
Fashion, beauty, recenzii și artă stagiar la Daily Magazine.
În ultimii ani s-au popularizat foarte multe diete și modalități de pierdere în greutate. Majoritatea, însă, ținute departe de ochii medicilor, pot aduce după sine mai multe complicații decât beneficii. Dacă v-am spune, însă, că se poate să slăbești, să fii mai sănătos și să dobândești mai multă armonie în stilul de viață, fără să îți riști sănătatea în mod inutil? Da, este posibil!
Fasting-ul intermitent (IF) este un post organizat, care se bazează pe timpul de repaus alimentar oferit corpului pentru ca acesta să își completeze procesele și să ajungă în faza de ardere a grăsimilor. Practic, consumul de alimente este limitat pe o perioadă anume de timp. Este o strategie alimentară care a căpătat amploare și s-a popularizat ca o metodă de pierdere în greutate încă de acum aproximativ zece ani. Martin Berkhan, expert în fitness, este omul care a popularizat unul dintre tipurile cele mai cunoscute de fasting (modelul Leangains), odată cu acesta promovând și fasting-ul intermitent în sine.
Ce presupune?
La bază, conceptul de IF constă în consumul de alimente în ferestre specifice de timp. Înafara acestor intervale, sunt permise doar cafea neagră, apă sau ceai de plante, fără îndulcitori și fără calorii.
Postul intermitent poate fi ținut în mai multe feluri. Dintre acestea, menționez următoarele:
- Lung – nu mănânci nimic 24 de ore sau mai mult, cu repetare de 1-2 ori pe săptămână
- Postul în zile alternative – o zi mănânci, o zi nu
- Postul pe intervale orare – 4, 6 sau 8 ore în care te poți hrăni. Postul se traduce astfel: 20:4 (20 de ore de post cu patru ore de hrănire), 18:6 sau 16:8 (cea mai populară metodă, modelul Leangains)
- OMAD – One Meal A Day, adică o masă pe zi, la o oră anume.
Un instrument de luptă împotriva altor afecțiuni
Pe lângă pierderea în greutate, cercetările au demonstrat că fasting-ul intermitent are un efect de încetinire a procesului de îmbătrânire, îmbunătățind sănătatea fizică și mentală. Acesta reduce glicemia și nivelul insulinei, ameliorând nivelul general al metabolizării glucozei. Un nivel ridicat de insulină te va împiedica să slăbești, ea susținând prezența țesutului adipos. Efectul puternic anti-aging este redat de scăderea tensiunii arteriale, conservarea mesei musculare, reducerea stresului oxidativ, stimularea unui metabolism puternic și sănătos. Încă din anii 1900, postul intermitent era recomandat în managementul unor afecțiuni precum epilepsia, diabetul sau obezitatea.
Un studiu făcut pe un grup de pacienți aflați sub tratament pentru diabet, cu vârste curpinse între 30 și 70 de ani, a demonstrat că fasting-ul reduce cu succes nivelul zahărului din sânge, cu precădere în cazul celor care consumă mese mai consistente și mai rare. Dieta consta în două mese principale între orele 10 și 16, cu un deficit de 500kcal față de cantitatea normală recomandată.
Mens sana in corpore sano
Postul este practicat de foarte mult timp în mai multe culturi, cu scopul de a purifica mintea și corpul.
Pentru a afla mai multe despre fasting-ul intermitent, am stat de vorbă cu Andrei Răzvan, antrenor de fitness și nutriționist sportiv certificat în România și America, și de asemenea, administratorul grupului de Intermittent Fasting Romania – Slăbim mâncând, pe care îl putem găsi pe Facebook:
Andrei Răzvan: „Toată lumea a practicat fasting-ul sub o formă sau alta. Însăși marele Hippocrates recomanda perioadele de post pentru vindecare. Eu, personal, am început acest mod de viață acum șase ani, uitându-mă pe Youtube la Hodgetwins. Sunt doi gemeni care locuiesc în America și care au promovat acest stil de viață mai bine decât oricine, iar de atunci pot spune ca asta mi-a schimbat viața.”
Este fasting-ul intermitent doar o dietă sau un stil de viață? De ce?
Andrei Răzvan: "Da, este un mod de viață, nu este o dietă! Ce beneficii aduce? În primul rând legate de insulină, de hormonul de creștere care se poate mări până la 300%; este anti-aging! Organismul are timp de repaus, de refacere. Din punctul meu de vedere, toată lumea ar trebui să înceapă acest stil de viață. Cei mai bine clădiți oameni din cinematografie la ora actuală, The Rock Dwight, Hugh Jackman, țin IF”
Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană – Hippocrates
Succesul postului intermitent este strâns legat de obiceiurile alimentare. Este foarte important să ai o disciplină alimentară, să faci sport și să mănânci cât mai sănătos. Atenție la deficitul caloric, și de unde tăiați! Oricine poate tăia din calorii, dar trebuie ținute în vedere aportul proteic și cel de grăsimi. Proteinele susțin masa musculară, iar grăsimile mențin echilibrul hormonal. Să optăm pentru disciplină și un stil de viață mai sănătos!
What's Your Reaction?
