Now Reading
„Zavera”, de Andrei Gruzsniczki, premiera mondiala sambata in competitia Festivalului International de Film de la Cairo

„Zavera”, de Andrei Gruzsniczki, premiera mondiala sambata in competitia Festivalului International de Film de la Cairo

Lungmetrajul „Zavera”, regizat de Andrei Gruzsniczki, cu Dorian Boguta, Serban Pavlu si Ioana Flora in distributie, va avea premiera mondiala sambata, 23 noiembrie, in competitia internationala a celei de-a 41-a editii a Festivalului International de Film de la Cairo.
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki va fi proiectat la Grand Hall, de la ora locala 18.00. Filmul va rula si duminica, 24 noiembrie, la Cinema Karim 1.
Pe covorul rosu vor fi prezenti regizorul Andrei Gruzsniczki dar si o parte din actorii din distributie si din echipa de productie a filmului.
Festivalul de la Cairo, care are loc anul acesta in perioada 20 – 29 noiembrie, se numara printre evenimentele de gen de clasa A.
In competitia internationala au fost selectate, intre altele, productii din Columbia, Brazilia, Iordania si China. Juriul va acorda Golden Pyramid Award pentru cel mai bun film, Silver Pyramid Award – premiul special al juriului – pentru cel mai bun regizor, Bronze Pyramid Award pentru cel mai bun film de debut sau al doilea film, „Naguib Mahfouz” Award pentru cel mai bun scenariu, premii pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor si „Henry Barakat” Award pentru contributia artistica. In plus, Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) va premia un film din competitia internationala.
Drama „Zavera” il are in centru pe Stefan Caragioiu (Dorian Boguta), inginer constructor in varsta de 50 de ani. Existenta lui intra intr-un blocaj odata cu moartea celui mai bun prieten al sau, arhitectul Nic Papahontu (Serban Pavlu), de care e legat prin tot ce a facut pana acum. Nic reprezinta tot ceea ce si-ar fi dorit Stefan de la viata: carisma, talent, dezinvoltura, o mare cultura si o stiinta a oamenilor. El moare accidental, iar Stefan este obligat sa deschida ochii asupra vietii din jurul lui si sa ia decizii. Descopera ca toate adevarurile in care a crezut pana acum se clatina serios, inclusiv prietenia lui cu Nic.
Din distributie mai fac parte Ioana Talasman, Maria Talasman, Medeea Marinescu, Ana Ioana Macaria, Liana Margineanu, Dan Tudor, Floriela Grapini, Viorel Iosif, Florentina Nastase, Coca Bloos, Ioan Isaiu, Ciprian-Valentin Lighean, Ilie Galea, Ioana Abur, Richard Bovnoczki, Irina Cornisteanu, Ioana Chitu si Silvia Nastase.
Absolvent al Universitatii de Teatru si Film din Bucuresti in 1994, Andrei Gruzsniczki a devenit regizor secund al lui Lucian Pintilie si a fost implicat in proiectele „Terminus Paradis” si „Niki Ardelean, colonel in rezerva”.
Filmul de debut „Cealalta Irina” a castigat Marele Premiu si Premiul FIPRESCI la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film romanesc la Festivalul de Film Transilvania 2009 si a primit Trofeul ANONIMUL in acelasi an.
Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului (Festivalul de la Roma 2013), The Golden Taiga Award (IDFF Spirit of Fire 2014) si Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema (Arras IFF 2014).
„Zavera” are la baza un scenariu dezvoltat in cadrul programului Script Development Workshop Sources 2 si prezentat la Cinelink – work in progress (Sarajevo IFF, 2018), unde a obtinut premiul TRT.
Andrei Gruzsniczki a regizat „Zavera” dupa un scenariu pe care l-a scris impreuna cu Mircea Staiculescu, iar Lia Bugnar a fost consultat pentru scenariu. Imaginea este semnata de Tudor Vladimir Panduru, in timp ce Dana Bunescu s-a ocupat de montaj si sound design. Muzica a fost compusa de Cristian Lolea, scenografia a fost realizata de Raluca Ioanovici, iar costumele, de Brandusa Ioan. Machiajul si coafura au fost realizate de Sandra Patrauceanu, respectiv Sorina Giurescu. Marius Obretin s-a ocupat de sunet. Producator este Alexandru Teodorescu.
„ZAVERA” este o productie Saga Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, in colaborare cu Societatea Romana de Televiziune, cu sprijinul financiar al Propaganda Creative Services, Mediacom Romania, Wavemaker Romania, Tymbark Maspex Romania, Provident®, Tuborg, Happycinema®, Omv Petrom, Spoon Comunicare Digitala & Media, Kaufland Romania, Graffiti BBDO, cu sustinerea Julius Meinl, Estee Lauder, Mac Cosmetics, Mediafax Group, Socar Petroleum Romania, BikeXCS.
„Zavera” va avea premiera in cinematografele din Romania pe 29 noiembrie, fiind distribuit de Bomb Film Production.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top