Now Reading
Musicalurile din România. Ce ne așteaptă în 2021?

Musicalurile din România. Ce ne așteaptă în 2021?

Arta și dragostea pentru artă îi permite omului să-și modeleze visele. România are  un potențial artistic ridicat, lucru observabil din tot ce este lansat pe piața muzicală de la noi. Un subiect aparte sunt musicalurile. Acestea întruchipează un spectacol de teatru cu nuanțe ce îl diferențiază de unul obișnuit. În afara dialogurilor dintre protagoniști,  sunt  incluse piese live și momente de dans (un fel de trei în unu cu o  tentă măiestuasă). Eroii sunt absorbiți de întregul fir narativ al acțiunii și ne prezintă o poveste spusă altfel, exprimată prin muzică și mișcări: minte, trup and soul.

Când ne gândim la un musical, primul lucru care ne vine în minte sunt spectacolele de pe Broadway, cu actori celebri precum Anna Kendrick sau veterana Carol Channing. Dar nici România nu rămâne în urmă, căci, dacă acum câțiva ani acest gen de spectacol nu era atât de cunoscut, cu trecerea timpului și-a făcut loc printre grandioasele concerte de pe scenele marelor teatre.

Top 3 musicaluri:

Unul dintre cele mai populare și mai de succes musicaluri din România  și din întreaga lume este „Mamma Mia!”. Descrie povestea Sofiei, tânăra care în ajunul nunții își caută tatăl despre care mama ei nu i-a vorbit niciodată. Împinsă de dorința pătimașă de a avea pe cineva care să o ducă spre altar, dar și de curiozitate, aceasta scotocește în vechile scrisori ale mamei sale și găsește trei potențiali candidați pentru rolul de tată. Le trimite câte o scrisoare fiecăruia, iar din momentul în care aceștia ajung pe insula pe care ele locuiesc, viața ia o întorsătură cu totul neașteptată.
Loredana Groza, Horia Brenciu, Cornel Ilie, Aurelian Temeșan, Anca Turcașiu, Ecaterina Ladin, Ernest Fazekas, Bianca Purcărea și Sebastian Seredinschi  sunt cei care  dau viață personajelor și oferă publicului o poveste de dragoste ( mai bine zis trei) din trecut, care, după mulți ani, reînvie cu mai multă culoare și o explozie de sentimente pătimașe.

„My fair lady” este cea mai mare producție privată din România și, desigur, unul dintre cele mai grandioase musicaluri ale zilelor noastre. Acesta redă cu lux de amănunte istoria Elizei Dollittle, florăreasa din Londra care vrea să fie o doamnă cu moravuri din înalta societate, iar pentru asta devine ucenica foneticianului Henry Higgens. E fascinantă acestă finețe cu care s-a trecut de la o epocă victoriană la una contemporană prin punerea în scenă a spectacolului. Jocul actorilor parcă e rupt din filele literaturii englezești, iar stările și pasiunea pe care le trasnmit îți pun imaginația la treabă și provoacă fiori. Rolul eroinei principale este interpretat de către soprana Irina Baianț. Timbrul puternic și delicat al acesteia oferă acel ceva care te prinde în mrejele sale și nu te eliberează multă vreme. De asemenea, alături de Irina, producția include și actori celebri ca Ernest Fazekas care dă viață personajului Henri Higgnes, Horia Brenciu, Adrian Nour,etc.  

 

We Will Rock You este un musical care a mișcat întreaga lume datorită mesajului profund pe care l-a trasnmis. Este o poveste despre impactul nespus al muzicii și despre puterea dragostei „într-o lume a viitorului”. Acesta a fost pus în scenă de către regizorul Răzvan Mazilu, inspirat de faimoasa piesă a trupei QUEEN, dar și de musicalul jucat la nivel internațional.   Printre actori se numără Loredana, Răzvan Vasilescu, Adi Nour,  Mara Căpătaru, Emil Rengle , câștigătorul „Românii au Talent”, Lucian Ionescu, Ana Bianca Popescu , Ciprian Teodorescu, Mihai Munteniță, Ionuț Burlan, Maria Alexievici, Luiza Cobori, Cristina Danu, Ana Maria Ivan, Alexa Niculae, Silviu Mircescu, Radu Mitrea, Vlad Nicolici, Alex Ștefănescu, Horea Suciu.  Acest tablou muzical, unic prin felul său, a adunat mii de spectatori și a pătruns în inimile a milioane de oameni.

