Now Reading
Plimbările te fac mai fericit și mai creativ

Plimbările te fac mai fericit și mai creativ

Mersul pe jos ne face mai fericiți și mai relaxați, ne ajută să rezolvăm problemele și chiar ne poate face să gândim mai creativ. În plin sezon de vară, este momentul perfect pentru a testa beneficiile plimbărilor la nivel personal.

Mulți dintre cei mai mari gânditori ai istoriei aveau un lucru în comun – toți se bucurau de o plimbare bună.

Filosoful german Friedrich Nietzsche era cunoscut pentru că făcea plimbări lungi și solitare pentru a-și calma migrenele. Mergea până la opt ore în fiecare zi, notându-și ideile într-un bloc-notes. El i-a îndemnat pe oameni „să practice sedentarismul cât mai puțin posibil” și „să nu creadă nicio idee care nu s-a născut în aer liber și în liberă mișcare”.
Înainte de Nietzsche, Immanuel Kant a fost atât de consecvent cu plimbările de ora 15.00, pe care le-a făcut pentru a scăpa de „constrângerea gândirii”, încât legenda spune că îți poți seta ceasul după ele.

Și cu mult înaintea lor, Școala de filozofie peripatetică a lui Aristotel a fost numită astfel pentru tendința membrilor săi de a merge în grupuri în timp ce filosofează.

Este clar din timpuri imemoriale că filozofii au înțeles beneficiile de a merge și de a filozofa“, spune neurologul irlandez Shane O’Mara, a cărui carte din 2019 „In Praise of Walking” examinează știința din spatele mersului.

Deci există o întrebare bună: poți să renunți? Poți rezolva o problemă mergând pe jos? Se dovedește, de fapt, că poți.

În ultimele decenii, numeroase studii au arătat că mersul pe jos poate ajuta la rezolvarea creativă a problemelor. Dar cercetătorii încă nu sunt siguri de ce.

Suntem încă la început”, spune Christian Rominger, cercetător în psihologia sănătății la Universitatea din Graz din Austria, care a studiat legătura dintre mersul pe jos și ideile creative. „Suntem încă în punctul de a arăta că există o asociere între activitatea fizică și cogniție.”

Rominger și colegii săi au publicat în 2023 un studiu intitulat „Pas cu pas pentru mai multă creativitate: numărul de pași din viața de zi cu zi este legat de performanța ideației creative”, care a examinat legătura dintre mers, dispoziție și creativitate.

Studiul i-a îndemnat pe participanți în momente aleatorii ale zilei folosind o aplicație pentru smartphone – cele două solicitări le-au cerut fie să vină cu cât mai multe utilizări originale pentru un obiect de zi cu zi, fie să finalizeze un desen pe jumătate terminat în cel mai creativ mod în care ar putea gândi.

Aplicația a măsurat automat câți pași au făcut utilizatorii, iar cercetătorii au notat utilizatorii în funcție de cât de creative au fost răspunsurile lor.

Oamenii care merg mai mult în general, au fost mai buni în sarcina de ideație creativă”, spune Rominger pentru Euronews Culture. „Dar au fost, de asemenea, mai buni la anumite sarcini atunci când au avut mai mulți pași făcuți direct înainte de solicitare.”

See Also

Am descoperit că, de exemplu, a face 500 de pași în cinci minute ne va oferi o creștere a creativității”, adaugă el.

De asemenea, drumețiile și plimbările lungi și solitare prin natură au fost deseori un ajutor pentru oamenii care trec prin capitole dificile ale vieții. Unul dintre cele mai faimoase exemple contemporane se găsește în cel mai bine vândut memoriu din 2012 al lui Cheryl Strayed „Wild”, care detaliază modul în care autoarea a mers 1.100 de mile (1.770 km) pe Pacific Coast Trail pentru a-și reevalua viața după moartea mamei sale. Camino de Santiago din Franța și Spania este, de asemenea, o dovadă a atracției de durată a plimbărilor lungi – înființată în secolul al IX-lea, rețeaua de poteci este parcursă de sute de mii de pelerini în fiecare an.

Există un milion de moduri și locuri de mers pe jos, dar, conform lui O’Mara, nu toate mersurile sunt egale – mersul pe banda de alergare nu oferă aceleași beneficii sociale ca și mersul în aer liber.

Modul cheie de a vă gândi la acest lucru este cu adevărat ce beneficii vă oferă mersul pe jos, dar și ce beneficii conferiți societății prin mersul pe jos?

Ceea ce știm este că orașele în care oamenii se plimbă mult tind să fie locuri în care există un nivel ridicat de încredere socială și un nivel ridicat de interacțiune socială. Și asta pentru că întâlnești oameni la tot pasul.”

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top