Now Reading
Cele mai locuibile orașe din lume în 2024

Cele mai locuibile orașe din lume în 2024

Orașul austriac Viena a fost din nou încoronat cel mai locuibil oraș din lume în lista anuală realizată de Economist Intelligence Unit (EIU), care a fost publicată astăzi. EIU, o organizație parte a The Economist, a clasat 173 de orașe de pe glob în funcție de o serie de factori semnificativi, inclusiv îngrijirea sănătății, cultură și mediu, stabilitate, infrastructură și educație.

Viena a ocupat fruntea listei pentru al treilea an consecutiv, primind scorul „perfect” la patru din cinci categorii – orașul a obținut mai puține puncte pentru cultură și mediu din cauza lipsei aparente de evenimente sportive semnificative.
Chiar în spatele capitalei Austriei, orașul Copenhaga din Danemarca și-a păstrat locul doi, în timp ce Zurich, din Elveția a urcat de pe locul șase pe locul trei în listă.

Melbourne din Australia a căzut de pe locul trei pe locul al patrulea, în timp ce orașul canadian Calgary s-a situat pe locul cinci cu orașul elvețian Geneva.

Vancouver din Canada și Sydney din Australia s-au situat pe locul șase, respectiv șapte, iar Osaka din Japonia și Auckland din Noua Zeelandă au completat top 10.

În același timp, Bucureștiul se clasează pe locul 94, urcând 5 poziții în clasament. 

Viena
În timp ce Europa de Vest a avut performanțe bune, cu 30 de orașe înregistrând un scor mediu de 92 din 100, regiunea a înregistrat o scădere generală a scorurilor de stabilitate, care a fost atribuită „creșterii cazurilor de proteste perturbatoare” și criminalității.

Pe locul 23, Honolulu, Hawaii a fost orașul din SUA clasat mai sus în listă, în timp ce Atlanta, Georgia a urcat cu patru locuri până pe locul 29.

Los Angeles a fost mai jos pe listă, pe locul 58, în timp ce New York a ajuns pe locul 70.

Toronto din Canada a coborât din topul celor mai bune 10 orașe locuibile anul acesta, ajungând pe locul 12.

America de Nord a obținut cel mai mare scor mediu pentru educație. Cu toate acestea, notele pentru infrastructură au fost mai mici decât anul precedent în Canada, din cauza „crizei acute a locuințelor”, care a afectat mai multe regiuni.

Situația este deosebit de îngrijorătoare în Australia și Canada, unde disponibilitatea proprietăților de închiriere este la un nivel minim, iar prețurile de cumpărare au continuat să crească, în ciuda creșterii ratelor dobânzii”, se arată în raport.

Orașul elvețian Zurich a marcat impecabil la categoriile  educație și sănătate.  Capitala Marii Britanii, Londra, a fost clasată pe locul 45 drept cel mai bun oraș din lume.

În Asia, Hong Kong a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a scorului de anul trecut, urcând de la locul 61 la locul 50 datorită îmbunătățirii stabilității și a scorurilor în domeniul sănătății.

Orașele din Emiratele Arabe Unite au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale scorului în acest an, Abu Dhabi și Dubai urcând pe listă, iar Riad, Jeddah și Al Khobar din Arabia Saudită au înregistrat, de asemenea, câștiguri semnificative.

Tel Aviv din Israel a cunoscut una dintre cele mai mari scăderi, coborând cu 20 de locuri pe locul 112 din cauza războiului Israel-Hamas.

Viabilitatea globală a crescut fracțional în ultimul an, dar riscurile pentru stabilitate rămân”, a declarat Barsali Bhattacharyya, director adjunct al industriei la EIU.

Au existat puține schimbări în partea de jos a listei, cu Damasc, Siria fiind încă orașul cel mai puțin locuibil din lume, Tripoli din Libia, Alger din Algeria și Lagos din Nigeria clasându-se mai sus.

Studiul a remarcat că niciunul dintre primele patru orașe nu a înregistrat nicio îmbunătățire a scorului său general din 2023.

De când am realizat sondajul nostru, au existat mai multe cazuri de tulburări civile și demonstrații în întreaga lume, cum ar fi protestele din campusul din SUA, sugerând un stres continuu asupra locuinței, care este puțin probabil să se diminueze în viitorul apropiat”, a spus Bhattacharyya.

Indexul Global Liveability din 2024: Top 10
1. Viena, Austria

See Also

2. Copenhaga, Danemarca

3. Zurich, Elveția

4. Melbourne, Australia

5. Calgary, Canada

5. Geneva, Elveția

7. Sydney, Australia

7. Vancouver, Canada

9. Osaka, Japonia

9. Auckland, Noua Zeelandă

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top