași pe care îi numesc carisme, sau daruri, ne permit să revenim la acea stare originală de puritate când bolul era intact. Acel bol poate conține toată frumusețea și fericirea care ne scapă atunci când ne întoarcem de la adevăratul nostru sine și rămânem prinși în fricile și așteptările noastre.

Înțelegerea integrității

Integritatea nu înseamnă doar a trăi într-o manieră în concordanță cu valorile tale, ci și a fi în contact cu chemarea sau natura cuiva – ceea ce se numește dharma în hinduism. Societatea noastră ne uimește cu distrageri care nu reflectă ceea ce avem cu adevărat nevoie ca ființe vii; ele nu răspund dorinței noastre de adevăr. Prin urmare, provocarea integrității este de a găsi scopul vieții și de a avea curajul să-l urmăm îmbrățișând cele șase carisme, spune Lumera. „Trebuie să fim capabili să ne ascultăm dorințele, nu acele distrageri plantate și superficiale, ci cele profunde, care nu aparțin personalității noastre individuale, ci conștiinței noastre mai profunde. Cheia este să revenim la un sentiment original de conștientizare.

Dacă ești conștient de semnele că trăiești o viață care nu arată cine ești cu adevărat, va exista un sentiment de ruptură – și acesta este locul în care începe calea înapoi la adevăratul tău sine. Pentru mine, această „trezire” s-a întâmplat în două moduri: printr-o criză foarte profundă și, de asemenea, printr-o mare cantitate de iubire. Puteți păstra integritatea pierdută urmând o cale formată din șase etape sau pași. M-au schimbat și pot schimba pe toată lumea, deoarece ne pot aduce înapoi la o stare de totalitate și la conștientizarea cine suntem cu adevărat.”

Cele șase carisme pot, într-un mod foarte concret, să ofere îndrumări asupra modului în care ar trebui să trăim pentru a recâștiga o stare pierdută de fericire.

Pasul unu: Amintiți-vă, cuvintele contează

Cuvintele sunt puternice. Ele pot chiar schimba biologia corpului nostru. „Studiile arată că, atunci când o mamă îi spune copilului ei în fiecare seară: „Voi fi mereu acolo pentru tine” sau „Ești un copil bun”, aceasta îl ajută pe copil să își dezvolte abilitățile cognitive și îi poate întări sistemul imunitar. Cuvintele au putere de transformare. Ele pot face ca lucrurile să se întâmple și schimbă modul în care percepem realitatea”, explică Lumera.

Nu spune celorlalți în spatele lor ceea ce nu le-ai spune în față. Ar trebui să spui ceea ce simți și să simți ceea ce spui. Tot ceea ce contează este să fii sincer cu tine însuți și să fii conștient de intențiile cu care rostești cuvintele. Păstrarea acestor reguli în minte vă va împiedica să provocați daune prin cuvintele voastre.

Pasul doi: nu lăsați nicio sarcină nerealizată mai mult de trei zile

De câte ori ne lipsește puterea sau hotărârea de a face față unei situații și, în schimb, o amânăm? Aceste probleme nu dispar. În schimb, ele vor rămâne în spatele minții noastre, făcându-ne anxioși și să ne temem de momentul în care în cele din urmă reapar. De fapt, mintea noastră este programată să nu lase sarcinile nesupravegheate – vom fi atrași înapoi la ele chiar și atunci când încercăm să le uităm. „Ignorarea unei situații nerezolvate poate fi ca o bandă de cauciuc care ne trage înapoi atunci când încercăm să mergem înainte. Lucrurile rămase nefăcute, scuzele care nu se oferă niciodată, datoriile care nu sunt plătite, amenzile care rămân neplătite și cărțile care rămân neterminate, ne împiedică să mergem mai departe în viață. Ne țin blocați. Regula Patras spune că noi ar trebui să abordăm orice situații care necesită atenția noastră în termen de trei zile. A fi mai conștienți de durata finită a vieții noastre ne invită să rezolvăm problemele, astfel încât să nu avem regrete și să ne eliberăm pentru a trăi viața pe deplin. În același timp, acest lucru ne permite să avem o relație mai naturală cu propria noastră mortalitate, deoarece ne concentrează asupra a ceea ce este esențial în ceea ce privește existența noastră.”

Pasul trei: Dăruiește cu generozitate

Viața este un dar și ori de câte ori ne dăm pe noi înșine, timpul și energia noastră în beneficiul altora, ne reconectam cu viața. Acest al treilea pas se exprimă în dăruirea dezinteresată,  observând reacția pe care o produce un dar. Pentru a dărui, trebuie să încetăm să reținem ceea ce ne este frică să pierdem; trebuie să ascultăm acea dorință prezentă în fiecare dintre noi, care ne îndeamnă să-i ajutăm pe alții pentru ca ei să prospere.” Regula patras pe această temă este foarte simplă: „Dă ceea ce ai vrea să primești”.

See Also

Pasul patru: trăiește în mirare

Oamenii nu mai sunt capabili să se piardă în simțul nostru înnăscut de uimire din cauza stresului, a grijilor, a problemelor de sănătate, a ambiției și a altor distrageri. Pe măsură ce creștem, devenim din ce în ce mai deconectați de capacitatea de a fi uimiți de lume. „Pentru oamenii de știință, mirarea este rezultatul observării noastre vastității lumii noastre; este să vedem infinitul din jurul nostru, să ne simțim interconectați cu natura și mediul nostru, un sentiment de a face parte din ceva mai mare decât noi înșine.” Această a patra carisma ne spune să facem un act de „nebunie conștientă” în fiecare zi – adică ar trebui să ne surprindem și să ne uimim un moment de lumea din jurul nostru, trezindu-ne capacitatea de uimire. Printre modalitățile de a ne reconecta cu simțul nostru înnăscut de mirare pe care le descrie Lumera în cartea sa este exersarea actului de a-i privi pe ceilalți cu o privire care recunoaște valoarea unică a fiecărei persoane și miracolul existenței lor, știind că nu există și nu va fi niciodată altcineva exact ca ei.

Pasul cinci: îmbrățișează golul

Adevărata noastră natură este golul, dar încercăm să ne umplem viața cu lucruri, fapte, acțiuni. A cincea carisma sugerează să ne golim inimile pentru a face spațiu pentru a primi noi înțelegeri. Trebuie să învățăm să susținem acel gol și să fim cufundați în el. Golul este un aspect fundamental al creativității; când harul vine la noi, el găsește spațiu chiar în acel gol”.

Pasul șase: Căutați pacea

Putem experimenta multe tipuri diferite de pace interioară. Există pacea inimii, care vine cu iertarea și eliberarea durerii pe care o ținem înăuntru prea mult timp. Există liniște sufletească, care vine atunci când folosim meditația pentru a aduce liniște la parada gândurilor care nu se opresc niciodată. Există o altă pace care vine atunci când accepți că nu poți controla alți oameni și situații. Există și liniștea care vine din a face alegeri care ne apropie de cele mai autentice versiuni ale noastre despre noi înșine. Acestea sunt diferite expresii ale păcii, pe care le experimentăm atunci când ne simțim ca acasă în lume și mai ales în noi înșine: „Sentimentul de a ne simți acasă în corpul nostru începe cu respirația – cu cât suntem mai conștienți de ea, cu atât mai mult ne vom  simți prezența și cu atât vom experimenta mai mult pacea”, explică Lumera. Pacea nu vine prin acțiune, ci este însăși natura ființei noastre; depinde de noi să găsim liniștea învățând să respirăm.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top