
Fashion, beauty, recenzii și artă stagiar la Daily Magazine.
La un moment dat, în viață, cu toții am fost supuși anumitor restricții alimentare, fie din dorința de a slăbi sau a fi mai sănătoși, fie din motive medicale. Specialiștii spun că zahărul nu este tocmai prietenul nostru: deși ne bucură papilele gustative, el poate fi, de fapt, un cal troian care ne poate crea sau accentua anumite probleme de sănătate. Excesul de zahăr poate deteriora metabolismul și să conducă la creșterea nivelului de insulină. De asemenea, poate interfera cu hormonii care controlează senzația de sațietate, conducând la ingerarea unui număr mai mare de calorii, acest fapt rezultând în creștere în greutate. Dat fiind faptul că zahărul stimulează și secreția de dopamină, acesta poate crea dependență.
Cu timpul, au fost descoperite diverse substanțe artificiale care servesc drept substitut pentru zahăr. Aceste substanțe poartă numele de îndulcitori. Un îndulcitor este un aditiv alimentar care conferă un gust dulce, similar cu al zahărului, însă conține un potențial energetic semnificativ mai scăzut. Sunt folosite cu succes în prepararea alimentelor și băuturilor de tip „light”, „low calorie”, „sugar-free” și „zero-calorie”.
Cei mai populari îndulcitori artificiali sunt zaharina, aspartamul, acesulfamul și ciclamatul de sodiu. Aceste substanțe au fost și sunt încă obiectul unor multiple controverse și studii, fiind contraindicate femeilor însărcinate și copii. Adesea, acești aditivi sunt folosiți și în combinații și îi putem consuma în alimente din comerț fără să ne dăm seama. Un singur lucru este sigur: în exces pot fi chiar mai periculoși decât zahărul. Așa că, de ce să ne asumăm un risc dacă nu este absolut necesar?
Există și alternativa îndulcitorilor naturali, din care voi menționa câțiva precum:
- Ștevia, al cărei aport caloric este zero și nu influențează circulația sangvină.
- Monk fruit, sau fructul lui Buddha, de proveniență din Asia, era folosit în medicina tradițională în China. Indicele glicemic este zero, are zero calorii, nu conține gluten și este foarte bogat în antioxidanți.
- Siropul de yacon, extras din rădăcină de Yacon (o plantă similară cartofului dulce, ca și aspect), de proveniență din America de Sud. Fructooligozaharidele conținute de acest sirop stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt, care au un efect puternic anti-obezitate, și susțin bacteriile bune din sistemul digestiv. Conține cu aproximație 1,3 calorii per gram.
Mai pot fi menționate și zahărul de cocos, siropul de arțar și mierea, care pot reprezenta alternative pentru persoanele care nu au restricții calorice.
Moderația stă, însă, la baza consumului de alimente, indiferent de categoria acestora, excesele conducând în mod inevitabil la grave dezechilibre, probleme de sănătate și creștere în greutate.
What's Your Reaction?
