Astăzi începe cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film la Cannes | România, în competiția oficială cu filmul Trei kilometri până la capătul lumii, regizat de Emanuel Pârvu

Cunoscut pentru strălucirea sa pură,  Festivalul de Film de la Cannes, care a avut loc pentru prima dată în 1939, a început astăzi și include proiecții de filme și multe petreceri și evenimente de networking la care vor participa starurile lumii filmului. Anul acesta, ajuns la ediția cu nr. 77, 23 de filme sunt în competiția oficială. 18 la categoria Un Certain Regard, cinci în afara competiției, patru la Midnight Screening, patru la categoria Cannes Premiere și nouă la Special Screening.

Filmul “Trei kilometri până la capătul lumii”, noul lungmetraj al cineastului Emanuel Pârvu va fi proiectat în competiția oficială. La Cannes o să fie proiectat, în cadrul unei secțiuni speciale, și filmul documentar Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase. Iar Sebastian Stan, starul de la Hollywood născut în România, va fi prezent la festivalul de la Cannes cu pelicula „The Apprentice”, în care joacă rolului lui Donald Trump tânăr.

Festivalul de Film de la Cannes 2024 are loc în perioada 14-25 mai.

Iar noi vă prezentăm cele mai importante repere ale acestui eveniment cinematografic de elită

Scopul principal al Festivalului de Film de la Cannes, proiecțiile de film au loc în Palais des Festivals cu vedere la Croisette și în mai multe cinematografe din oraș. Palatul cu șase etaje, construit inițial în 1949 special pentru a găzdui festivalul, a fost reproiectat în stil modernist, cu pereți albi și o întindere uriașă de sticlă fațetată, de arhitecții Sir Hubert Bennett și François Druet. A fost finalizat în 1982 și a fost îmbunătățit și rafinat de atunci, inclusiv cu o nouă zugrăveală care a început în 2009 și a necesitat 4.000 de litri de vopsea albă.
Covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes are 60 de metri lungime și 24 de trepte care duc spre Palais des Festival. Covorul roșu este împrospătat o dată pe zi. De îndată ce Festivalul de Film de la Cannes s-a încheiat, rolele covorului roșu sunt donate asociațiilor specializate în economia circulară și materiale de reutilizare. Recent, a fost refolosit și ca decor.


În fiecare an, o imagine iconică dintr-un film este aleasă pentru afișul festivalului, care este afișat pe fațada Palais des Festival, dând tonul evenimentului. Afișul din acest an înfățișează o imagine liniștită din Rhapsody in August, penultimul film al regizorului japonez Akira Kurosawa, difuzat în afara competiției de la Cannes în 1991. Filmul spune povestea unei bunici al cărei soț a fost ucis în bombardamentul atomic de la Nagasaki, în 1945. Imaginea emoționantă a fost aleasă, potrivit organizatorilor festivalului, pentru că, la fel ca „a șaptea artă” a filmului în sine, „amintește rănile și combate uitarea. Pentru că mărturisește pericolele, ea face apel la unire. Calmează traumele și ajută la repararea celor vii.”


Palme d’or, cel mai mare premiu al festivalului, a fost acordat pentru prima dată în 1955 sub forma unui trofeu inspirat de stema de la Cannes și de palmierii care mărginesc Promenade de la Croisette. Primul Palme, care i-a fost dăruit lui Delbert Mann pentru filmul Marty, a fost proiectat de producătorul de bijuterii Lucienne Lazon și prezenta o frunză de palmier auriu montată pe un piedestal de teracotă. De-a lungul anilor a fost reproiectat de mai multe ori, până când a evoluat în forma actuală, produsă de compania elvețiană Chopard și proiectată în 1997 de directorul său de creație Caroline Scheufele. Trofeul este realizat din aur de 24 de carate, turnat manual într-o matriță de ceară și fixat pe o pernă de cristal tăiat. Printre cei selectați pentru a concura pentru Palme d’Or în acest an se numără regizorii Francis Ford Coppola, David Cronenberg și Yorgos Lanthimos.


Regizorul francez Quentin Dupieux deschide cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes astăzi, 14 mai, cu filmul său The Second Act, produs de vizionarul Hugo Sélignac. Acesta reunește echipa de vis cu Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel și noul star al cinematografiei franceze Raphaël Quenard, care a primit premiul pentru descoperire masculină la ultima ceremonie César pentru Junkyard Dog și filmează pentru a patra oară cu Dupieux.  Acest film este lansat tot astăzi în cinematografe. Regizorul a fost de mult recunoscut pentru filmele sale puțin nebunești și umorul negru, precum Yannick, Fumer Makes You Cough, Rubber, The Daim și Incredible But True, pentru a numi doar câteva dintre ele.

