Now Reading
Un muzeu din Germania pune în valoare arta fotbalului în timpul Euro 2024

Un muzeu din Germania pune în valoare arta fotbalului în timpul Euro 2024

Ideea de artă și fotbal poate pentru unii fani să evoce uimire față de îndemânarea extraordinară a unui jucător sau o imagine durabilă a gloriei sau a înfrângerii amarnice.
Puțini se vor gândi imediat la pictori suprarealişti precum Salvador Dali și Joan Miro sau la artistul stradal Banksy, cu atât mai puțin la opera lui Michelangelo sau a pictorilor renascentiști.
O expoziție de la Muzeul German de Fotbal din Dortmund își propune, totuși, să reunească fanaticii fotbalului și pasionații de artă și să prezinte suprapunerea dintre artă și fotbal.

 

„În mișcare: Artă și fotbal”, care coincide cu Euro 2024, include aproape 200 de lucrări reprezentând toate cele 24 de națiuni la Campionatul European.
Expoziția prezintă calea sportului de la începutul secolului al XX-lea până în prezent și prezintă câteva dintre cele mai recunoscute vedete ale sale: Diego Maradona, Eric Cantona și Cristiano Ronaldo.
Directorul muzeului, Manuel Neukirchner, a explicat că „fotbalul este un fenomen social”, care în vremurile sale de început a fost un mediu important de exprimare artistică.

În lucrările mai moderne din expoziție, Ronaldo este prezentat ca zeul în „Crearea lui Adam” a lui Michelangelo, în timp ce Cantona este modelat după o pictură din epoca renascentistă cu învierea lui Isus – o piesă deținută de Cantona însuși.

Neukirchner a spus că jucători precum Cantona, sau foști mari jucători precum Johann Cruyff și Pele într-o eră mai individualistă a jocului, au canalizat arta pe teren.

Aceasta este, de asemenea, o oportunitate în care arta poate influența în mod pozitiv fotbalul”, a adăugat el.

 

 

Expoziția, care se desfășoară până în ianuarie, este unul dintre numeroasele proiecte de artă din cadrul Campionatului European conduse de muzeu, care prezintă tricouri purtate de Maradona și Franz Beckenbauer alături de articole mai bizare, cum ar fi cenușa celebrului „oracol” fotbalistic Paul caracatița.

See Also

In Motion – Art & Football este o călătorie individuală, personală prin spațiu și timp, o operă de artă totală, desfășurată în 18 grupuri tematice, inclusiv: „Geneza – Spațiu și Joc”, „Dinamizarea corpului”, „Dansul între cer și pământ”, „Tipuri și personaje” și „Magia modernității”.

Operele de artă sunt combinate cu film și fotografie pe o suprafață mare de 1.000 de metri pătrați. Zgomotele, sunetele și tonurile absorb puternic sunetul secolului al XX-lea. Spectacolul se mișcă la interfața dintre educația artistică digitală și cea analogică, între film și performance.

Puteți experimenta 175 de opere de artă din colecții naționale și internaționale, inclusiv lucrări rar afișate de René Magritte, Paul Klee, Banksy, Nicolas de Staël, Friedensreich Hundertwasser, Willi Baumeister, Felix Nussbaum, L. S. Lowry, Robert Delaunay, Salvador Dalí, Joan Miró și Umberto Boccioni.

Fiecare națiune care participă la UEFA EURO 2024 este reprezentată de cel puțin un artist.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top