Now Reading
De vorbă cu… Raluca Mihaela Găină : „În lumea complicat de frumoasă a jurnalismului trebuie să știi să te adaptezi vremurilor.”

De vorbă cu… Raluca Mihaela Găină : „În lumea complicat de frumoasă a jurnalismului trebuie să știi să te adaptezi vremurilor.”

Jurnalismul din România de azi a devenit o adevărată provocare, atât pentru cei implicați în domeniu, cât și pentru audiență. Asta pentru că pe lângă permanenta căutare de adevăr, creativitate și sursă de informare, jurnaliștii ar trebui, cel puțin, să aibă discernământul necesar legat de ceea ce oferă drept știre oamenilor. Iar publicul să știe să discearnă calitatea de cantitate.

Ca de la jurnalistă la jurnalistă, stăm astăzi de vorbă cu Raluca Mihaela Găină. Prolifică, temerară, ambițioasă, cu capacitatea de evoluție și dorința de a încerca permanent lucruri noi și productive în sânge, Raluca este în prezent producătoarea emisiunii de succes Fresh Acces de la postul TV A7, și are în portofoliu propriile emisiuni la Radio Punct, Canal E33, TVR și la alte instituții media de profil.

Despre curajul în media, într-un nou interviu exclusiv realizat de Daily Magazine. 

 

Dacă ai da timpul înapoi, ţi-ai îndrepta paşii tot spre jurnalism, şi cu ce argumente pro sau contra?

Cu siguranță! Chiar dacă nu am urmat această profesie chiar după ce am absolvit prima facultate, și am studiat altceva…și altceva, până am primit ocazia, nu regret nimic. Este o lume despre care poți spune multe, în care ești la curent cu ultimele noutăți, cunoști persoane de la care ai ce învăța, dar și persoane care îți vor oferi lecții de viață. Este o lume complicat de frumoasă!

 

Care au fost cele mai mari provocări ale tale de-a lungul vremii în ipostaza de jurnalist?

Cred că cele mai mari provocări ale unui jurnalist sunt legate de subiectele pe care le abordează în emisiuni, sau articolele pe care le scrie. Trebuie sa fii real, nou, pe înțelesul tuturor, dar să ai și subiecte care sa fie pe placul publicului. În afara de temele alese, și tu, ca jurnalist trebuie să fii plăcut de telespectatori. Lucrurile se mișcă repede în media, astăzi ești în top, mâine poate nu mai ești. Sau azi ești necunoscut, iar de mâine, numele tău este pe buzele tuturor. Trebuie să știi să te adaptezi vremurilor!

 

Care au fost valorile/ principiile/ motto-urile care ţi-au fost călăuză în călătoria ta jurnalistică de până acum?

Eu am fost crescută într-o familie în care valorile și principiile după care te ghidezi sunt foarte importante. Fac parte dintr-o familie de militari, preoți, ingineri de tren, profesori, oameni care apreciază munca serioasă, fără compromisuri. Străbunicii, bunicii, părinții au fost și sunt oameni respectați în societate, iar eu am făcut tot posibilul să nu dezamăgesc și să mă ridic la nivelul pretențiilor pe care le aveau și le au în continuare de la mine. Toți m-au susținut si îngrijit, le multumesc , respect tot ce au făcut, așa că am ales să mă ghidez după aceleași principii, unul dintre ele este ‘’fără compromisuri’’, iar motto-ul preferat este ‘’dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine’’.

 

 

Este mai dificil/mai lesne să fii jurnalist de televiziune decât de presă scrisă?

Cred că aici este important ceea ce vrei să faci, ceea ce îți place. Știm cu toții vorba că ‘’dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci o zi în viața ta’’. Dacă vrei să fii jurnalist de presă scrisă, nimic nu ți se pare dificil, cauți subiecte actuale, mergi până în pânzele albe să afli ceea ce te interesează, să discuți cu oamenii, ești curios, adresezi multe întrebări, până consideri că ai aflat îndeajuns pentru a rezulta un subiect pe placul publicului sau un subiect din care publicul are ce învăta. Ei bine, așa este și în Tv, doar că faci totul într-un mod mai agreat de public. Eu le fac pe amândouă și nu pot alege care imi place mai mult.

 

Ce părere ai despre faptul că jurnalismul online a început să capete o amploare din ce în ce mai mare, începând să acapareze industria media? Crezi că ăsta este viitorul media? Ce ar fi după?

