Now Reading
Improvizatorii internaționali creează spectacole epice la Improteca

Improvizatorii internaționali creează spectacole epice la Improteca

Teatrul de improvizație Improteca este încântat să vă invite la spectacole de improvizație epice create de invitații săi internaționali Cindy Pittens din Olanda, Matilda Lindström din Finlanda și Michalis Panagiotakis din Grecia, aflați în România într-un proiect de rezidență, numit Improvising Realities, câștigat de Improteca. Proiectul face parte din programul de finanțare Culture Moves Europe, implementat de Goethe Institut și finanțat prin intermediul Comisiei Europene.

Cei trei invitați internaționali vor crea fiecare câte un spectacol de improvizație având ca temă centrală modul cum reacționează oamenii în situații de criză, în cadrul cărora improvizatorii străini îi vor avea alături pe unii dintre cei mai buni improvizatori din România, în diferite combinații de la un spectacol la altul. Spectacolul de sâmbătă și cel de duminică reprezintă încununarea eforturilor regizorale a doi dintre cei trei improvizatori internaționali invitați, pe parcursul a 60 de zile de rezidență.

Dar cei doi (Cindy Pittens și Michalis Panagiotakis) joacă și vineri 31 mai la Improteca, în spectacolul de improvizație The Jukebox, de la ora 21:30 alături de actorul și managerul Improteca Andrei Bratu, un spectacol în care veți putea pune melodia voastră preferată pe o listă, iar dacă va fi aleasă, va fi punctul de pornire pentru o poveste pe care Cindy, Michalis și Andrei o vor descoperi împreună.

https://www.facebook.com/events/768671005391533/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

 

Cât despre spectacolele finale ale celor doi improvizatori internaționali, ei bine sâmbătă 1 iunie de la 8 seara, un spectacol epic îi va aduce împreună pe artiștii străini alături de câțiva dintre cei mai buni improvizatori români, tema spectacolului fiind Călătoria Eroului – The Hero’s Journey, și va fi regizat de Cindy Pittens, Spectacolul se numește Mad World – An Improvised Hero’s Journey Live Show și va fi o călătorie mitică în care creaturile pe care le întâlnești te îndepărtează de la calea ta, iar prietenii îți sar în ajutor. Spectacolul va avea parte de acompaniamentul la vioară live pe scenă al violonistei Cristina Beringhe.

https://www.facebook.com/events/2456380584572490

 

 

Iar duminică 2 iunie invitatul nostru din Grecia, Michalis Panagiotakis, ne invită de la 8 seara în calitate de regizor să pătrundem în “Final Hour”, un spectacol în care un singur moment intens schimbă totul. În această reprezentație captivantă, o criză aduce personajele față în față cu cele mai profunde frici ale lor, dar și cu cele mai puternice legături.

Distribuția este alcătuită din improvizatorii străini invitați și câțiva dintre cei mai versatili și dramatici actori de improvizație din România, care vă vor oferi o experiență de-a dreptul viscerală:

https://www.facebook.com/events/1192654598837283

 

 Cât despre spectacolul final al celei de-a treia invitate internaționale Matilda Lindström, numit “Thoughts out loud!”, el va avea loc sâmbăta viitoare, pe 8 iunie, tot de la 8 seara, și se va baza pe improvizație având în centru mișcarea corporală și dansul.  Actul ei artistic va include o mașină de scris la care vor scrie oamenii din public înainte de spectacol, în mod anonim. Gândurile spectatorilor îi vor servi Matildei drept inspirație.

Spectacolul pe care Matilda îl va realiza alături de improvizatorii străini și de o distribuție selectă alcătuită din improvizatorii români cei mai expresivi, are în centru o eroină care și-a pierdut vocea, iar publicul îi va urmări călătoria prin viață, în timp ce un cor de oameni îi vor reflecta emoțiile și temerile, ca un ecou, prin mișcare și voce. Această reprezentație este un dans, un dans al supraviețuirii, o poveste ce ridică întrebarea: cum supraviețuim când ne lovește criza?

https://www.facebook.com/events/1121666825767481

 

Cine sunt invitații Improteca:

Cindy Pittens este o improvizatoare olandeză care și-a făcut o misiune din a conecta mentalitatea specifică improvizației cu ființa umană. Are o prezență energică și caldă și iubește să aducă pe scenă personaje sincere și cu o prezență fizică puternică.

