Now Reading
The symbols behind La Casa de Papel

The symbols behind La Casa de Papel

În mai puțin de un an, serialul de televiziune spaniol La Casa de Papel a devenit, dintr-un simplu serial difuzat la o televiziune locală spaniolă, un fenomen global. Lansat în mai 2017, La Casa de Papel începe cu un jaf de la Monetaria Regală a Spaniei, o poveste polițistă palpitantă, plină de momente de suspans. Totuși, fenomenul mondial La Casa de Papel se datorează unor detalii sesizate de Netflix. Iată câteva dintre ele:

 

Ce semnifică salopeta roșie?

În ultimul sezon, echipa poartă aceste costume dintr-un motiv simplu: să se acopere în timp ce jefuiesc Banca Spaniei și să forțeze guvernul să-l predea pe un membru al grupului, Rio, care este ținut într-un loc secret după ce a fost capturat de poliția panameză.

Spectatorii ar putea crede despre costum că este pur și simplu o deghizare pentru un jaf, dar reprezintă, de fapt, un simbol fizic al temei spectacolului, care este despre „rezistența, indignarea și scepticismul” față de „sistem”, așa cum spune El Profesor în episodul 1 din sezonul 3.

Masca Salvador Dalí

Când faimosul artist spaniol era în viață, o mare parte din lucrările sale au fost create în timpul mișcării Dada din Zurich, care, potrivit Tate, a avut loc la începutul secolului al XX-lea și era despre respingerea societății capitaliste moderne. Se pare că toate filosofiile sale se aliniază cu cea a hoților din La Casa de Papel.

 

Bella Ciao 

Imnul serialului La Casa de Papel, fredonat pe rând de El Profesor, Berlin, Helsinki, Alicia – în sezonul 4 și de întreaga bandă, reprezintă cântecul asociat cu mișcarea de rezistență italiană, originar din secolul 19, care a fost cântat de muncitorii mondina drept protest față de condițiile grele de lucru de pe câmpurile din Nordul Italiei. Cântecul a fost adaptat și adoptat drept imn al rezistenței anti-fasciste de către italienii partizani în perioada 1943-1945, în timpul Rezistenței Italiene, împotriva forțelor germane naziste.

 

Numele personajelor 

–  Alex Pina – regizorul La Casa de Papel – 

Deși mulți au făcut speculații pe baza numelor purtate de personajele din Casa de Papel, fiecăruia din membrii bandei, în afară de El Profesor, fiindu-i încredințat câte un nume de oraș, regizorul Alex Pina, a declarat că numele au fost alese dintr-o „circumstanță fericită”. „Am avut o serie de idei, cu numele planetelor printre altele. Apoi, într-o zi, cineva a apărut cu un tricou care purta cuvântul Tokyo și așa a început totul. Încercați și imaginați-vă dacă am fi continuat să denumim personajele după numele planetelor și eroii din Money Heist s-ar fi numit Uranus, Mercur sau Jupiter! ” Din partea profesorului, numele orașelor au fost probabil alese ca o modalitate de a induce în eroare în mod deliberat poliția în încercarea de a-i analiza. În timp ce echipa Money Heist provine din diferite locuri din lume, niciunul dintre ei nu are un nume de oraș care corespunde locului său de origine. De exemplu, Oslo și Helsinki sunt sârbi, dar numele lor de cod sunt capitala Norvegiei și, respectiv, a Finlandei Această convenție de numire s-a destrămat oarecum cu Monica, căreia i s-a dat porecla „Stockholm” din cauza speculațiilor că ar fi suferit de sindromul Stockholm.

 

Banii 

Până și banii au o valoare oarecum simbolică în La Casa de Papel. Asta pentru că, banda formată de El Profesor, nu fură direct banii din Monetărie. Ci intră în Monetărie pentru a-și face proprii bani. Și acest lucru, așa cum a declarat și Itziar Ituno, în interviul realizat în exclusivitate live, pe Instagram, de Daily Magazine, în cadrul inSTAR show, denotă încă o dată rezistența. Modul în care s-a înțeles lupta contra injustiției și a condițiilor grele de viață. Banda putând fi considerată și proprii Robin Hood.

 

Salopeta roșie

Pe lângă faptul că le permite hoților să se acopere din cap până în picioare, astfel încât ostaticii să nu îi poată identifica, culoarea roșie este, de asemenea, un simbol pentru multe lucruri: dragoste, moarte și rezistență.

See Also

După mai multe revoluții din întreaga lume – precum cea din Franța, din anii 1700 și Cuba, din anii 1950 – culoarea roșie a fost folosită pentru a simboliza noi libertăți, potrivit Google Arts & Culture Center. Mai mult decât atât, roșu este o culoare care întruchipează ceea ce reprezintă protagoniștii seriei: Tokio, Denver, Berlin, Moscow, Oslo, Nairobi, Helsinki, El Profesor, Lisabona, Bogotá, Stockholm, Palermo și Marsella.

Repetiția

Mai este un lucru important de spus despre costumele din La Casă de Papel: Hoții nu sunt singurii care le poartă, ci și ostaticii. Inițial, acest lucru se face pentru a crea confuzie în rândul poliției. Nu pot împușca pe nimeni în Monetăria Regală, de teamă să nu rănească accidental un ostatic. Dar costumele reprezintă și un mare egalizator pentru că, în cele din urmă, se vor forma diverse legături amoroase între ostatici și hoți.

Costumul a fost folosit în proteste politice din viața reală

În cel de-al doilea episod din sezonul 3, El Profesor le-a vorbit hoților despre modul în care costumul era folosit în protestele din întreaga lume. A menționat locuri precum Rio de Janeiro, Buenos Aires, Columbia, Roma, Paris, Hamburg și Arabia Saudită. Deși nu există dovezi că ceea ce a spus el este corect în viața reală – spectacolul nu se bazează pe o poveste adevărată – recent, costumul a fost folosit în timpul protestelor care cereau ca guvernatorul din  Puerto Rico, Ricardo Rosselló, să demisioneze, în iulie 2019. 

Noul sezon La Casa de Papel va fi difuzat, potrivit Netflix, din august 2021. Sezonul cu numărul 5, și ultimul, va include 10 episoade, personaje noi și deznodământul unei povești ce a ținut o lume întreagă cu sufletul la gură.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top