Now Reading
„Jurnalul fericirii” – reprezentatie speciala pe scena Teatrului „Fani Tardini”

„Jurnalul fericirii” – reprezentatie speciala pe scena Teatrului „Fani Tardini”

Maine, 13 martie, cu incepere de la orele 17.30, Teatrul Fani Tardini din Galati va prilejui o intalnire de zile mari, cu spectacolul JURNALUL FERICIRII dupa N. Steinhardt si alte texte-marturii din inchisorile comuniste. Spectacolul a fost selectionat, intr-o companie foarte selecta, la Festivalul-concurs International „GALA STAR” 2014, desfasurat la Bacau in perioada 4-9 aprilie. Reprezentatia de maine va fi una speciala intrucat va fi oferita in special detinutilor cu regim deschis si nepericulosi si in particular reprezentatilor mass-media din zona Braila-Galati.

‘Am ales acest proiect din mai multe considerente… In primul rand am dorit sa pun in valoare sensibilitatea deosebita a Veronicai Papusa – dupa parerea mea insuficient exploatata scenic pana acum. Pe de alta parte tatal Veronicai a fost preot undeva pe langa Chisinau – deci automat afinitatile ei cu divinitatea sunt speciale. Intelege si respecta “altfel” acest gen de legatura, nu a fost nevoie din partea mea de prea multe explica?ii. In alta ordine de idei, am vrut sa vorbesc, discret si printre randuri, despre Smerenie si Cele Sfinte. As repeta o vorba a unui profesor de mai demult, Vasile Latis, care mi-a spus asa: “Dragule, un om pana nu se intalneste cu Dumnezeu, n-are minte. Si ajungi sa te „instrainezi” atat de tare, incat nu mai ajungi „acasa” niciodata. Omul suporta putina realitate, Dumnezeu suporta mult mai multa.”
Pe de alta parte acest proiect l-as numi un studiu mai degraba decat “un spectacol”. Un studiu care are ca tema inchisoarea comunista cu tot ce inseamna ea: suferinta, singuratate, amintiri frumoase, intoarcerea spre Dumnezeu.
In continuare tind spre o estetica a emotiei si a tacerii in teatru si anume nu refuz rostirea cuvintelor (oricum Cuvantul nu-i al meu), ci aleg tacerea lucrurilor cu rostire cu tot, a celor care sunt intrupate si a celor neintrupate. Vreau sa aduc cat mai aproape cuvantul de gandul omenesc si de trairile lui universal comune.

De ce detinuti?

Pentru ca in primul rand de la ei am inceput documentarea pentru acest spectacol, intr-un parteneriat cu Penitenciarul Gala?i. Am facut impreuna cu cei 2 actori din distributie cateva vizite acolo si ne-am dat seama ca acest spectacol are un regim special. De aceea am dorit ca acum, dupa finalizarea repetitiilor sa dam o reprezentatie si pentru ei. In sensul in care sa vada si ei cum s-au concretizat dialogurile si discutiile cu ei. Cred ca va fi ceva interesant si spectacolul va avea un impact emotional puternic asupra lor. Oricum a fost o experienta adanca aceasta colaborare cu cei privati de libertate.

See Also

Spectacolul nostru Jurnalul Fericirii, a fost selectat, in cele 10 spectacole (din 29). Gala STAR este un festival-concurs international, care se adreseaza artistilor cu posibilitati de expresie deosebite, valorificate in toate formele de spectacol de tip one-man-show: teatru, teatru – dans, teatru de animatie, teatru – circ, pantomima, stand-up comedy s.a.m.d. Competitia este deschisa interpretilor din Romania sau din strainatate si isi propune sa stimuleze interesul publicului pentru recital, ca forma autonoma de spectacol, si al artistilor pentru spectacolul individual si de autor – ca formula ce poate pune in valoare potentialul creatorilor de spectacol. Gala STAR are caracter competitiv. Un juriu format din profesionisti ai teatrului national sau international va desemna castigatorii dintre cele mai valoroase recitaluri inscrise in competitie, acordand:
• Marele Premiu si Trofeul Galei STAR
• Premiul pentru cel mai bun one man show
• Premiul pentru cel mai bun one woman show
La acestea se adauga Premiul onorific “Stefan Iordache”, acordat de elevi din liceele municipiului Bacau, si Premiul actorilor din Teatrul Municipal “Bacovia”. Programul Galei STAR va cuprinde, in afara spectacolelor invitate, intalniri cu importanti oameni de teatru, critici, dramaturgi, scenografi, jurnalisti.”, ne-a declarat regizorul piesei, Eugen Fat.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top