Now Reading
De vorbă cu…Ioachim Ciobanu : “Eric spune o poveste cu care mulți ne putem identifica emoțional.”

De vorbă cu…Ioachim Ciobanu : “Eric spune o poveste cu care mulți ne putem identifica emoțional.”

Pe 30 mai, Netflix a lansat în premieră miniseria Eric, ce prezintă povestea lui Vincent (Benedict Cumberbatch), un tată ce refuză să creadă că nu-și va mai revedea niciodată băiețelul dispărut în condiții misterioase și care caută alinare într-o creatură imaginară.

Unul dintre personajele cu care se confruntă îndureratul Vincent în căutarea sa neîncetată este misteriosul Misha Varga, interpretat de actorul român Ioachim Ciobanu, fiul marelui actor Ilarion Ciobanu. Ioachim a urmat cursurile de actorie ale reputatei profesoare americane Ivana Chubbuck și a debutat ca actor profesionist din 2014. Au urmat roluri în peste 20 filme de lungmetraj și seriale, unde a jucat alături de actori consacrați și a colaborat cu mai mulți regizori premiați: Cristian Mungiu, Jasmin Dizdar, Terrence Malick. A produs, regizat și editat numeroase scurtmetraje, iar în ultimii 10 ani s-a dedicat actoriei, jucând în special în producții internaționale,  unde a fost coleg de platou cu mai multe staruri. Printre cele mai recente roluri, amintim Epsilon din “Black Mirror”, unde joacă alături de Josh Hartnett și Rory Culkin, și din 30 mai, Misha Varga în “Eric”, noua miniserie Netflix cu Benedict Cumberbatch.

Pe această cale Daily Magazine a realizat un interviu cu actorul Ioachim Ciobanu despre întreg universul noii producții de succes de pe Netflix.

 

Bună ziua, Ioachim! Ne bucurăm pentru acest interviu ☺ În curând te vom putea urmări pe Netflix, într-un super serial – producţie internaţională, Eric, alături de Benedict Cumberbatch. Ce înseamnă acest nou proiect pentru tine şi cât de challenging este să joci într-o nouă producţie internaţională cu câteva nume mari de la Hollywood?

Mi-a făcut o reală plăcere să joc în serialul „Eric”. Acest proiect înseamnă enorm pentru mine și reprezintă un pas înainte, o platformă excelentă de a-mi arăta abilitățile de actor la un nivel internațional și de a învăța de la cei mai buni din industrie. Am avut șansa de a fi omul potrivit la momentul potrivit și sunt mândru sā mā alătur scurtei liste de actori români prezenți în filme de Hollywood. Cred că a participa la o asemenea producție de calibru înseamnă că voi putea să aduc în proiectele viitoare o abordare actoricească mai rafinată, prin prisma experienței acumulate. Este adevărat, au fost zile mai ușoare și zile mai dificile, însă mereu a existat o efervescență, o creativitate molipsitoare. Voi păstra mereu amintiri frumoase legate de această producție și întreaga echipă cu care am colaborat.

 

Consideri că Netflix şi lumea producţiilor cinematografice online fac parte din prezentul-viitor al cinema-ului?

E greu de spus în clipa de față cât din ce există se va uni și ce va rămâne în urmă. Mi-e greu să-mi imaginez o lume fără sala de cinema. E drept, acolo nu îți poți aranja perna sub cap, iar acasă nu poți avea parte de acel moment unic ce apare când o sală plină de sute de oameni suspină simultan, trăind, împărtășind același sentiment. Netflix face parte din prezentul și din viitorul divertismentului, și televiziunii în general. Pentru că găzduiește, alături de filme și seriale din mai multe teritorii, show-uri reality, spectacole de stand-up, live-uri, jocuri și, probabil, oferta de conținut se va diversifica și se va extinde.  Cinema-ul va fi prezent și el, sper că va reuși să țină pasul și că vom asista la dezvoltare, inovație. E important de reținut că nu toate producțiile cinematografice ajung pe platforme de streaming. Aud deseori replica „nu merg la cinema, aștept să intre pe platforma x sau y”, în special despre filme românești. Oamenii nu știu că achiziția unui film pe o platformă nu este un dat, o garanție, și că, de fapt, depinde foarte mult și de performanța în cinema (în cazul unui film la care o platformă nu este coproducătoare sau implicată, de exemplu). Și că, dacă nu se merge la cinema, în special în primul weekend, șansele ca filmul acela să rămână mai mult în cinema sau să intre ulterior pe o platformă sunt afectate.  De asemenea, sunt foarte multe titluri pentru care experiența de vizionare în cinema e unică – în special pentru sentimentul unic trăit în sală dar și pentru imagine, sunet, efecte speciale etc

 

Cu ce provocări vine noul tău rol şi care este mesajul în care consideri că ne vom putea regăsi cu toţii o dată cu această nouă poveste?