&

Addams Family„a fost, cu siguranță, cel mai apreciat musical în 2020 din România. Cu trei nominalizări la Premiile Uniter, inclusiv pentru cel mai bun spectacol, și Lucian Ionescu (Gomez Addams), câștigătorul Premiului Uniter pentru cel mai bun actor în rol principal în 2020, musicalul Teatrului Excelsior a dovedit ce înseamnă arta la superlativ în România.

Creat de Marshall Brickman, Rick Elice and Andrew Lippa, musicalul Addams Family este o „revizitare” irezistibil de comică și de emoționantă a universului excentricei și faimoasei familii dintr-o perspectivă surprinzător de actuală.

Addams Family are toate ingredientele unui show de musical: strălucire, efervescență, umor, numere muzical-coregrafice spectaculoase, songuri molipsitoare, o poveste cuceritoare și, nu în ultimul rând, o echipă artistică și de creație care a lucrat cu dedicare pentru materializarea fiecărui detaliu scenic.

 

Ce ne așteaptă în 2021?

Iubitorii de musicaluri pot răsufla ușurați, pentru că lista concertelor care urmează a fi puse în scenă anul acesta este lungă și atât de variată, încât toți vor rămâne mulțumiți. În primul rând, cele mai mari producții din România (pe care le-am menționat mai sus) „Mamma Mia!”; „The Fair Lady”; „We Will Rock You” își vor relua activitatea, și chiar vor putea încânta publicul de mai multe ori în aceași lună. De asemenea vor vedea lumina zilei următoarele:

  • Dacă noi ne iubim – Musicalul „Dacă noi ne iubim” este o poveste de dragoste  imaginată de Julieta Georoiu  si scrisă de doi adolescenți: Anastasia Jinga si Rareș Fota, pe muzica trupei Holograf. Spectacolul este primul musical de tip generationfusion din România și creaza un pod peste generații între fanii Holograf – majoritatea ajunși la vârsta adultă și adolescenții zilelor noastre.

See Also

  • Tinderiada musicalul ce se joacă la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” are la bază întâmplările a trei adolescenți în lumea virtuală. „O combinație între Tinder și mitologie greacă, Tinderiada este un musical 100% original despre ce înseamnă să fii adolescent în secolul 21." Spectacolul conține: Tiktok, Millennials, Match-uri, poze photoshopate, hormoni, zeități, muzică și foarte mult dans.

  • Kiss me, Kate este unul dintre cele mai faimoase musicaluri ale renumitului compozitor Cole Porter. O poveste de dragoste inedită și plină de surprize care se așteaptă descoperite. Kiss me, Kate! este unul dintre cele mai dificile titluri din literatura de gen. Performanţa scenică este cerută la cotele cele mai înalte, atât în dans, în cânt cât şi în actorie. Ea este cerută, de asemenea, deopotrivă soliştilor şi ansamblurilor. De aceea, partiturile sunt foarte complexe şi sunt tratate cu maximă seriozitate. Antrenamentul fizic nu este unul din elementele de pe urmă ale acestei pregătiri.

 

 

  • Next to Normal este o combinație între psihologie și cotidian. Este pusă în prim-plan povestea tulburătoare a familiei Goodman și pune accent pe relațiile dintre societate și persoanele diagnosticate cu tulburări psiho-emoționale. Un musical care te răscolește până la suflet.

  • Maria de Buenos Aires, ce va avea avanpremiera și premiera săptămâna viitoare la Teatrelli, creat de același maestru, Răzvan Mazilu, prezintă o altă perspectivă a lumii, una mai nuanțată și mai senzuală, „o lume a amintirilor și a proiecțiilor dintr-o clipă de viață, o lume a înlănțuirii cuvintelor cu muzica și cu dansul prin dragoste”. 

 

Un musical nu este doar o mulțime de oameni care se urcă pe scenă și încep să cânte și să danseze, un musical este, în primul rând, dedicație trup și suflet cauzei. Este timp petrecut peste program în sălile de repetiție, și mai este trezitul înaintea soarelui și lipsa parțială (și totală uneori) a somnului. Ceea ce vedem noi pe scenă este o muncă colosală și talent cizelat.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top