
Fashion Editor la Daily Magazine. Fashion & Costume Designer, Personal…
Andra (Sandru) Speer este un om minunat și unul dintre cei mai inovatori antreprenori din zona fashion a generației actuale. Pe lângă brandul Accurator și cartea „Six Day Bussines – From Idea to Market” ( scrisă împreună cu soțul ei, care este un best seller pe Amazon), în plină pandemie a lansat Baxter House, un concept nou de fashion business ca un răspuns perfect la nevoile consumatorului din 2021.
1. Ce înseamnă de fapt Baxter House și cum vezi evoluția modei în anii ce urmează?
În această perioadă lucrez exclusiv pentru Baxter House (exceptând câteva proiecte de consultanță).
Baxter House, de fapt, e ceea ce cred că e “viitorul modei” în ceea ce privește partea de business. Dacă, istoric vorbind, marile branduri și conglomerate lucrau cu pre-comenzi pentru stocuri cu 2 sezoane înainte, o dată cu explozia e-shopurilor, și a start-up-urilor, o grămadă de branduri au penetrat piața cu stocuri mici sau made-to-order. Această nouă direcție (de a nu produce stocuri care nu se mișcă de pe rafturi luni de zile, ca apoi să fie în secțiunea de discount) este nu doar mult mai sustenabilă, dar și mai adaptată la nevoile actuale ale pieței și consumatorului. De aici și ideea inițială de a lansa Baxter House – care în prezent are un portofoliu de peste 100 de branduri internaționale, pentru care producem, cu mândrie, în România. Ce facem concret? Clientul vine cu ideile de design, iar echipa noastră preia controlul, inclusiv sourcing, development de produs și mostre, până la livrarea door-to-door a producției gata să fie trimisă către clienți. Revenind la evoluția industriei, consumatorul final care vrea să știe din ce în ce mai multe despre originea produselor, materialele folosite și povestea din spatele unui brand.
2. Crezi că moda sau industria de lux sustenabilă, ar implica și compromisuri sau ar limita creativitatea?
De fiecare dată când aud “brand sustenabil”, mi se pare un oximoron. Indiferent că e Stella McCartney sau orice alt brand care folosește materiale reciclate sau care nu au folosit insecticide sau pesticide pentru cultivare, nu le-aș numi “sustenabile”.
Nu cred sub nicio formă că folosirea materialelor cu amprentă redusă de carbon ar limita creativitatea, sau, cel puțin, nu ar trebui. Dacă acum câțiva ani “sustenabilitatea” era punct de atracție, sau USP (unique selling point) pentru niște branduri – cred că acum e noul normal.
Consumatorii devin mai interesați de proveniența și compoziția produselor, cum s-a întâmplat cu industria alimentară în ultima decadă, indiferent că vorbim de branduri mass-market, mid-level și premium, sau luxury – de la Primark, Asos și grupul Inditex, la brandurile din Kering sau LVHM, toate iau și vor lua măsuri din ce în ce mai drastice pentru reducerea consumului de resurse și normalizarea ciclului de consum prin reciclare.
3. Ce you atrage May much: partea creativă or cea from marketing/branding & vânzări?
M-a ajutat mult în carieră background-ul în product development, pentru că știu întregul ciclu de viață al unui produs – de la schiță, la mostră, gradare, producție, quality control, distribuție, vânzare, și customer service.
Am început să cos la un Singer când aveam 7 ani, la 9 am avut prezentări la televiziunea națională și am continuat pe partea creativă până acum 2 ani, când a trebuit să mă retrag ca și Creative din Acurrator și să mă ocup exclusiv de business development pentru alte branduri. Dar ca International Sales Manager, trebuie să știi ce produse sunt best seller în fiecare sezon și să te intersectezi un pic în partea de creație, pentru că trebuie să te asiguri că au și valoare comercială.
4. Pe cine mentorezi și ce mentori ai avut la rândul tău?
Încerc să returnez favorurile pe care le-am primit și eu și cred că oportunitățile profesionale ( în ceea ce mă privește), au venit în mare parte din networking (a nu se citi “nepotism”). În companie am avut tot timpul interni care, de-a lungul timpului, s-au filtrat și cu unii am rămas într-un mentorat „post-internship”, dar am studenți care m-au abordat și pe care îi mentorez. De obicei, nu mai mult de 1-2 persoane concomitent și nu mai mult de 3 ani.