Rolul din Eric mi-a adus multe satisfacții. Dar și provocări, desigur. Am avut de stat întins, la un moment dat, destul de mult, în ploaie rece, artificială, în luna februarie. Am avut momente de luptă și momente de criză existențială. Mi-a plăcut. Aș face-o din nou, de mâine.

Misha Varga, personajul pe care îl interpretez, e un om cu care din anumite privințe, pot empatiza. Celelalte laturi ale sale, le pot doar accepta. A avut o tinerețe grea. Fuge dintr-o societate opresivă și nimerește în alta. Trăiește în sărăcie. Face unele lucruri de care nu e mândru. Iar prietenul lui cel mai bun… e un câine.

Mesajul ar fi unul simplu și direct, după părerea mea: uneori, când simți că lumea e nedreaptă, mai privește și în oglindă.

 

Aruncând o privire obiectivă asupra universului cinematografic românesc, dar şi ştiind foarte bine ce studii internaţionale importante ai la activ, concret ce diferenţe resimţi între lumea producţilor româneşti vs cele internaţionale şi ce ţi-ai dori să se îmbunătăţească în industria de la noi?

Aș compara mere cu pere – nevoile și obiectivele celor două lumi pe care le descrii sunt foarte diferite. Și felul în care funcționează e la fel de diferit. Fiecare face cât mai bine, ce poate, pentru a satisface anumite standarde. Sigur, industria românească ar beneficia dacă ar avea mai multe zile de filmare pentru producții. Dar zilele de filmare înseamnă bani. Bani care trebuie să vină de undeva. Și aici revenim la principala problemă: finanțarea filmului în România, sprijinul de stat, sprijinul companiilor și investitorilor privați, sprijinul pentru distribuția și promovarea filmelor, investiția în întreținerea sălilor existente și deschiderea unor săli noi (pentru că avem destul de puține în România), educația cinematografică și educația media, creșterea bunului obicei de a merge la cinema și de a consuma cinema românesc și internațional.

 

 

S-au format şi prietenii pe platourile de filmare pentru Eric? Sunt actorii de la Hollywood mai prietenoşi sau mai pretenţioşi?

Am rămas în legătură cu câțiva actori, sigur. Depinde foarte mult și de tipul de interacțiuni pe care le ai cu producția și colegii de platou. Când ai doar câteva zile de filmare, oamenii nu apucă să se apropie de tine – raportul instantaneu e ceva extrem de rar și apare doar organic, niciodată forțat. Când avem totuși timp să ne cunoaștem, se pot lega prietenii frumoase și de durată.

See Also

Actorii de la Hollywood sunt și ei oameni, sunt actori la fel ca oriunde în altă parte. Talentați, cu personalități magnetice și totuși – oameni, cu căutări, uneori cu incertitudini, dar mai ales vieți aglomerate. Un actor atât de solicitat precum Benedict Cumberbatch, oricât de carismatic și jovial ar fi, este un om foarte ocupat.

 

Eric ne introduce, pe de o parte, şi în lumea relaţiilor de familie. Ştiind şi ce relaţie frumoasă ai avut cu tatăl tău, unul dintre titanii filmului românesc, Ilarion Ciobanu, cum priveşti tu nucleul familiei în contemporan? Trăim într-o societate dezumanizantă, mai există speranţă pentru armonie în relaţiile de familie? Ce i-ai spune tatălui tău, fiind la punctul în care eşti în prezent, dacă ai avea ocazia?

Sincer, nu cred să fi existat o perioadă istorică în care vreo familie să nu fi avut probleme sau conflicte. Acum sunt doar mai potențate extern – lumea din jur ne afectează mai mult și ne dă exemple – poate nu tocmai cele mai fericite. Important este să găsim un echilibru între momentele dificile și perioadele frumoase. Nimeni nu-i perfect.

Pe tata l-aș întreba dacă problemele meseriei de actor devin mai ușoare odată cu trecerea timpului. El probabil ar spune că “Da. (pauză) Și dacă nu… Nu!”. Mereu a avut sfaturi de sfinx. Și deși nu a vrut să mă fac actor, din cauza propriilor dezamăgiri de la sfârșitul carierei, poate că azi ar fi fost bucuros pentru mine, fiindcă m-a iubit la fel de mult cât l-am iubit și eu.

 

Pe scurt, de ce ar trebui să ne uităm la Eric, pe Netflix?

Pentru că Eric e un thriller artistic, misterios și incitant, cu o distribuție internațională de excepție, realizat de o echipă de profesioniști cu multe succese și premii la activ. Plasat în atmosfera periculoasă a New York-ului anilor ‘80, Eric spune o poveste cu care mulți ne putem identifica emoțional – un părinte disperat poate face orice atunci când își caută copilul.

 

Credit photo cover – Cornel Lazia

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top