 

Michalis Panagiotakis este un improvizator din Grecia care își susține partenerii de scenă, e ștrengar și se străduiește să creeze conexiuni pe scenă. El este fondatorul și directorul creativ al Heraklion Improv Theater din Creta și are o mare pasiune pentru a aduce improvizația în viața oamenilor.

 

Matilda Lindström este artistă și profesoară de teatru de mișcare corporală, cu experiență în improvizație, teatru cu mască, clovnerie, acrobații la sol și dans contemporan/ interpretativ. Matilda are o experiență de 6 ani de lucru în acest domeniu ca profesoară, interpretă și regizoare, atât în California (unde a studiat și și-a obținut diploma la University of Dell’Arte International), cât și în Finlanda.

 

Ce înseamnă improvizația teatrală:

Improvizația teatrală este o formă de spectacol în care totul este creat spontan în fața publicului, pe baza unei sugestii primite din public. Nimic nu este pregătit de acasă, cu excepția faptului că actorii, fie ei profesioniști sau amatori, își antrenează spontaneitatea și cooperarea cu partenerii de scenă timp de ani de zile, de multe ori în aceeași echipă.

Spectacolele de improvizație pot fi de două tipuri – short form sau long form. Cele de tip short form cuprind scene scurte, fără legătură între ele, fiecare având în centru câte un joc care conține un mecanism comic, cum ar fi faptul că cinci actori spun o poveste împreună ca și cum ar fi unul singur, sau un joc în care cei doi actori pot interacționa doar prin întrebări.

În schimb spectacolele de tip long form sunt practic niște piese de teatru create pe loc de actori în colaborare, niciunul dintre ei neștiind unde vor ajunge la final, ghidându-se unul după altul într-un dans al încrederii reciproce.

See Also

Atunci când ies bine, sunt adevărate bijuterii, iar spectatorilor veniți la impro pentru prima dată nu le vine să creadă că nu e nimic pregătit dinainte.

 

Despre Teatrul Improteca:

 

Improteca este un teatru de improvizație privat din București, specializat în principal pe spectacole de improvizație, dar și de teatru clasic, care găzduiește spectacole de improvizație și de teatru clasic, atât cu trupe profesioniste, cât și spectacole ale cursanților.

Spectacolele pentru adulți (dar la care sunt bineveniți și copiii) au loc în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, seara, uneori câte două pe seară, dar și în timpul săptămânii.

Pe lângă spectacolele de improvizație, dar și de teatru clasic pentru adulți, Improteca oferă și cursuri de improvizație și de teatru clasic pentru adulți și copii de luni până vineri, în cele două locații ale sale, din Str. Comănița Nr.9 și din Str. Negustori Nr. 25.

Improteca este implicată și în proiecte sociale dedicate comunităților defavorizate, precum cele desfășurate alături de Asociația Copii pentru Viitor și de Fundația ASSA.

Teatrul se află în centrul Bucureștiului, pe Strada Comănița Nr. 9, într-o mansardă intimă și caldă, unde comunitatea de improvizatori se adună la spectacole și cursuri.

 

Andrei Bratu este fondatorul și managerul Improteca, actor, improvizator și trainer cu 14 ani de experiență. El predă cursuri de teatru clasic și de improvizație atât pentru copii, cât și pentru adulți, și a jucat în numeroase spectacole de improvizație în România, precum și în Belgia, Italia, Elveția, Ungaria, Norvegia, Suedia, Bulgaria și Olanda, în festivaluri internaționale de improvizație.

În trecut a fost coordonator de voluntari la Hospice Casa Speranței și a avut o îndelungă colaborare cu Teatrul Vienez de Copii.

Pentru mai multe detalii despre activitatea Improteca și despre spectacolele și cursurile lor, urmăriți paginile Improteca de social media.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top