La rândul meu am avut peste 10 mentori, majoritatea femei, pe care le-am admirat profesional și cărora le-am scris și care cred că m-au ajutat foarte mult și pe plan personal, pentru că am început să investesc timp în dezvoltare personală și inteligență emoțională.
O formă de mentorat e prin podcasturi și cărți. Eu ascult în fiecare zi în drum spre birou, un episod din „Monocle 24: The Entrepreneurs” sau “The Knowledge Project”. Recomand 🙂
5. Ai un brand/designer preferat?
Prea mulți să îi enumăr. 🙂
Încerc din răsputeri să cumpăr foarte puțin (bineînțeles, mă ajută foarte mult că primesc zeci de mostre) dar, dacă cumpăr, sunt destul de consecventă și investesc în aceleași branduri. Stilul meu e destul de minimalist, nu prea mă identific cu lucrurile extrem de feminine sau florale. Cred că nu am cumpărat nimic în istoria recentă pentru că era hype într-un anumit sezon. Încerc să iau ever-greenuri. Cred că este un pas super important pentru cei care nu sunt foarte educați in “sustenabilitate”. Să încerce să nu cumpere lucruri de sezon doar pentru că sunt ieftine (unul din lucrurile care mă “sâcâie ” e când ies de la birou, lângă Oxford Street, și văd mii de oameni cu plase de la Primark și Zara – știu că e ridicol, dar e un „pat -peeve” de al meu).
Ok, înapoi la întrebarea originală: sigur, în top 3, ar fi Peter Do, un fost intern al celebrei Phoebe Philo. Port o grămadă de Acne Studios, sau basics de la Uniqlo. Sunt o grămadă de branduri cool pe care am noroc să le găsesc prin Dover Street Market, sau pe Instagram 🙂
6. Ce pasiuni ai pe lângă modă? Ce îți place să faci în timpul pe care îl ai doar pentru tine?
Mănânc mult, înot de dimineață înainte de birou, o zi pe săptămână lucrez în co-working spaces sau cafenele și călătoresc mult, de plăcere și pentru job (tot de plăcere). Când eram la liceu, făceam haine pe bani să pot să călătoresc și am avut mult noroc să pot să o fac din ce în ce mai mult. Am fost în peste 60 de țări și este extrem de addictive. Când locuiam în România, aveam niște priorități destul de diferite față de cele de acum, așa că finanțele sunt distribuite altfel, majoritatea în experiențe. So millenial right?
Pentru moment, neavând copii, încerc să profit de orașul în care locuiesc de câțiva ani și mă întâlnesc cu prieteni din diverse grupuri, cel puțin de 3 ori pe săptămână. Restaurante nou deschise, galerii, o grămadă de concerte live, evenimente în diverse zone ale orașului (în care încă mă simt turist), parcuri, cafenele și cărți. Dar, din păcate, lucrurile nu sunt așa de spontane cum erau mai demult, acum toate sunt în agendă cu o lună înainte în mare parte.
7. Ce crezi ca ar fi important în orice business pe lângă idee și spiritul antreprenorial?
Cred că e important ca ideea de business să fie bună. Când spun bună, nu înseamnă ceva care să reinventeze roata, neapărat, sau să servească o nevoie de bază. Am văzut infinite idei de business care au generat extrem de mult capital, cu produse cumpărate din China sau care au avut la bază un produs ridicol. Mă refer la o idee care să împlinească niște condiții de bază și care să fie susținute de niște resurse; fie că sunt financiare, ceea ce e cel mai ușor, fie că e locația potrivită sau că ai network-ul perfect pentru a lansa acel business.
Cred că am reușit să sumarizăm totul în cartea pe care eu și partenerul meu am scris-o, „Six Day Bussines -From Idea to Market”. Foarte simplist, explicăm cum ar trebui să arate un plan de afaceri pentru o afacere, produs sau serviciu, în care să nu investești foarte mulți bani sau timp să o testezi.
What's Your Reaction?
