Now Reading
De vorbă cu Carol Ionescu : “Festivalul ȘI crește de la an la an ca un adolescent venind dintr-o familie bună.”

De vorbă cu Carol Ionescu : “Festivalul ȘI crește de la an la an ca un adolescent venind dintr-o familie bună.”

Între 20 și 27 iulie, în stațiunea 2 Mai, va avea loc a patra ediție a ȘI festival (fostul Festival de Teatru și Film „Șerban Ionescu”), sub tema și tu. și eu. și împreună. Timp de 8 zile, turiștii de pe litoral și membrii comunităților locale sunt așteptați să participe la peste 70 de evenimente culturale cu intrare liberă, grupate în 5 secțiuni de TEATRU, FILM, EXPO, CONCERT și FORUM. Anul acesta, ȘI festival reunește, la malul Mării Negre, mai bine de 150 de artiști de toate vârstele și din întreaga țară. Programul ediției a patra este disponibil pe www.sifestival.ro.

Actor cu experiență, talent și un farmec aparte, de teatru și de film, Carol Ionescu, unul dintre inițiatorii acestui festival de renume național, a pornit ideea de la a celebra moștenirea lăsată de tatăl său, renumitul actor Șerban Ionescu, acesta dând și numele festivalului, prin reunirea câtor mai mulți oameni talentați și frumoși în stațiunea 2 mai. Și i-a ieșit cu prisosință, festivalul aflându-se în acest an la a patra ediție. Daily Magazine fiind parteneri media. 

Stăm de vorbă azi cu Carol Ionescu despre tot ceea ce ne așteaptă în ediția 4 a Festivalului ȘI. Ne vedem la 2 mai în perioada 20-27 iulie!

