Now Reading
EXCLUSIV! De vorba cu….Catalina Nedelea | Festivalul “Zile si Nopti de Teatru la Braila”

EXCLUSIV! De vorba cu….Catalina Nedelea | Festivalul “Zile si Nopti de Teatru la Braila”

Teatrul „Maria Filotti” Braila este prezent sambata, 22 septembrie, cu incepere de la ora 18.00 – Sala Mare, in cadrul Festivalului de Teatru Zile si Nopti de Teatru la Braila cu o splendoare de spectacol care, in parabole, prezinta realitatea actuala a unui sistem politic defectuos si a unei societati imperfecte, unde iubirea poate fi o cale de salvare umana.
Preluand motivul central din basmul “Hainele cele noi ale imparatului”, piesa „Regele gol”, in regia selectionerului festivalului si directorul TMF Braila, dl Lucian Sabados, lasa sa se ghiceasca multe in spatele replicilor rostite pe scena, devenind o vehementa satira la adresa dictaturii in general si un apel la sinceritate, frumusete morala si dreptate.
Stam de vorba azi cu distinsa actrita braileana Catalina Nedelea, una dintre cele mai bune actrite din generatia de aur a teatrului brailean, despre noua experienta artistica ce o asteapta o data cu acest important eveniment cultural.

De ce teatru?

Habar n-am, pentru ca au fost oameni in jurul meu care au vazut ceva la un moment dat, oameni care mi-au acordat o sansa, oamenii care m-au sprijinit. La un an, doi, dup? ce am revenit la Braila, am lucrat cu domnul Constantin Codrescu, inainte de premiera, pe caietul program, regizorii lasau cateva gânduri, si dumnealui mi-a scris, ” sa am o viata plin? c?ut?ri si de oameni”. Cred ca am avut parte de intalniri cu „oameni”. Au fost profesorii care au stiut sa ma incurajeze, au fost actorii care m-au sprijinit , au fost parintii, si, nu in ultimul rand, familia mea, sotul si copiii care au lasat ca teatrul sa fac? parte si din viata lor. Interesant, oamenii pe care ii cunosc, din diferite domenii si categorii sociale, la un moment dat in viata lor, au vrut sa se fac? actori, au cochetat cu un curs de teatru, cu aceasta lume incitanta si plina de mister. Cred ca asa trebuia sa fie, eu nu am visat niciodata sa fiu actrita, dar sunt iremediabil indragostita de teatru. Teatrul m-a facut sa pot orice.

Ce inseamna pentru dvs, personal si profesional, participarea in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului de Teatru de la Braila si intalnirea cu spatiul Teatrului ‘Maria Filotti’ si cu publicul brailean?

Ca de fiecare data ma bucura tare mult. Festivalul de teatru este mandria noastra, a oamenilor de teatru. E o sarbatoare, faptul ca este atat de asteptat, ca salile sunt pline, nu face decat sa confirme munca tuturor, a echipei, in frunte cu directorul Lucian Sabados, care duce mai departe munca celorlalti predecesori ai sai. Intotdeauna cand joci in cadrul unui festival, ai o alta vibratie, toate capata o alta miza.

Pornind de la tema din acest an, ce defineste si cat de importanta considerati ca este comedia in spatiul realistico-cultural romanesc?

Viata noastra este plina de incertitudini, de falsuri manipulatoare, oamenii si-au pierdut candoarea in societatea pragmatica, nemaiavand motive de veselie, sperante de a indrepta. „E de ras daca n-ar fi de plâns”- Comedia e vitala, e ca un tratament. „Intre hohote si lacrimi”- e atat de putin si atat de mult îintre cele doua, granita, masura, sper sa o gasim impreuna, actori- spectatori, vizionand spectacolele din festival.

De ce sa vina spectatorii sa vizioneze piesa participanta in cadrul festivalului din acest an?

See Also

Cred in piesele cu mesaj. „Regele gol” are un mesaj puternic, intreaga echipa de actori, impreuna cu domnul Sabados, regizorul spectacolului, am depus toate resursele artistice si, nu in ultimul rand, fizice, sa reusim in aceasta provocare. E mai mult decat o poveste pentru copii, e un tablou al relatiilor politice, sociale , umane. Si daca nu ajung aceste Argumente, sa stiti ca are o poveste de dragoste, are umor, are muzica, si, sa nu uit, un moment de dans superrr!!!

Cel mai important obiectiv de atins in viitor?

Nu pot sa-l spun!!! Dar, da, am vise, ceea ce va doresc si voua: Vise mari, profunde, colorate si pline de arta, si, sa nu uit, de oameni minunati!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top