Întrebarea aceasta o adresez și eu invitaților mei. Am discutat cu mulți artiști despre acest subiect. În ultima perioadă, vedem concerte online, piese de teatru, tot felul de cursuri, școală, conferințe, emisiuni. Toți invitații mei mi-au zis ca s-au conformat. Cu toții știu că online-ul a acaparat offline ul, iar eu…aștept cu nerăbdare să văd ce urmează.

 

Ce părere ai despre profesia de jurnalist în spaţiul actual românesc? Crezi că media este cu adevărat o forţă veridică azi în RO?

Consider că in România, media nu mai este a patra putere în stat, așa cum era considerată. Au apărut multe fake-news-uri, mai ales in ultima perioadă, iar lumea deja a început să nu mai aibă aceeași încredere și să caute mai multe surse de informații, ceea ce nu este un lucru rău. Dezinformarea poate avea consecințe puternice asupra societății și democrației și sunt de părere că media are puterea să unească lumea întreagă, dar o poate și dezbina.

 

 

Ce ai schimba/ai îmbunătăţi la orizontul media?

Unii oameni din industrie. Poate voi fi judecată pentru această afirmatie, însă văd persoane care nu au ce căuta în această profesie. Mulți vor să cunoască faima, puterea, dar nu pot face față adevărului și criticilor nemiloase ale publicului, însă văd și oameni capabili, profesioniști, care practică cu drag această această profesie și care inspiră…Îmi plac oamenii care inspiră!

 

Principalul subiect din cotidian legat de media este libertatea presei, libertatea de expresie…..

Conform Constituției avem “libertatea de exprimare a opiniilor, a credintelor sau a gândurilor prin viu grai, prin scris, imagini, sunete, sau alte mijloace de comunicare în public, drepturi care sunt inviolabile”, iar eu consider că în România încă avem libertate de exprimare.

 

Angajat sau freelancer în media? Ce este mai avantajos, din toate punctele de vedere?

Hmm…aici cred că depinde de ceea ce vrei să faci, de subiectele pe care vrei să le abordezi, poate chiar și de libertatea pe care vrei să o ai. Este avantajos ceea ce consideri că este potrivit pentru tine ca jurnalist, iar dacă îți place ceea ce faci, se vede!

 

Crezi că avem o cultură a presei în România? Cum vezi tu publicul actual din România? 

În România avem cultură și avem presă. Publicul primește ceea ce i se oferă, iar după ce îl obișnuiești cu ceva, este greu să-l mai dezveți. Ne plângem de ceea ce vedem la Tv, dar nu schimbăm postul.

 

See Also

Care sunt sacrificiile pe care le-ai făcut de-a lungul vremii pentru a-ţi atinge obiectivele profesionale? A meritat?

Mie îmi place ceea ce fac, așa că nu-mi dau seama dacă mai  exagerez cu munca. Aici mai bine îl întrebi pe Silviu, logodnicul meu, el poate să-ti răspundă mai bine la întrebare :)))

 

 

 

Cum este viaţa la A7? Ce înseamnă echipa de acolo pentru tine?

De când așteptam întrebarea…Este un loc minunat cu oameni la fel de minunați. Am o super echipă cu care colaborez și de care îmi este drag. Sunt inconjurată numai de profesioniști de la care am ce învăța. Îi apreciez pe toți din echipă și pe această cale le mulțumesc că m-au primit cu atât de multă deschidere. De asemenea, sunt sigură că împreună vom aduce postul în centrul atenției publicului datorită subiectelor interesante și de actualitate, dar și a invitaților pe care realizatorii și producătorii postului îi aleg cu grijă.

 

 

Ştim că ai şi o formare artistică. Te vezi vreodată făcând asta cu adevărat? Cum vezi tu arta în România în prezent?

Cântatul este una dintre marile pasiuni ale mele, pe lângă cea pe care o am pentru presă și TV și aș dori să mă pot ocupa și muzică. Însă cred că arta, în România, nu este apreciată la adevărata ei valoare.

 

Ce îţi doreşti pentru 2021 de la tine şi de la ceilalţi?

Să încercăm să luăm o pauză din a mai avea atitudinea de critic. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea și cred că oamenii chiar pot încerca să-i asculte pe cei din jur, să-i înțeleagă și poate chiar să-i sprijine. Bineînțeles că același lucru îl vreau și de la mine. Hai că se poate!

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top