
Sănătate și travel stagiar la Daily Magazine.
Secolul vitezei își pune fără îndoială amprenta asupra noastră. Ne dorim să fim cât mai productivi și uităm că schimbările mari nu vin peste noapte făcându-și loc în viața noastră momente de anxietate, în unele cazuri putem vorbi chiar și despre depresie. Spiritualitatea, rațiunea, merg mână în mână cu sănătatea fizică, din această cauză orice episod care ne afectează sănătatea psihică o va afecta, fără îndoială, și pe cea fizică. Aceste simptome au fost încadrate sub denumirea de „Burn out”, iar studiile au demonstrat că aceste secvențe, pe care mulți le consideră un motor pentru creativitate, de fapt o pot inhiba.
Cum ajungem în starea de burn out?
Cum am spus mai sus, societatea actuală conturează imaginea omului bun la toate, care poate lucra eficient în cât mai multe domenii și care, eventual, poate avea și o viață personală împlinită. Având acest șablon oamenii percep realitatea distorsionat. Se simt vinovați din cauză că nu urmează regulile societății.
Oamenii uită să ia în calcul, faptul că lucrurile mari au fost, și sunt în continuare, realizate cu pași mici. Abuzează de termenul de „Productivitate” și etichetează orice minut de relaxare drept „timp pierdut”. Panica este un dușman nevăzut dar resimțit prin toți porii. Multe persoane încearcă să o transforme într-o emoție constructivă, dar, departe de această idealizare, frica este ceva greu de gestionat și acționează asemeni unei bariere între individ și îndeplinirea eficace a sarcinilor sale.
Cele mai multe dintre persoanele care activează în domeniul creativ sunt considerate a fi lipsite de capacitatea de a-și manageria timpul deoarece, de foarte multe ori, execuția și finisarea unei lucrări se derulează pe repede înainte din cauza timpului limitat. În realitate noțiunea de „time management” ar trebui să fie retrasă din spectrul industriei creative, motivația constă în faptul că ideile necesită timp pentru a fi prelucrate. În momentul în care lucrezi într-un astfel de domeniu, nu poți să îți aloci un anumit număr de ore pentru a te gândi la o idee, la un concept răsunător, de foarte multe ori ea apare absolut întâmplător.
Ideea de inferioritate cauzată de acest aparent deficitar „time management” intervine, la rândul ei, în formarea unui burn out. Vrei să atingi cât mai multe obiective, îți dorești să ai un nume puternic în industrie, un anumit salariu pentru a primii anumite beneficii și, eventual, îți dorești o viață sentimentală și puțin timp liber. Aceste lucruri sunt percepute drept esențiale în societatea noastră, pentru o perioadă chiar reușim să jonglăm foarte bine toate aceste elemente care ne constituie viața. Oamenii renunță la ore de somn importante, pentru a finaliza acel task al cărui termen limită este ziua următoare și pe care nu l-au putut finaliza înainte din cauza unei petreceri sau al unui oricare alt motiv ce aparține de viața personală. Aceste perioade se tot adună, intervine oboseala și noțiunea de „self-care”, ajungi să te simți vinovat pentru că nu reușești să îți coordonezi mult mai bine prioritățile.
Rahaf Harfoush puncta într-unul dintre discursurile TED Talks, faptul că termenul de „Productivitate” nu ar trebui utilizat în domeniul creativ în condițiile în care el a apărut din necesitatea de a contoriza volumul de muncă din timpul revoluției industriale. Se axa, în principal, pe munca exercitată în interiorul fabricilor unde existau, de altfel, anumite norme menite să asigure capitalul și câștigurile materiale ale companiei. Pe scurt, oamenii ajung în starea de burn out din cauză că nu își dau voie să trăiască în afara unor modele sociale și nici nu îmbrățișează experiențele noi. Doresc să trăiască totul în același timp, să se simtă împliniți în orice domeniu, în cel mai scurt timp posibil.
Lucrurile frumoase și durabile din viață necesită timp, haideți să facem câțiva pași în spate și să privim lucrurile obiectiv. Este imposibil să nu fii trecut prin ceea ce am numit mai sus burn out, dar cel mai important este să trecem peste aceste episoade care ne împiedică să privim lucrurile în toată claritatea lor. Cum putem face acest lucru?
Ai grijă de fiecare cotlon al vieții tale și găsește cele mai creative gânduri pentru a-ți stiliza personalitatea prin trăiri pozitive, dar realiste.
Stilul de viață joacă un rol extrem de important în combaterea stărilor de anxietate care intervin în timpul episoadelor de burn out. Postările despre cum cafeaua înlocuiește cu rapiditate apa sunt amuzante, dar perpetuarea acestei idei nu este nicicum sănătoasă. Cofeina este responsabilă de episoadele recurente de anxietate și, de multe ori, le agravează. Varianta decofeinizată nu este o alternativă legitimă deoarece, deși pare greu de crezut, chiar și ea conține, dar nu într-o cantitate atât de mare și poate fi înlocuită cu o ceașcă de ceai verde în care poți adăuga pentru început niște lapte, în cazul în care îl consideri prea amar.
Pentru a evita cât mai multe obstacole care stau la baza zidului despărțitor dintre oameni și creativitate trebuie să avem în vedere importanța somnului. Privarea creierului de somn conduce către episoade anxioase, oboseală și incapacitatea de a lucra la potențialul maxim. De ce să lucrezi un număr mai mare de ore în condițiile în care poți realiza același lucru într-un timp mult mai scurt, singura condiție fiind un somn de șapte ore și jumătate sau maxim nouă ore?
Oamenii își crează obiceiuri nesănătoase, dar trebuie să accepte ideea că fără o disciplină în viața personală nu vor putea face față vieții profesionale, stresul, stările nervi și oboseala nu rămân foarte mult timp la ușă. Atunci când intră o fac în forță și fără avertizare.
Ce este de făcut din moment ce creativii, și nu numai, se confruntă deja cu episoade de burn out?
O pauză scurtă în care să își segmenteze prioritățile, eventual să se regăsească. Task-urile pot fi exemplar ordonate, dar în momentul în care în viața ta există haos, acesta va anula orice disciplină din oricare alt segment al vieții.
What's Your Reaction?