Bună, Carol! Ne bucurăm să te avem invitat azi în cadrul Daily Magazine. La fel cum ne bucurăm să fim partenerii media ai noii ediţii a Festivalului ŞI (Şerban Ionescu). Ce este diferit în acest an faţă de celelalte ediţii şi care este principala voastră năzuinţă în acest an?
Bună! Mulțumesc pentru invitație!
Festivalul nostru crește de la an la an ca un adolescent venind dintr-o familie bună. Are la bază toate condițiile ideale să ajungă un tânăr adult responsabil și ambițios. Depinde de noi să-i oferim creșterea necesară și mai depinde de oamenii care îl văd crescând să ne sprijine cu acest demers- și aici sparg alegoria- și zic că mă refer la instituții ale statului, la persoane private și la simpli spectatori care ne pot ajuta și ne și ajută să ducem la capăt în fiecare an acest festival.
Dacă în primul an aveam 2 concerte. Anul ăsta avem 4. Dacă acum doi ani găzduiam 5 spectacole. Anul ăsta găzduim 13. Dacă anul trecut aveam peste 50 de evenimente, anul acesta avem peste 70. Cred că esența festivalului rămâne aceeași, pornind de la spiritul generos și ludic al lui Șerban Ionescu, ne dorim ca acest festival să fie o manifestare a virtuților lui. Dar de la an la an cresc ambițiile noastre de a promova cultura. Și astfel crește și efortul.
Cât de mult efort se depune pentru realizarea unui festival ce începe să devină de anvergură naţională, cum este Şi? În ce constă secretul unei echipe de succes?
Imens. E o muncă de all-year-round. Colegii Dan și Edda Coza lucrează cot la cot din noiembrie scriind proiecte. În miezul echipei e o mână de artiști care își rup din timpul lor ca să facă festivalul posibil. Și pe această cale le și mulțumesc, pentru că ar fi absolut imposibil fără ei. Și mai înseamnă o muncă de făcut de la 0 în 2 Mai. Pentru că trebuie să amenajăm cel puțin 2 spații, anul ăsta 3, pentru desfășurarea evenimentelor. Ne dorim ca teatrul, filmul, concertele, expozițiile și dialogurile să aibă o bază solidă de desfășurare. Ca produsul invitat sau rezultat să se bucure de cea mai reușită manifestare a sa. Ei, asta este o chestie de migală. E dificil. Mai ales pentru o echipă mică cum suntem noi. Și mai ales că ne propunem în fiecare an să aibă consecințe ceea ce facem. Nu mi-e clar cât de mult ne reușește. Cert e că oamenii revin în fiecare an la 2 Mai să petreacă festivalul nostru. Și ăsta e un drum spre tradiție.
Cum aţi ales spectacolele şi filmele acestei ediţii?
E vorba despre o grămadă de factori. Ce este în competiție și ce este invitat. Pentru că aici criteriile de selecție diferă. O să mă rezum la competiție. Pentru că evenimentele care nu trec printr-un open call, pe care le invităm, sunt supuse în principal posibilităților noastre de a le găzdui și legăturii pe care o au cu tema ediției curente. Că le spunem filme sau spectacole, sigur sunt povești. Noi iubim poveștile. Și modurile cele mai creative și neconvenționale de a spune povești câștigă cel mai des. Mai apoi e vorba de cât potențial prezintă, ca indivizi dar și ca ansamblu, artiștii responsabili de creația respectivă. Cât de preocupați sunt de povestea pe care o spun și cât de preocupați sunt de propriul ego. Sigur că și ego-ul e bun într-o măsură. Dar cred că un artist sănătos se deosebește de alții prin preocuparea și responsabilitatea pe care le are față de creația pe care are să o prezinte în fața unui public spectator. Noi ne dorim ca ȘI Festival să fie un loc unde toți acești artiști emergenți să lege relații, să dezbată idei și să realizeze lucruri împreună pe mai departe.
Răspunsul mai scurt ar fi: depinde.
Vorbind despre moştenirea familiei, ce valori simţi tu că ai preluat de la părinţii tăi, onorabilii Şerban Ionescu şi Magda Catone şi adaptezi în propria-ţi viaţă?
Mi-e foarte clar că n-aș putea să onorez cu o descriere precisă creșterea pe care mi-au oferit-o ai mei într-un interviu scris așa că o să mă abțin pentru moment.
Răspunsul scurt ar fi: “I’ll never tell”
Ediţia din acest an are şi un spot,un trailer,  interesant, am zice. Care au fost ideile tale de bază în scrierea scenariului şi cum contribuie acest spot la crearea atmosferei generale?
În fiecare an facem spoturi care să facă mai palpabile tema și evenimentele ediției publicului larg. În fiecare an am scris scenarii cu Magda și cu mine, bazându-ne pe chimia pe care o avem, dar și pe faptul că festivalul a pornit ca o manifestare a dorului nostru față de tata și că a început ca un festival de familie. Anul ăsta, la sugestia lui Andrei Redinciuc, am hotărât să ne reorientăm un pic. Să facem doar un sigur spot, preluând exemplul de la alte festivaluri mai mari. Să ne concentrăm tot pe temă pe cât posibil, dar să încercăm să oferim și o atenție deosebită producției. Să capete o valoare a producției. Production value. Că și asta e o carte de vizită. Și, mai mult de atât, să implicăm și alte personaje în afară de mine și de mama în scenariu. Și cred că ăsta va fi traseul de acum al acestor spoturi anuale: Unul singur pe an. Focus pe temă. Invitarea unui artist exterior festivalului. Eu și Magda ne păstrăm chimia sprijinind. Pentru că asta și caracterizează aspirațiile festivalului. Toți cei din echipa strânsă a festivalului fac asta an de an pentru the next guy. Următorul artist. Pentru generațiile care vin.
Ce ne poţi spune despre secţiunea Forum din acest an? Ce întâlniri ne prilejuieşte, ce tip de public aşteptaţi la astfel de întâlniri?
Secțiunea Forum este în primul rând copilul Eddăi Coza, directoarea de viziune și comunicare. Ea l-a născut acum 3 ani dintr-o nevoie de a vedea discuții reale purtate între artiști despre subiecte de toate felurile, fără teama de a fi judecați sau interpretați greșit și fără acel văl pe prețiozitate pe care îl capătă genul ăsta de discuții tip masterclass. Cred că ne iese încet-încet, iar secțiunea FORUM capătă contur și se umple frumos. Anul ăsta ne-am propus mai multe dialoguri interdisciplinare pe mai multe teme: “cum răspundem prin arta și cultură fenomenului singurătății”(tema ediției curente), o să ne amintim de Vladimir Găitan, o să vorbim de ce a fost, ce este și ce poate fi 2 Mai-ul, etc. Discutând despre aceste subiecte o să-i urmărim pe Marina Constantinescu, Radu Paraschivescu, Alex Tocilescu, Bogdan Jitea, Radu Umbreș, Alina Epîngeac, Ionuț Mareș, Daria Ancuța, Gloria Găitan, Ileana Popovici, încă câțiva pe care nu-i pot confirma încă, și chiar Magda Catone.
Întâlnirile de la FORUM se întâmplă într-un mediu foarte intim si necenzurat, pe beanbag-uri, în curtea festivalului, lângă mare și feriți de soare de niște foișoare, cu adierea, deseori blândă, a vântului. Și mereu se adună oameni de toate felurile. Participanți, invitați și public larg.
Pe scurt, care ar fi top 3 motive pentru care ar trebui să ne îndreptăm paşii spre 2 Mai în perioada 20-27 iulie?
  1. Teatru
  2. Film
  3. Mare
Mulțumesc pentru invitație, Daily Magazine!
Mulțumesc dacă ai apucat să parcurgi ce-am zis aici.
Revin cu rugămintea, ca dacă ți se pare frumos ce facem la ȘI Festival, să ne ajuți cu o donație pe site-ul festivalului!
Programul complet aici.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top