Cel mai recent lungmetraj spune povestea Florencei, care vrea să-l prezinte pe David, bărbatul de care este îndrăgostită, tatălui ei, Guillaume. Dar David nu este atras de Florence și plănuiește să o împingă în brațele prietenului său Willy. Cele patru personaje se găsesc într-un restaurant în mijlocul neantului, iar de acolo, orice se poate întâmpla. Această sesiune suprarealistă cu ușile închise care durează o oră și un sfert va încânta fanii.


Actrița Camille Cottin prezintă această ediție de la Cannes. A jucat în filmul Connasse și în serialul Dix pour cent și mai deține roluri în Allies de Robert Zemeckis, House of Gucci de Ridley Scott, Mystery in Venice de Kenneth Branagh și Still Water de Tom McCarthy. Din 2023, este și ambasador al casei de bijuterii Tiffany & Co. Nu avem nicio îndoială că va străluci puternic pe scena Palais des Festivals.

De la înființarea Festivalului de Film de la Cannes în 1946, câteva femei au avut privilegiul de a fi numite președinte. Prima a fost Olivia de Havilland în 1965, urmată de Sofia Loren în 1966, Michèle Morgan în 1971, Ingrid Bergman în 1973, Jeanne Moreau în 1975 și Françoise Sagan în 1979. Catherine Deneuve a oficiat ca vicepreședinte al juriului alături de actorul-regizor Clint Eastwood în 1994, Jeanne Moreau a fost solicitată din nou în 1995, Isabelle Adjani în 1997, Liv Ullmann în 2001, Isabelle Huppert în 2009, Jane Campion în 2014, Cate Blanchett în 2018 și, în sfârșit, Greta Gerwig anul acesta. Adică 14 femei în 77 de ani.

Înainte de Barbie, actrița-regizor a început să lucreze alături de soțul ei Noah Baumbach la Greenberg și apoi Frances Ha pentru care a primit o nominalizare la Globul de Aur. O vom vedea și în fața camerelor lui Mike Mills pentru Jackie și Wes Anderson pentru Isle of Dogs. În 2017, a început cariera de regizor cu Lady Bird pentru care a fost nominalizată la Oscar. Dar cu Barbie, primul film al unui regizor solo care a încasat peste un miliard de dolari în întreaga lume, Greta Gerwig a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.


Festivalul de Film de la Cannes 2024: ce filme putem vedea

See Also

Festivalul, care se desfășoară în perioada 15-25 mai 2024, se va deschide, așa cum am menționat, cu premiera mondială a comediei suprarealiste Second Act a lui Quentin Dupieux, cu Lea Seydoux în rol principal. Urmează câteva dintre cele mai populare filme din competiția oficială, inclusiv Kinds of Kindness de Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone. Printre alte filme memorabile se numără  Megalopolis de Francis Ford Coppola, unde Mihai Mălaimare Jr semnează imaginea filmului și  spin-off-ul Mad Max al lui George Miller, Furiosa.

Searchlight Pictures va prezenta filmul The Bird, al lui Andrea Arnold, cu Barry Keoghan. În Emilia Perez, o dramă muzicală de Jacques Audiard ne vom bucura de jocul actoricesc al artistelor Zoe Saldana și Selena Gomez. Alte atracții includ The Shrouds – David Cronenberg, Parthenope – Paolo Sorrentino și prima parte din Horizon: an American Saga- Kevin Costner.
Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi, cunoscut cel mai bine pentru filmul său din 2022 Holy Spider, a atras atenția în afara titlurilor majore de studio pentru filmul său biografic The Apprentice,  în care Sebastian Stan joacă rolul lui Donald Trump tânăr – omul de afaceri din domeniul imobiliar din anii 1970-1980. Filmele internaționale se aprofundează în diferite genuri: de la thriller-ul lui Karim Ainouz, Motel Destino, drama americană a lui Sean Baker, Anora, până la The Girl With the Needle al regizorului danez Magnus von Horn, o dramă întunecată înfiorătoare. Limonov: Balada de Kirill Serebrennikov prezintă o adaptare a poetului radical sovietic.

Anul acesta include și noua categorie de film „Competiție imersivă”, care celebrează și prezintă tehnologii avansate și noi forme de artă care trec dincolo de cinematograful tradițional 2D.

Filmul “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiția oficială Cannes 2024

“Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, este singurul film românesc prezent anul acesta în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Acesta este cel de-al treilea lungmetraj realizat de Emanuel Pârvu, după Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017) și Marocco (2022).

Din distribuție fac parte Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Valeriu Andriuță, Adrian Titieni, Ingrid Micu-Berescu, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu și Vlad Brumaru. Povestea este centrată pe relația părinți – copil și îl are ca personaj principal pe Adi, un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării. Filmările au avut loc la Sfântu Gheorghe și Dunavăț, iar producătorul filmului este Miruna Berescu.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top